Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Сариев" и Office for Art създават Кръг на приятели за българско изкуство

БНР Новини
Снимка: Sariev Gallery

Галерия "Сариев", Пловдив и Office for Art, Берлин започват нова съвместна инициатива за създаване на асоциация Circle of Friends for Bulgarian Art – Кръг на приятели за българско изкуство.

Асоциацията е създадена от Веселина Сариева от пловдивската Галерия "Сариев", Райналд Шумахер и Натали Хойос  от Office for Art, Берлин. През следващите месеци инициативата ще бъде съпроводена от изложби, срещи с художници, произведения на изкуството и дейци в областта на културата, което ще доведе до официалното основаване на Кръга от приятели. Първите стъпки в тази посока са маркирани с поредица от изложби „Сила на привличане“. 

„Кръгът ще поставя въпросите за това, как се развива съвременното изкуство, как функционира в особени обстоятелства като днешните, как се променя, кое е важно за българската сцена, казва Катрин Сариева. 

Важно е, защото то има нужда от хора, които го подкрепят реално, като колекционери, изкуствоведи, галеристи и самите художници. Така ще се даде възможност за един по-голям диалог, как да се развива българското съвременно изкуство сега във функционирането на целия пазар на изкуство. 

Кръгът ще говори за неговото бъдеще. И все пак, за да пробие на световна сцена, трябва да има протекционистка политика“, смята Катрин Сариева, като подкрепя мнението си с това, че големи галерии с огромни възможности на панаирите са подкрепяни от техните държави. 

Защото те знаят, че това, което се показва, е капитал за държавата. Поредицата „Сила на привличане“, с която започва инициативата, поставя въпросите за стойността на изкуството, как то се осъществява и къде е мястото на твореца и галерията днес. А това са все въпроси, които ще ни занимават в бъдеще, смята Катрин Сариева. Повече за Асоциацията и нейните цели чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„We See Ukraine“ – изложба „През стената“ и пърформанс на Дария Пугачова в „Ко-оп“

Виждаме Украйна

Войната на Русия в Украйна навлезе в третата си година. Светът отново изрази подкрепата си за държавата, героично отстояваща своята независимост и европейска принадлежност. Няколко изложби в София също отбелязаха печалната годишнина. Сред тях "Тревога" на Жанна Кадирова в Чешкия център, фотографската изложба "Украйна: война и съпротива" в..

публикувано на 04.03.24 в 16:05

Изложбата "Smack the soil" – младите художници, които да следим

Изложбата "Smack the soil", която е част от проекта "Арт Старт: млади художници, които да следим" може да бъде видяна в галерия "Кредо Бонум" до 23 март. Представените художници са Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева и Ясен Мартинов...

публикувано на 04.03.24 в 10:17
Емил Янев и Наталия Цекова

Наталия в страната на чудесата

В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова . Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч...

публикувано на 03.03.24 в 11:35

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56