Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Люцканов: Актьорите сега летят по сцената

„Бившата мис на малкия град“ с премиера в Младежкия театър

БНР Новини
Снимка: Гергана Дамянова/МТ "Николай Бинев"

„Бившата мис на малкия град“ е най-новото заглавие в афиша на Младежкия театър „Николай Бинев“. Постановката по дебютната пиеса на известния ирландски драматург Мартин Макдона е на режисьора Владимир Люцканов, който през 2014 година постави в Театър 199 друга негова пиеса – „Самотният Запад“. 

„В драматургията на Мартин Макдона обичам черното му чувство за хумор, обичам парадоксалните ситуации, в които поставя героите си, обичам възможностите, които дава както на мен, така и на актьорите и оттам, разбира се, на публиката за размишление. Той някак си се движи на ръба между „лекото“ и „черното“. И макар че това е първата му пиеса, отпреди доста години, аз мисля, че тя не е загубила връзката с днешния ден. Темата за деца, родители и съществуване на този свят е вечна, за начина, по който ще живее човек, за пропуснатите възможности, за въпросителната около бъдещето – това са все теми, които по странен начин се преплитат и по странен начин ги предлага Макдона. Така че аз се обръщам винаги към Макдона, когато искам по необичаен начин да забавлявам себе си, актьорите, а и публиката“, сподели по повод премиерата режисьорът на спектакъла.

В представлението участват актьорите Искра Донова, Станка Калчева, Николай Луканов и Николай Владимиров. Сценографията е на Венелин Шурелов, автор на костюмите – Елица Георгиева.

Владимир Люцканов, който е и директор на Младежкия театър „Николай Бинев“, разказа в „Артефир“ и кои са другите нови спектакли, които театърът предвижда да създаде през новия творчески сезон.

Премиерата на „Бившата мис на малкия град“ е на 23 септември от 19 часа на Камерната сцена в Младежкия театър „Николай Бинев“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минало в бъдещето – как ще оцелее Дом паметникът на Бузлуджа

„Летящата чиния“ на връх Бузлуджа  зрелищно се разпада на 1441 метра надморска височина. И докато ние българите имаме навика да мислим за чудатата постройка със щипка ирония, международната неправителствена организация за опазване на културното наследство Europa Nostra разпознава архитектурната ѝ ценност отвъд идеологиите. Тази есен в някогашния „Дом..

публикувано на 25.10.20 в 10:15

Усмивките на Вели Чаушев в старите радиоленти

В "Голямата къща на смешните хора" си спомняме на 25 ноември от 20.30 часа за една от най-лъчезарните усмивки от предаванията на Националното радио, за един актьор с добро сърце и светла душа, оставил след себе си много записи в архива на "Хумор и сатира" и Радиотеатъра, и в Златния фонд на БНР. Вели Чаушев беше усмихнат и много позитивен човек, който..

публикувано на 24.10.20 в 16:20

Първо издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършат 91 години от рождението на големия български писател Йордан Радичков. Тази година е първото издание на Националната литературна награда за сборник с разкази, нова книга и изложба.  Събитията за празника започнаха на 23 октомври в гр. Берковица с откриване на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан..

публикувано на 24.10.20 в 15:23

Прощаваме се с Александър Томов

Още един голям български писател се пренесе в Голямата небесна библиотека. Александър Томов – писател на романи, автор на сценарии, започва своя творчески път със стихове. Александър Томов почина на 76-годишна възраст на 21 октомври 2020 г. Поклонението пред писателя е на 24 октомври от 14 ч. на Централните софийски гробища. Ето какво сподели в "Артефир"..

публикувано на 24.10.20 в 12:50

Младостта на творческия дух

Младостта на творческия дух – така можем да определим юбилейната изложба на големия наш художник, скулпторът професор Валентин Старчев. В галерия „Контраст“ се представя една камерна, в по-интимна светлина негова изложба – пластики и рисунки, които разкриват в цялата си пълнота силата и таланта на този изявен от близо 60 години творчески път...

публикувано на 24.10.20 в 09:20