Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Атанас Куртев – българският аристократ на пианото

Снимка: @ProfAtanasKurtev

Атанас Куртев e наследник на фамилия с богати културни и музикални традиции, посвещава творческата си дейност на търсенето на нови хоризонти в интерпретацията на музикалните образци от барока до класиците на ХХ век и тяхното осмисляне през призмата на естетическите разбирания, характерни за съответната епоха, но без да копира готови модели, а да ги представи като собствена концепция в процеса на тяхното претворяване. 

На 15 септември от 19.30 часа предаването „Студио Музика“ на националната програма „Христо Ботев“ ще представи творческия портрет на пианиста, педагога, общественика и изследовател – проф. Атанас Куртев, чийто 75-годишен юбилей се отбелязва този месец. Негови пътеводители в този дълъг и успешен път са такива представители на българското и европейско клавирно изкуство, като Лили Атанасова, възприела педагогическите модели на първия български музикален академик Андрей Стоянов, Павел Серебряков, Едуардо дел Пуейо, Пал Кадоша, Дьорд Шебьок и Ивон Лефебюр, а неговите многобройни възпитаници са едни от водещите концертиращи артисти и педагози у нас и по света.

Атанас Куртев развива изключително активна концертна дейност, като за близо пет десетилетия изнася над 900 концерта в над 20 европейски държави, Африка, Близкия и Далечния изток, а като най-характерен белег на това му амплоа са десетките едностилни и музикално монографични рецитали, като осъществява и над 50 премиерни изпълнения.

Проф. Атанас Куртев
Паралелно с концертната си дейност Атанас Куртев се занимава с активна просветителска, научно-изследователска и текстологична работа. Той е инициатор за учредяване на Музикално общество „Фредерик Шопен“ в България и негов председател (1997-2010). Съучредител е на музикалните дружества „Франц Шуберт“ и „Рихард Вагнер“. През 2010-2012 г. по негова лична инициатива в България се създават музикални сдружения „Сергей Рахманинов“ и „Александър Скрябин“, водил е майсторски класове в над десет страни, работил е в състава на жури на повече от двадесет международни клавирни конкурса в България и чужбина. През 2011 г. в град Витто (Бургундия, Франция) е учреден Международен фестивал за пианисти на името на Атанас Куртев.

В предаването посветено на професор Атанас Куртев, свои мисли и спомени за общението си с него ще споделят и трима изявени негови възпитаници: проф. Ростислав Йовчев, проф. Евгения Симеонова и асистент Анелия Господинова. Ще звучат и брилянтни негови изпълнения на музика от Лист, Шопен, Шуман, Франк, Скрябин, Чайковски и Любомир Пипков.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валери Попова (вдясно) с дъщеря си Александрина Пендачанска

Спомен за Валери Попова

Толкова пъти съм гледала спектакли с нейно участие на сцената на Софийската опера и винаги съм се възхищавала на единството, което представяше във всяка своя роля – актьорска достоверност, безупречно поведение, невероятно изживяни и музикално пресъздадени образи. „Всичко у Валери беше съвършено – ще напише Розалия Бикс. Беше обожавана. Съчетаваше..

публикувано на 19.09.20 в 08:35

Големият български цигулар Минчо Минчев на 70 години – щрихи от портрет

Ден след като Минчо Минчев навърши 70 години – знаменателно е роден на християнския празник „Вяра, надежда и любов“, „Музикалната вечер” на програма „Христо Ботев“ на 18 септември от 19.30 часа ще ви срещне с талантливия български музикант. Още два негови юбилея се сплитат през тази година – 60 години от първия му самостоятелен концерт на сцена и 30..

публикувано на 18.09.20 в 11:01

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 септември 2020 година

16 септември 3.00 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), Симфония № 1 в ре мажор. 3.14 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), Първа и Втора част из Струнен квартет в до мажор, oпус 54 № 2 (1st and 2nd mvt). 3.24 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), Симфония № 92 „Оксфордска“. 3.48 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), „Безумни и безполезни тревоги“ (Insanae et vanae curae)...

публикувано на 18.09.20 в 10:15
Трио „Арденца“: Галина Койчева (цигулка), Даниела Дикова (пиано) и Атанас Кръстев (виолончело)

Камерни концерти с музика от Лудвиг ван Бетовен

Избрани произведения от два камерни концерта, посветени на творчеството на Лудвиг ван Бетовен, включени в рамките на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, ще прозвучат в предаването „Метроном“ на 17 септември от 19.20 часа. В предаването ще прозвучи премиерно изпълнение на Концерт за пиано, цигулка, виолончело и оркестър в..

публикувано на 17.09.20 в 12:05
Холограма на Калас по време на концерт, включващ нейни записи и жив оркестър в Мексико Сити

Божествената Мария Калас

Мария Калас e една от най-големите оперни певици на ХХ в. Легендарните ѝ роли продължават да пленяват и омагьосват милиони хора близо 40 години след смъртта ѝ на 16 септември 1977 г.  Калас е родена в Ню Йорк на 2 декември 1923 г. Обожавана в еднаква степен от публиката и критиката, тя притежава брилянтна вокална техника и драматичен талант, които ѝ..

публикувано на 16.09.20 в 12:14