Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Галерия "Сариев" и Office for Art създават Кръг на приятели за българско изкуство

БНР Новини
Снимка: Sariev Gallery

Галерия "Сариев", Пловдив и Office for Art, Берлин започват нова съвместна инициатива за създаване на асоциация Circle of Friends for Bulgarian Art – Кръг на приятели за българско изкуство.

Асоциацията е създадена от Веселина Сариева от пловдивската Галерия "Сариев", Райналд Шумахер и Натали Хойос  от Office for Art, Берлин. През следващите месеци инициативата ще бъде съпроводена от изложби, срещи с художници, произведения на изкуството и дейци в областта на културата, което ще доведе до официалното основаване на Кръга от приятели. Първите стъпки в тази посока са маркирани с поредица от изложби „Сила на привличане“. 

„Кръгът ще поставя въпросите за това, как се развива съвременното изкуство, как функционира в особени обстоятелства като днешните, как се променя, кое е важно за българската сцена, казва Катрин Сариева. 

Важно е, защото то има нужда от хора, които го подкрепят реално, като колекционери, изкуствоведи, галеристи и самите художници. Така ще се даде възможност за един по-голям диалог, как да се развива българското съвременно изкуство сега във функционирането на целия пазар на изкуство. 

Кръгът ще говори за неговото бъдеще. И все пак, за да пробие на световна сцена, трябва да има протекционистка политика“, смята Катрин Сариева, като подкрепя мнението си с това, че големи галерии с огромни възможности на панаирите са подкрепяни от техните държави. 

Защото те знаят, че това, което се показва, е капитал за държавата. Поредицата „Сила на привличане“, с която започва инициативата, поставя въпросите за стойността на изкуството, как то се осъществява и къде е мястото на твореца и галерията днес. А това са все въпроси, които ще ни занимават в бъдеще, смята Катрин Сариева. Повече за Асоциацията и нейните цели чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още спомени за радио

В Националното радио сте. Минали сте през централния вход, продължили сте по т.нар. "топла връзка", която свързва новата със старата сграда и която може да се каже, че е най-студената част от радиото, озовалите се в преддверието, от което през стъклени врати се влиза в просторното и с високи мраморни колони фоайе, водещо до изпълнената с музика зала..

публикувано на 23.01.21 в 10:05

Пътуващият човек – Никола Танев

Националната художествена галерия представя експозицията на Никола Танев по повод 130 години от рождението му. Изложбата е озаглавена „Никола Танев. На път“ и е разположена на целия първи етаж на Националната художествена галерия, Двореца. Никола Танев е не сама уникален като художник и личност, не само изключително продуктивен, той е и един от..

публикувано на 23.01.21 в 09:00

Михаил Милчев: Винаги има изход, винаги има „План „Б“

Документалният театрален спектакъл „План „Б“ гостува на сцената на Сити Марк Арт Център на 22 и 23 януари. Представлението е създадено по идея на актьора от театър „София“ Михаил Милчев, който е и режисьор на постановката, а драматург е Яна Добрева. Спектакълът„План „Б“ е изграден на основата на интервюта с реално съществуващи хора, страдащи от..

публикувано на 22.01.21 в 13:55

Нова творческа академия – алтернатива на художественото образование

За първи път у нас се открива академия, предлагаща творчески специалности по западен модел, като алтернатива на формалното художествено образование у нас. „Искаме да има творчески специалности, които да попълнят тази празнина във формалното образование и заради които се налага да ходим в чужбина. Артфондация „Дома“ в партньорство с галерия „Doza“..

публикувано на 22.01.21 в 08:45

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Цветан Цветанов , редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира". Алармирането за цветността на необятния ни свят " Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам..

публикувано на 21.01.21 в 17:50