Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Маргарита Младенова:

„Дон Кихот“ бие камбаната, че рицарските закони съществуват

Снимка: @theatre.pazardzhik

Спектакълът „Дон Кихот“ е първата премиера в Драматичния театър „Константин Величков“ - Пазарджик за новия творчески сезон. Всъщност премиерата трябваше да се състои на 1 април, но беше отложена за есента заради епидемията от коронавирус. Постановката по прочутия роман на Мигел де Сервантес е на проф. Маргарита Младенова.

„Аз сега излизам от този последен етап на тази дълга работа с прекъсвания с много дълбока убеденост, че точно в този контекст на пълна профанация на нива, на стойности, на слово, на смисъл, на доверие, точно в този контекст на разпадане на тези бази на живеене предметът на театъра трябва да е тъкмо „Дон Кихот“ – с неговата вяра в живота на човека като голям сюжет, посветен на смисъла, добротата, любовта, красотата. Точно сега е моментът тези рицарски закони да се бие камбаната, не просто да се напомни от сцената, че съществуват и без тях човекът не е точно човек. И даже, според мен, самият театър – в действията си, в импулсите си, във вярата си, самият театър като че ли трябва да се превърне в някакъв колективен Дон Кихот. Самият театър да поеме това донкихотовско действие за осмисляне на живота, да накара човека да вдигне поглед от тялото си, за което е уплашен, към духовното“.

За ролята на Дон Кихот проф. Младенова е поканила актьора Иван Бърнев.

„Иван Бърнев има донкихотовска закваска. Той е не просто интуитивен актьор – той и чете, и мисли, и държи на всички тези неща. Освен това аз гледам как през всичкото време на репетиции той помага на колегите си, върви заедно с тях, протяга им ръка, дава им съвети как да стане – тоест той си е с един донкихотовски рефлекс и за мен това е най-точният избор, когато става дума за Дон Кихот като явление и като посока на енергията. Но много важно, освен Иван, е участието на още девет актьори от трупата на Пазарджишкия театър, които са равностойни партньори“.

Премиерното представление на „Дон Кихот“ е на 30 септември.

Тази година проф. Младенова поема нов клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и разказа още какви са впечатленията ѝ от кандидатстудентските изпити, които завършиха преди броени дни.
Цялото интервю с Маргарита Младенова в „Артефир“ можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметта за 100 лица на българския театър, съхранена във фотоалбум

Сто незабравими български актьори намират място между страниците на новия луксозен фотоалбум, озаглавен „100 лица на театъра“. Те са представени чрез кратки биографии и повече от 500 снимки, някои от които показани за първи път, уловили мигове от полета им на сцената. Точно това е и целта на албума – да отдаде почит към паметта на актьорите и..

публикувано на 28.10.20 в 15:50
Д-р Джон Кабат-Зин

Защо е важно да сме осъзнати в условията на Covid кризата

Джон Кабат-Зин е сред най-ярките фигури в движението за осъзнатост (mindfulness) и автор на поредицата „Медитацията не е това, което мислите “ , „ Пробуждане без усилие “ , „ Целебната сила на осъзнатостта “ и „ Осъзнатост за всички “ . Американският автор ще се срещне с българските читатели на 28 октомври от 18.30 часа . Той ще..

публикувано на 28.10.20 в 13:30

"Преображение" и тайната на Рафаело

"Рафаело" освен име на популярна марка бонбони е един от тримата велики художници на Ренесанса, останал завинаги с ангелските лица на своите мадони и с прочутата "Атинска школа", разбира се.  Рафаело е и персонаж в едноименния роман на италианския писател Франческо Фиорети. Дебютният роман на Фиорети „Тайната книга на Данте“ (2011) месеци наред е на..

публикувано на 28.10.20 в 11:25

„Нахлуване в пейзажа“ – изложба на Аделина Попнеделева

В галерия „Сердика" (артпространство на Женския пазар) можете да видите самостоятелната изложба на художничката Аделина Попнеделева, която има заглавие: „Нахлуване в пейзажа“. Художничката използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия. Веднага..

публикувано на 27.10.20 в 14:53

Отиде си Негрита Георгиева – живата памет на Радиотеатъра

Отиде си живата памет на Радиотеатъра през последните 40 години  Негрита Георгиева. Тя беше дългогодишен координатор на екип Драматургични форми. Негрита задаваше ритъма на редакцията. Човек с голяма усмивка и слънчева и лъчезарна душа.  Както самата тя казваше, „много е важно как ще посрещнеш хората, преди да влязат в студиото, по какъв начин, с..

публикувано на 27.10.20 в 12:55