Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Галерия "Сариев" и Office for Art създават Кръг на приятели за българско изкуство

БНР Новини
Снимка: Sariev Gallery

Галерия "Сариев", Пловдив и Office for Art, Берлин започват нова съвместна инициатива за създаване на асоциация Circle of Friends for Bulgarian Art – Кръг на приятели за българско изкуство.

Асоциацията е създадена от Веселина Сариева от пловдивската Галерия "Сариев", Райналд Шумахер и Натали Хойос  от Office for Art, Берлин. През следващите месеци инициативата ще бъде съпроводена от изложби, срещи с художници, произведения на изкуството и дейци в областта на културата, което ще доведе до официалното основаване на Кръга от приятели. Първите стъпки в тази посока са маркирани с поредица от изложби „Сила на привличане“. 

„Кръгът ще поставя въпросите за това, как се развива съвременното изкуство, как функционира в особени обстоятелства като днешните, как се променя, кое е важно за българската сцена, казва Катрин Сариева. 

Важно е, защото то има нужда от хора, които го подкрепят реално, като колекционери, изкуствоведи, галеристи и самите художници. Така ще се даде възможност за един по-голям диалог, как да се развива българското съвременно изкуство сега във функционирането на целия пазар на изкуство. 

Кръгът ще говори за неговото бъдеще. И все пак, за да пробие на световна сцена, трябва да има протекционистка политика“, смята Катрин Сариева, като подкрепя мнението си с това, че големи галерии с огромни възможности на панаирите са подкрепяни от техните държави. 

Защото те знаят, че това, което се показва, е капитал за държавата. Поредицата „Сила на привличане“, с която започва инициативата, поставя въпросите за стойността на изкуството, как то се осъществява и къде е мястото на твореца и галерията днес. А това са все въпроси, които ще ни занимават в бъдеще, смята Катрин Сариева. Повече за Асоциацията и нейните цели чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илко Димитров

Нова стихосбирка на Илко Димитров

„Късната поезия на Илко Димитров е изцяло заета с параметрите на вътрешното пространство, пише Иван Теофилов. Специфична поезия, съставена от афоризми, сентенции и философски размисли, действащи като своеобразни сеизмографи на духа. Като умствена вселена, в която състоянието на интелектуална превъзбуда. Обсебва толкова, колкото и трезвата прозорливост...

публикувано на 14.05.21 в 17:35

Можем ли да живеем без митове

В 21-ви век животът е откъснат от мита и това се приема като триумф на рационалната мисъл... Но често е усещането, че нещо липсва. Къде изчезна магията в живота? Защо няма вече истински герои? Остана ли в какво да се вярва? Формален повод за поглед в празнотата, останала след отричането на съвременното човечество от митологията, е книгата на Карън..

публикувано на 14.05.21 в 16:05
Хава Пинхас-Коен

Хава Пинхас-Коен: Диалогът, дори и вътрешен, дава възможност за спасение

"Орфееви песни и други стихотворения“ е един малък сборник, с който се представя пред българската публика израелската писателка Хава Пинхас-Коен. Тя е в България в момента, за да участва в четвъртото издание на Международния фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив. Носител е на наградата "По следите на Орфей" от предишното, трето издание на фестивала...

обновено на 14.05.21 в 15:32
Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен – част от програмата за 165 години театрална дейност в града

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а..

публикувано на 14.05.21 в 12:45

Пролетен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище

На 15 май от 10 до 17 часа ще се проведе на открито първото издание на Пролетния благотворителен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище . Събитието ще се състои в Центъра за защитена заетост, в който работят младежи със специални потребности. Организатори са сдружение „За децата – 2017“ и фондация „Be pART“. Мисията на фестивала е да..

публикувано на 14.05.21 в 10:58