Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Добре дошли в българското училище" – кампания за деца бежанци

Линда Ауанис
Снимка: Съвет на жените бежанки в България

„Децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават българско училище заедно с българските деца, казва Линда Ауанис – основател и председател на Съвет на жените бежанки в България.

Ние подпомагаме само деца, които учат в български училища, онези, които учат в арабски училища, не получават помощи от нас, защото нашата цел е интегрирането на бежанците в българското общество. Деца, които не посещават българско училище, не могат да се интегрират. Първи се интегрират децата.“

Тази учебна година е по-трудна за повече семейства, тъй като заради Covid-19 много родители са загубили работата си в ресторантьорския бранш и сега изпитват сериозни финансови затруднения да осигурят необходимите училищни пособия, а нуждите на децата в училище не могат да се отложат или пренебрегнат.

Всяко дете има право на образование и заслужава да има своите вълнуващи спомени от училище, а за децата бежанци и техните семейства образованието е ключов фактор и предпоставка за тяхната успешна адаптация и интеграция в българското общество.

„Ние имаме силата да превъзмогнем миналото. Ние имаме силата да променим бъдещето. Вие можете да ни помогнете да го направим“ – това е визията на Съвета на жените бежанки в България“ (СЖББ). Той съществува от 2002 г. и помага на бежанци и търсещи закрила в процеса на тяхната адаптация и интеграция в българското общество.

СЖББ подкрепя правото на избор, което всеки човек има в осигуряването на по-добро бъдеще за себе си и своето семейство независимо от пол, раса, националност, религиозна или етническа принадлежност.

Персоналът и доброволците на сдружението работят активно в посока изграждане на толерантност, етническа търпимост, разбиране и подкрепа от страна на местната общност към проблемите на бежанците.

В Съвета вярват, че наличието на мир е естествено условие и предпоставка за положителното развитие и просперитет на всяко човешко същество.

Основните цели на сдружението са социалната интеграция на бежанците и техните семейства в българското общество, защита на човешките права на членовете на общността.

От Съвета работят и за създаване на по-добра среда за спазване правото на хуманно и справедливо отношение, гарантиране на равни права независимо от принадлежност към определена раса, социално положение, религия, пол или националност. Привличат български граждани и институции в процеса на гарантиране правото на получаване на помощ, без да се накърнява човешкото достойнство.

Всяка година от сдружението помагат при записването на бежанските деца в български училища, като им осигуряват нужните учебни помагала и принадлежности.

Кампанията на Съвета на жените бежанки "Добре дошли в българското училище" продължава до края на месец септември.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За нуждата от превенция на употребата на наркотици в училищата

Преди дни се състоя поредната акция на МВР срещу разпространението на наркотици около и в училищата. Говори ли се достатъчно в обществото за този проблем, затваряме ли очите си за зависимостите, достатъчна ли е превенцията? Справянето с проблема изисква мобилизация на институции, осъществяващи превенция, образователни програми, учители,..

публикувано на 22.10.20 в 15:46
Теофан Райнов

Най-великият български шпионин

Тази история, разказана в предаването „Семейно радио“, ви връща преди Освобождението. Наш гост е историкът Димитър Гилев, който ще ни запознае с изключително интересната съдба на Теофан Райнов. Според Гилев, Теофан Райнов е една от най-значимите фигури в нашата история, за която за съжаление, днес знаем много малко. В същото време в Западния свят..

публикувано на 22.10.20 в 12:50
Серги Сергиев

Бъдещето на работата с клиенти

Възможно ли е изкуственият интелект да бъде контролиран? Каква е цената на безкрайните възможности, които технологиите дават? Днес търсачките знаят за нас, нашите интереси и потребителски възможности повече от нас самите, а и разполагат с безкраен набор инструменти да моделират желанията ни.  Никога досега продавачите не са имали възможността така добре..

публикувано на 22.10.20 в 12:00

Преценката за тежестта на заболяването е на специалиста, а не на пациента

Общопрактикуващите лекари вече ще имат право да издават направления за изследване с PCR тест на граждани от своите пациентски листи при съмнение за заразяване с Covid-19. По какъв начин ще бъдат издавани тези направления и как може да стане това – отговор в  рубриката "Сигурни всеки ден" на "Нашият ден"  дава  д-р Гергана Николова, член на УС на..

публикувано на 22.10.20 в 11:21

Програма за индивидуално менторство – АBLE Mentor​

За да се отгледа дете, е нужно цяло село – всички сме чували тази максима. За да повярва в себе си едно дете, да посреща предизвикателствата на живота, да решава проблеми, да осъществява идеите си понякога му е нужно подбутване, добър пример, подходящ човек. Казват, че, когато ученикът е готов, учителят се появява – но понякога, за да се осъществи..

публикувано на 21.10.20 в 14:00