Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Човекът между отчаянието и нуждата от нещо съвършено ново

Крис Шарков създаде спектакъл по романа „Серотонин”

БНР Новини

С премиера на спектакъла „Серотонин” открива новия си творчески сезон театър „Азарян”. Постановката е на Крис Шарков, който е направил и сценичния вариант по едноименния роман на Мишел Уелбек. „Серотонин” е най-новият роман на известния френски писател – издаден е през 2019 година и за броени дни се превръща в световен бестселър.

Постановката на Крис Шарков е първи за България театрален спектакъл по текст на Уелбек.

„Мишел Уелбек е автор, който изразява най-пълно моите търсения. Това ми е любимият писател. В него намирам разбиране на проблематики, които ме вълнуват, и на целия душевен профил на съвременния човек. Човекът е абсолютно изчерпан от нови идеи и от нови надежди, той е предозирал с идеи, предозирал е с послания. Изглежда, че цялото знание на тези 2020 години има нужда от нещо съвършено ново, то е във видима криза на смисъла. За Уелбек има нужда от ново наместване на моралните ценности в целия свят, най-вече в Европа. Така че човекът, съвременният човек, се намира точно в тази фаза – между умората и отчаянието и нуждата от нещо съвършено ново”, разказа в „Артефир” Крис Шарков.

В представлението участват актьорите Васил Читанов, Ирмена Чичикова, Ивайло Драгиев, Биляна Георгиева, Веселина Конакчийска, Боряна Маноилова и Николай Николаев. Сценографията и мултимедията са на Илияна Кънчева, художник на костюмите е Елис Вели, автор на музиката – Емилиян Гацов -  Елби.

Спектакълът е съвместна работа на „ExodusArt“ и Театър „Азарян”, финансиран от Програма „Култура” на Столичната община и от Френския институт в България, с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Премиерното представление можете да гледате на 25 септември от 19 часа в театър „Азарян”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративно изображение

Спешно усвояване на останалите за 2020-а средства искат филмовите дейци

Филмовите организации подготвят писмо до Националния филмов център и Министерство на културата за необходимостта спешно да се вземат мерки по преструктурирането на останалите заради пандемията от коронавируса пари в НФЦ за финансиране на българско кинопроизводство.  Парите, останали от тази година, трябва да бъдат усвоени, за да не се връщат в..

публикувано на 22.10.20 в 15:52

Фотосветът на Тодор Славчев

Фотожурналистът Тодор Славчев успява да документира най-значимите събития и личности през българския 20 век. Кадрите му разказват за участието на България във Втората световна война, за Цар Борис III, за 9 септември 1944 година, за Народния съд, за Македония, за Стара София и други малки и големи градчета   и селца.  Архивът му е невероятна..

публикувано на 22.10.20 в 14:23

Отиде си писателят Александър Томов

Известният български писател и сценарист Александър Томов е починал на 76-годишна възраст в сряда сутринта, съобщи съпругата му Екатерина Томова.  Александър Томов е роден в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в Софийският университет „Климент Охридски“ през 1972 г. Член е на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на..

публикувано на 22.10.20 в 13:01

150 години от рождението на Иван Бунин

Иван Бунин (1870–1953) е световноизвестен поет и белетрист, почетен академик на Петербургската академия на науките в секцията за изящна словесност (1909), първият руски писател, носител на Нобеловата награда за литература (1933). Първоначално пише публицистика и поезия, по-късно проза, най-вече къси разкази. Емигрира от Русия през 1919 г. и се установява..

публикувано на 22.10.20 в 12:44
Стивън Фрай

Смъртни и чудовища, походи и приключения или "Герои"-те на Фрай

Творци на съдбата си ли сме или просто следваме предопределението? Родословието ли прави героя или той кове съдбата си, извършвайки безброй подвизи? Каква тежест имат благословията и проклятието в живота? - Тези въпроси по един или друг начин си задаваме до днес, а рамката на разсъжденията ни е оформена от античните митове. Историите за Язон и Херакъл,..

публикувано на 22.10.20 в 10:28