Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Керана: В Тайланд ядат сладолед между две филийки хляб

Снимка: Личен архив

В „Покана за пътуване“ певицата разкрива, че в азиатското кралство имат 12 вида усмивки за всякакви ситуации

Керана, която нашумя със забележителното си участие в „Гласът на България“ е живяла две години и половина в Тайланд. Пред „Покана за пътуване“ тя разказа как импулсивно е взела решението да остане и какво е да работиш в далечната азиатска страна.

Юлия Йорданова, както истинското име на Керана, учи в Германия музикален мениджмънт и заминава за Банкок на студентски обмен. Изпълнителката на „Отлагам“ изкарва един семестър в тамошен университет с колеги от цял свят. Един от предметите, които изучават е посветен на тайландските обичаи, бит и особености. Така че когато ѝ се налага да работи с местни хора вече знае, че монархът е почти обожествен. За него не бива да се казва лоша дума, дори е светотатство да изпуснеш банкнота, защото е с неговия лик. Също така е забранено да пипаш когото ида било по главата. Особено дете. Смята се, че така му отнемаш кармата.

На Керана, обаче най-голямо впечатление ѝ направил фактът, че в Тайланд имат 12 различни вида усмивки, с които изразяват всякакви състояния – радост, гняв, срам… „Там гледат всякак да избегнат конфликтна ситуация. Дори са готови да излъжат, но да не се скарат. Непрекъснато се усмихват. Затова, когато отидох във Виетнам, където са откровено груби, за мен беше направо освежаващо“, казва с присъщото си чувство за хумор певицата.

Тя решава да остане в Тайланд в труден за нея момент – няма почти никакви пари, застраховката ѝ е изтекла, разполага само с фриволни дрешки, които не предполагат да се яви с тях на интервю за работа. „Налагало ми се е да избирам дали да вечерям или да си купя подходящ тоалет. Но се справих. Срещнах страхотни хора и музиканти.

Започнах да работя като джаз певица, а после и по специалността си като музикален продуцент. Но винаги съм искала аз да бъда на сцената, а не зад нея. И да правя музика, която обичам, затова се върнах в България“. Признава Керана.

Тя играе главната роля в мюзикъла „Евита“ на Пловдивската опера, а с групата си „Керана и космонавтите“ пее из цяла България.

Младата дама тайно си мечтае да се върне в Тайланд, но заедно с групата. Единствената пречка е, че всичките им песни са на български.

А на въпросът какво най-много я е удивило в Банкок, Керана отговаря „Навикът да се яде сладолед между две филийки хляб. И това, че въпреки репутацията на държавата с най-развит секс туризъм в света, хората извън „розовите“ квартали са изключително свенливи. Когато ходехме на плаж те се къпеха с дрехите. И дори съпрузи се изчервяват, когато се целуват по бузата на улицата“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В духа на Индонезия

Те са двама заклети пътешественици – Румяна Карадимитрова  и Александър Ангелов, които живеят в Лондон. Александър е с двойно гражданство – българско и английско, а по майчина линия е руснак. Занимава се с анализ на данни в една от най-големите фирми за масова комуникация в света. Но дестинацията ни не е английската столица, а екзотичната Индонезия...

публикувано на 03.12.20 в 16:25

Симеон Идакиев и посоките на света

„По-важно е – не да отидеш и да видиш нещо за себе си, а да го споделиш с другите“, казва журналистът, писателят и пътешественик Симеон Идакиев. Отново има повод екипът на предаването „А сега накъде?“ да ви срещне с него, защото той е подготвил 27 истории за разказване, събрани в най-новата му книга „От Олимп до Тибет. Вдъхновението „Атлас“. Тук са..

публикувано на 03.12.20 в 12:04
Ектор Берлиоз

Вокални цикли: „Летни нощи“ от Ектор Берлиоз

Берлиоз създава вокалното си творчество, вдъхновен от различни поети, по поръчка, по желание на приятели – изпълнители за техни концерти и пр. Цикълът „Летни нощи“ пише, вдъхновен от поезията на Теофил Готие, който е сред приятелския му кръг. Няма поръчка, няма идея за изпълнение или печатане, дори няма предвид конкретен изпълнител. Това е..

публикувано на 03.12.20 в 09:20

При кулинарните антрополози в Истанбул

Истанбул е единственият град в света, разположен на два континента. Целувката между Европа и Азия ражда невероятно съчетание от вкусове, аромати, стилове, усещания, докосвания, чувства… Там уличната храна сякаш ме мами отвсякъде с уж познати, но готови да създадат нов вкусов спомен гозби, придружен с „възелче в паметта“. Миди пълнени с ориз и..

публикувано на 02.12.20 в 16:15

Български ученици в Париж издават вестник „Вазовчета“

„Една нова идея, едно ново начало. Горда съм с малките журналисти! Колко е хубаво, когато и родителите помагат в усвояването на българския език!“ – това са думи на доц. дпн Елена Сачкова, директор на Българското училище „Иван Вазов“ в Париж . А идеята децата да имат свой вестник е на майка на ученик. Преподавателката Янета..

публикувано на 02.12.20 в 09:50