Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

София филм фест – Есен се открива на 24 септември

Иде ред на последната част от триптиха на 24-тия международен филмов фестивал София филм фест. Първата част беше през март и в нея беше включена ретроспектива на финландския майстор Аки Каурисмаки. Във втората част през лятото – онлайн, на открито и в Дома на киното бяха представени близо 100 филма, включително участващите в 5-те международни и национални конкурси. Тогава се състоя с успех и 17-ото издание на София Мийтингс, благодарение на онлайн технологиите.

Третата, есенна част на София филм фест, ще се проведе от 24 септември до 15 октомври. Тя включва над 90 филма, които зрителите ще видят в десет киносалона разказа в „Артефир“ Светлана Дамянова, пресдиректор на София филм фест.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Репортаж на Рада Асенова от седмото небе

Мястото е седмото небе. Оттам директно предава Рада Асенова. Или по-точно поетичната ѝ книга. В нея има негласен диалог с читателя. Рада му разказва за израстването на човека и всичко, което то води със себе си, а читателят преосмисля изреченото от нея. Диалогът повествовател споделя за любовта, за трънчетата, които тя забива, за изкуството да вдишваш..

публикувано на 30.09.20 в 16:10
Откриване на изложбата „Home Sweet Home“ на Надя Шурел

Европейски ден на езиците – онлайн до 2 октомври

Европейският ден на езиците се отбелязва от 2001 г. на 26-ти септември по инициатива на Съвета на Европа за насърчаване многоезичието в Европа. Тази година събитието в България е онлайн от 30 септември до 2 октомври и ще бъде достъпно за всеки от всяко място в страната. Културни институти и посолства на 19 държави са приготвили интерактивни и забавни..

публикувано на 30.09.20 в 15:55

„Дон Кихот“ бие камбаната, че рицарските закони съществуват

Спектакълът „Дон Кихот“ е първата премиера в Драматичния театър „Константин Величков“ - Пазарджик за новия творчески сезон. Всъщност премиерата трябваше да се състои на 1 април, но беше отложена за есента заради епидемията от коронавирус. Постановката по прочутия роман на Мигел де Сервантес е на проф. Маргарита Младенова. „Аз сега излизам от този..

публикувано на 30.09.20 в 13:25
Проф. Милена Цанева

Всичко в този живот е интересно, но най-важна е любовта

„Броеница. Из гънките на паметта“ – така е нарекла своята мемоарна книга професор Милена Цанева, литераторка, автор на 14 книги, дългогодишна преподавателка в Софийския университет. Едва ли има човек, който някога се е занимавал с литература и не е чел нейните книги, посветени на Иван Вазов. В мемоарите ѝ оживяват картини от някогашна София,..

публикувано на 30.09.20 в 10:05

„Стената“ – пространство за графити в Квадрат 500

Националната галерия отваря вратите на Квадрат 500 за най-добрите български графити артисти в рамките на дългосрочния проект „Стената“. В атриума на Квадрат 500, сред скулптурите от постоянната експозиция, авторите получават своя собствена стена, на която първо рисуват пред публика, а след това произведенията им остават изложени около половин..

публикувано на 29.09.20 в 16:42