Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спектакъл по Пинтър и Бекет с премиера в „Сфумато“

Снимка: Георги Сиркатов

Театрална работилница „Сфумато“ вече откри новия си творчески сезон и тази вечер ще посрещне зрителите си с премиера. Най-новият спектакъл в афиша се нарича „Катастрофа“ и е постановка на Антон Угринов по няколко пиеси – „Пресконференция“, „Нощ“, „Последна чашка“ от Харолд Пинтър и „Катастрофа“ от Самюел Бекет, която авторът е посветил на чешкия драматург и политик Вацлав Хавел.

„Това са различни като сюжет драматургични парчета, но са обединени от темата за властта, диктатурата, тоталитарното мислене, и то на всички нива – от семейната институция до, разбира се, държавно ниво“, разказа в „Артефир“ режисьорът на спектакъла.

В представлението участват актьорите Василена Кънева, Йордан Върбанов, Боряна Маноилова, Владислав Стоименов, Боян Петров. Сценографията е на Ирена Дойчева, композитор е Калин Николов.

Спектакълът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата – Сесия за подкрепа на творчески проекти в областта на сценичните изкуства, и Националния фонд „Култура“.

„Катастрофа“ можете да гледате тази вечер (16 септември) от 19 часа на Камерната сцена в „Сфумато“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поглед към София

Всяка година на 17 септември думите на апостол Павел до коринтяните си проправят път към душите на хората. Във времето, в което живеем – и към страниците им във Фейсбук, но не това е важното. Важното е, че не често, не в повечето случаи, а винаги накрая „остават тия трите: вяра, надежда и любов, но най-голямата от тях е любовта“. Затова..

публикувано на 18.09.20 в 19:45

Тома Марков в "Развалини"

Името на Тома Марков е добре познато за хората, които се интересуват от литература през последните 20 години. Поетичното му присъствие започва в средата на 90-те години на миналия век с книги, които тогава излизаха в ограничен тираж. Той е един от авторите на сп. "Егоист", следват романи и книги с поезия, които имат широка публика. Тома Марков е един от..

публикувано на 18.09.20 в 16:38

Художникът Иван Димов показва илюстрации към книгите на Валери Петров

Галерия-книжарница София Прес отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му „Палечко“ (1943 г.), нарисувани от художника Иван Димов. Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата (фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт), показани през 1978 г. в ОХИ..

публикувано на 18.09.20 в 16:22

75 години от рождението на Катя Паскалева

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич, но цялото ѝ детство минава в Перник. Кариерата ѝ започва с участие в самодейния театър, където играят баща ѝ и негови приятели. 7-годишна е, когато играе момче – син на партизанин. Във ВИТИЗ я приемат през 1963 г. Тогава тя става част от имената, дали облика на българското съвременно кино и театър...

публикувано на 18.09.20 в 09:27

КвАРТал Фестивал се завръща с пето издание

На 18 септември в София започва петото юбилейно издание на фестивала за градска култура„KvARTal“. До края на уикенда карето, очертано от булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница и „Васил Левски“, показва най-доброто от себе си. Галерии, занаятчийски ателиета, кулинарни работилници и културни институции отварят вратите си за любопитните...

обновено на 18.09.20 в 09:13