Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Куртев – българският аристократ на пианото

Снимка: @ProfAtanasKurtev

Атанас Куртев e наследник на фамилия с богати културни и музикални традиции, посвещава творческата си дейност на търсенето на нови хоризонти в интерпретацията на музикалните образци от барока до класиците на ХХ век и тяхното осмисляне през призмата на естетическите разбирания, характерни за съответната епоха, но без да копира готови модели, а да ги представи като собствена концепция в процеса на тяхното претворяване. 

На 15 септември от 19.30 часа предаването „Студио Музика“ на националната програма „Христо Ботев“ ще представи творческия портрет на пианиста, педагога, общественика и изследовател – проф. Атанас Куртев, чийто 75-годишен юбилей се отбелязва този месец. Негови пътеводители в този дълъг и успешен път са такива представители на българското и европейско клавирно изкуство, като Лили Атанасова, възприела педагогическите модели на първия български музикален академик Андрей Стоянов, Павел Серебряков, Едуардо дел Пуейо, Пал Кадоша, Дьорд Шебьок и Ивон Лефебюр, а неговите многобройни възпитаници са едни от водещите концертиращи артисти и педагози у нас и по света.

Атанас Куртев развива изключително активна концертна дейност, като за близо пет десетилетия изнася над 900 концерта в над 20 европейски държави, Африка, Близкия и Далечния изток, а като най-характерен белег на това му амплоа са десетките едностилни и музикално монографични рецитали, като осъществява и над 50 премиерни изпълнения.

Проф. Атанас Куртев
Паралелно с концертната си дейност Атанас Куртев се занимава с активна просветителска, научно-изследователска и текстологична работа. Той е инициатор за учредяване на Музикално общество „Фредерик Шопен“ в България и негов председател (1997-2010). Съучредител е на музикалните дружества „Франц Шуберт“ и „Рихард Вагнер“. През 2010-2012 г. по негова лична инициатива в България се създават музикални сдружения „Сергей Рахманинов“ и „Александър Скрябин“, водил е майсторски класове в над десет страни, работил е в състава на жури на повече от двадесет международни клавирни конкурса в България и чужбина. През 2011 г. в град Витто (Бургундия, Франция) е учреден Международен фестивал за пианисти на името на Атанас Куртев.

В предаването посветено на професор Атанас Куртев, свои мисли и спомени за общението си с него ще споделят и трима изявени негови възпитаници: проф. Ростислав Йовчев, проф. Евгения Симеонова и асистент Анелия Господинова. Ще звучат и брилянтни негови изпълнения на музика от Лист, Шопен, Шуман, Франк, Скрябин, Чайковски и Любомир Пипков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30