Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Минималната работна заплата в ЕС – ефективен инструмент за всички членки

Снимка: архив

Как би се отразило въвеждането в Европейския съюз на минимална работна заплата за всички държави-членки, както поиска Урсула фон дер Лайен в първия си доклад за състоянието на Съюза? Председателят на Комисията подчертава, че всички трябва да имат достъп до минимално възнаграждение: "Аз съм силен поддръжник на колективното договаряне и предложението ще съдържа в пълна степен националните компетенции и традиции." Какво ще бъде отражението на такова възможно решение върху конкурентоспособността на икономиките и върху производителността на труда? Каква може да бъде новата мотивация за работника, ако той знае, че минимумът е осигурен за всички?

Трудно е това начинание, бе коментарът на преподавателя главен асистент Моника Моралийска в ефира на "Нашият ден". Евродепутатите трябва да приемат законова рамка, която да регулира отношенията работодател – работници, но няма как да има една-единствена мярка за минимална заплата за всички държави-членки, каза в ефира евродепутатът Андрей Ковачев.

Д-р Моника Моралийска, главен асистент в Катедра Международни икономически отношения УНСС, смята, че този призив на Урсула фон дер Лайен да се вземат мерки на територията на всяка страна от ЕС да се гарантира минимално работно възнаграждение за осигуряване на достоен живот, е важен заради риска от бедност и социално изключване:

"За съжаление в ЕС, въпреки че тенденциите бяха положителни преди коронакризата, голям дял от населението на ЕС е в категорията на риск от бедност и социално изключване, голям дял имат и т.нар. "работещи бедни" – 1 от 6 европейци, има и още по надолу в скалата – едва свързвакщи двата края... ЕК по принцип няма правомощия да се меси и да определя минималната заплата и много работодателски организации реагираха остро. Но ЕК има компетенциите да работи за икономическо развитие и за сближаване. Комисията направи на два етапа обществено обсъждане между социалните партньори, при което се установи, че има нужда да се намеси с някаква инициатива в тази област. Второто обсъждане е за това какъв да бъде този инструмент, така че хем да защити работещите, хем да не се нарушат балансът и диалогът между социалните партньори в една държава.

Чуйте още подробности в звуковия файл.

Андрей Ковачев, зам.-председател на групата на ЕНП, коментира темата в "Нашият ден":

"Социалната пазарна икономика категорично не е лява идея и работещите имат право на справедливо възнаграждения, което осигурява достоен стандарт на живот. Цялата пазарна икономика още от времето на Бисмарк не е нещо, свързано с леви идеи. Комисията ще предостави законодателно предложение за подкрепа на държавите-членки, с цел създаване на рамка за минимални работни заплати. Всички трябва да имат достъп до минимално възнаграждение чрез колективни трудови договори или чрез законоустановени работни заплати, които са на национално ниво. Много държави-членки вече имат такава рамка. Минималната работна заплата е ефективен инструмент и е време този инструмент да бъде използван във всички страни на ЕС, но няма как да има една-единствена минимална работна заплата, приложима за всички

Андрей Ковачев очаква в следващите месеци ЕК да излезе със законодателно предложение, което да бъде разглеждано от ЕП и от Съвета и да се даде рамката, без да се изземват правомощията на всяко правителство, на социалните партньори във всяка страна-членка на ЕС, които да разработят методологията и нивата на движение на тази минимална работна заплата.

Чуйте повече в звуковия файл.

   
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитровден е

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец. Той загинал мъченически. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Мощите на Свети Димитрий се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му място. Църковният празник е наричан от..

публикувано на 26.10.20 в 08:43

Християнската тема в киното

Повод за разговор e книгата „Християнското кино. Топики на сакралното в кинематографията“  на д -р Слава Янакиева, която е гост в "Благовестие". Авторката е културолог, като изследванията ѝ са в областта на религиозното кино и медиите, както и на средновековния театър и празничната култура. Член е на Института по средновековна философия и..

публикувано на 25.10.20 в 08:05
Проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Медиите вече не са посредник, а фактор

Какви трябва да бъдат медийните закони у нас и по-специално Законът за радио и телевизия? От какви промени се нуждаят, тъй като технологиите се развиват, а този закон е морално остарял? Но рецепта за закон, който да удовлетворява и политиците, и медиите, все още няма. Не само че няма промени, но и всеки опит да бъдат направени такива, води след себе си и..

обновено на 24.10.20 в 19:08

Андон Балтаков: Очаквам сигнал, че има воля обществените медии да са свободни и независими

Тази седмица на сайта на Министерството на културата беше качен за публично обсъждане проектозакон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. След това генералният директор на БНР Андон Балтаков реагира на предложените от Министерството на културата поправки. В знак на несъгласие с това, което са качили на сайта, защото има разминаване..

обновено на 24.10.20 в 17:34
Елена Драмова и Стоян Маринов

Среща с майстори-занаятчии

Елена Драмова и Стоян Маринов са едни от малкото останали в страната ни майстори-занаятчии. Елена е майстор художествени тъкани. Изработва тъкани по традиционна технология от естествени материали: лен, памук, коприна, вълна. Изработва пана, черги, покривки, обредни кърпи и облекла. Иновира традиционната орнаментика в съвременните модели на покривки,..

публикувано на 24.10.20 в 08:45