Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Sofia Art Week е отворена платформа за съвременни артисти

14 участници в изложбата „Временна матрица“

Тече третото издание на Sofia Art Week под името Swan Song или Лебедова песен. Фестивалът е по идея на Войн де Войн и Лизет Смит –събитие с нулев бюджет, организирано в бурни времена, призоваващо за незабавни действия и незабавно изказване, нещо по-близо до протеста, отколкото до съзерцанието, по-близо до културата на улицата, отколкото до културното представителство.

Български и чуждестранни артисти и нехудожници коментират на различни публични места в София (включително сграда на министерство, фоайе на болница и знаков монумент) актуалните събития в България, Сърбия, Полша и Беларус, говорят и за протести на други места по света – срещу държавното насилие, корупцията, белите привилегии, сексизма и хомофобията, както и в подкрепа на човешките права, равенството, безопасността и оцеляването.

Sofia Art Week предлага отворена платформа за една седмица, съживявайки кътове за говорители за лична политика. Гласът е дискриминиран, когато не се чува. SAW Swan Song поставя въпросите: Какъв е новият глас на протеста; Къде са радикалните гласове; Къде е нашата политическа памет; Какво означава да се замесиш и други.

Swan Song представя полифония от различни гласове, които се ангажират с феминизма, поезията, личната политика, историята, родословието, духовността, ритуала, съпричастността, съжителството, грижите и радикалната солидарност. Те излизат извън зоните на комфорт и влизат в разнообразни градски пространства.

На 22 септември в един от култовите в близкото минало интернет клубове в центъра на столицата беше открита изложбата „Временна матрица“, която представя работите на 14 съвременни артисти.

Там прозорците или липсват, или са затъмнени като убежище на времето, „където всичко е празно като матрица на отсъствието“ – по думите на Христо Калоянов, чийто кураторски дебют е тази изложба.

„След повече от десетилетие на заключени врати пространствата са отново достъпни. Във вътрешността им сега се осъществява прекъсване, но вече с актуалното настояще и присъщите му социални, културни и политически линии на напрежение.

Акциите, които насищат временното пространство, интензивно противостоят на кризата, обхванала публичното пространство, неговите улици и площади, и отправят своя коментар. По своеобразен начин Матрицата има потенциал да дезориентира встъпилия в нея. При преминаването отвъд територията ѝ остава съмнението дали вече сме извън временната матрица, или тепърва добиваме представа за нея.“ – казва още Христо Калоянов.

Изложбата „Временна матрица“ можете да разгледате на ул. "Бистрица" 2 до 25 септември, а подробна програма на всички събития от Sofia Art Week: Swan Song можете да видите тук.

Sofia Art Week: Swan Song продължава до 26 септември в София. Повече подробности – на страницата на Sofia Art Week: Swan Song във ФБ.

Чуйте интервюто на Ася Чанева с Христо Калоянов в звуковия файл.

Снимки: Боряна Славкова. Автор на графичния дизайн – Йоана Иванова.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Минчева и „Мъжете“ в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“

Изложба живопис на Десислава Минчева, озаглавена „Мъжете“, се открива в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Експозицията включва вълнуващи, великолепни портрети и изящни фигури. Десислава Минчева открива красота и предизвикателство в мъжката физика.  „Произведенията ѝ провокират съзидателните сили на човешката природа към размисъл,..

публикувано на 22.10.20 в 17:24
Илюстративно изображение

Спешно усвояване на останалите за 2020-а средства искат филмовите дейци

Филмовите организации подготвят писмо до Националния филмов център и Министерство на културата за необходимостта спешно да се вземат мерки по преструктурирането на останалите заради пандемията от коронавируса пари в НФЦ за финансиране на българско кинопроизводство.  Парите, останали от тази година, трябва да бъдат усвоени, за да не се връщат в..

публикувано на 22.10.20 в 15:52

Фотосветът на Тодор Славчев

Фотожурналистът Тодор Славчев успява да документира най-значимите събития и личности през българския 20 век. Кадрите му разказват за участието на България във Втората световна война, за Цар Борис III, за 9 септември 1944 година, за Народния съд, за Македония, за Стара София и други малки и големи градчета   и селца.  Архивът му е невероятна..

публикувано на 22.10.20 в 14:23

Отиде си писателят Александър Томов

Известният български писател и сценарист Александър Томов е починал на 76-годишна възраст в сряда сутринта, съобщи съпругата му Екатерина Томова.  Александър Томов е роден в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в Софийският университет „Климент Охридски“ през 1972 г. Член е на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на..

публикувано на 22.10.20 в 13:01

150 години от рождението на Иван Бунин

Иван Бунин (1870–1953) е световноизвестен поет и белетрист, почетен академик на Петербургската академия на науките в секцията за изящна словесност (1909), първият руски писател, носител на Нобеловата награда за литература (1933). Първоначално пише публицистика и поезия, по-късно проза, най-вече къси разкази. Емигрира от Русия през 1919 г. и се установява..

публикувано на 22.10.20 в 12:44