Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Чобанов: Опазването на културното наследство – мисия на цялото общество

Как се опазва и управлява културното наследство в българската столица

Снимка: БГНЕС

Как се опазва и управлява културното наследство в българската столица? Какво изгуби и спечели София като облик и послания през последните 30 години? За паметниците и проектите на съвремието в Деня на София говори в "Нашият ден" доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура, образование, спорт и младежки дейности в Столичната община. 

"Опазването на културното наследство трябва да бъде разбирано като мисия на цялото общество. То не е задача на един или друг чиновник, не е работа за една или друга администрация. Това е мисия, която самата история ни е дала и обхваща всички ни

Голямата цел е да предадем на следващи поколения най-добрите произведения на изкуството и архитектурата, ценностите от миналото, в най-добър вид. Това е една историческа щафета, която се предава от поколение на поколение."

Доц. Чобанов посочи, че въпреки особената си историческа съдба българинът винаги е мислел отговорно за своето минало и старините си – един от първите закони за старините в Европа е у нас. "Нашите дядовци, строителите на съвременна България, са си давали сметка, че за да бъдем цивилизована държава и отговорно европейско общество, трябва да съхраняваме културното наследство."

Зам.-кметът подчерта, че е важно да сме отговорни и да си даваме сметка колко е трудна задачата да съхраним старините и да ги социализираме, така че да са достъпни. "Нашият град е много древен, наситен с различни старини от 7 хилядолетия назад. Трябва да си даваме сметка, че стъпваме върху хилядолетията."

За съхраняването на културните ценности, за археологическите проучвания, за знаковите проекти, за мрежата от музеи – чуйте още подробности в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Варницата“ на Томас Бернхард

Томас Бернхард в цялото си творчество зашеметява и поляризира, предизвиква както възторг, така и покруса, както просветление, така и гняв. Наричан от международната литературна критика “екзистенциален клоун”, “зловещ пророк”, “иронично обсебен архангел”, “алпийски Бекет” и дори “пророк на безсмислието”, Томас Бернхард се изявява като един от най-яростните..

обновено на 05.03.21 в 10:31
Христо Гърбов във филма на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти”

Христо Гърбов и „Открито студио“ – повече от добра комбинация!

Какво искаме да кажем на половинката си, когато ѝ изпратим озверял скункс в кутия от телевизор? На какъв храст да се правим, в случай че попаднем в клетката на лъва? Объркват ли се сателитите на ЦРУ, ако носим шапки от фолио? Отговорите на тези, а и на други подобни въпроси, ще получите от самия Христо Гърбов тази неделя, 7-и март, от 20:30 ч., само..

публикувано на 05.03.21 в 08:10

„Портрет на умиращ титан“ – Юлиян Табаков в галерия „Райко Алексиев“

След „Мигновения” – изложбата с широкоформатни фотографии на Златина Тодева, които предизвикват размисъл за любовта между началото и края на живота, Юлиян Табаков представя своя нов проект „Портрет на умиращ титан”.  Изложбата проследява процеси в околната среда, породени от човешка намеса, чрез различни художествени произведения – фотографии, рисунки и..

публикувано на 04.03.21 в 22:05

Неиздавани у нас разкази на Вирджиния Улф

Неиздавани досега у нас разкази на една от най-големите писателки на ХХ век Вирджиния Улф се появяват в сборник, наречен  „Дневникът на госпожица Джоун Мартин и други неиздавани разкази“.   Разказите, включени в изданието, са изключително разнообразни. Всеки следващ предизвиква у читателя учудване и възхита от виртуозността на Вирджиния Улф, която..

публикувано на 04.03.21 в 18:25

Киноклас – София през погледа на нейните млади

Класът на режисьора Надежда Косева представя късометражни филми на 25-ия София филм фест. “Киноклас – София през погледа на нейните млади” е школа, която възниква преди 3 години съвсем спонтанно. Тя  събира гимназисти от различни райони на София и ги провокира да разкажат лични истории за своя град. Преминавайки през различни фази на обучение и..

публикувано на 04.03.21 в 17:57