Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Керана: В Тайланд ядат сладолед между две филийки хляб

Снимка: Личен архив

В „Покана за пътуване“ певицата разкрива, че в азиатското кралство имат 12 вида усмивки за всякакви ситуации

Керана, която нашумя със забележителното си участие в „Гласът на България“ е живяла две години и половина в Тайланд. Пред „Покана за пътуване“ тя разказа как импулсивно е взела решението да остане и какво е да работиш в далечната азиатска страна.

Юлия Йорданова, както истинското име на Керана, учи в Германия музикален мениджмънт и заминава за Банкок на студентски обмен. Изпълнителката на „Отлагам“ изкарва един семестър в тамошен университет с колеги от цял свят. Един от предметите, които изучават е посветен на тайландските обичаи, бит и особености. Така че когато ѝ се налага да работи с местни хора вече знае, че монархът е почти обожествен. За него не бива да се казва лоша дума, дори е светотатство да изпуснеш банкнота, защото е с неговия лик. Също така е забранено да пипаш когото ида било по главата. Особено дете. Смята се, че така му отнемаш кармата.

На Керана, обаче най-голямо впечатление ѝ направил фактът, че в Тайланд имат 12 различни вида усмивки, с които изразяват всякакви състояния – радост, гняв, срам… „Там гледат всякак да избегнат конфликтна ситуация. Дори са готови да излъжат, но да не се скарат. Непрекъснато се усмихват. Затова, когато отидох във Виетнам, където са откровено груби, за мен беше направо освежаващо“, казва с присъщото си чувство за хумор певицата.

Тя решава да остане в Тайланд в труден за нея момент – няма почти никакви пари, застраховката ѝ е изтекла, разполага само с фриволни дрешки, които не предполагат да се яви с тях на интервю за работа. „Налагало ми се е да избирам дали да вечерям или да си купя подходящ тоалет. Но се справих. Срещнах страхотни хора и музиканти.

Започнах да работя като джаз певица, а после и по специалността си като музикален продуцент. Но винаги съм искала аз да бъда на сцената, а не зад нея. И да правя музика, която обичам, затова се върнах в България“. Признава Керана.

Тя играе главната роля в мюзикъла „Евита“ на Пловдивската опера, а с групата си „Керана и космонавтите“ пее из цяла България.

Младата дама тайно си мечтае да се върне в Тайланд, но заедно с групата. Единствената пречка е, че всичките им песни са на български.

А на въпросът какво най-много я е удивило в Банкок, Керана отговаря „Навикът да се яде сладолед между две филийки хляб. И това, че въпреки репутацията на държавата с най-развит секс туризъм в света, хората извън „розовите“ квартали са изключително свенливи. Когато ходехме на плаж те се къпеха с дрехите. И дори съпрузи се изчервяват, когато се целуват по бузата на улицата“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)

Марсианските хроники на „Постоянство“

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията. Другата половина от света вдигна рамене и..

публикувано на 05.03.21 в 09:09
Илюстративна снимка

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова екзопланета със скалиста повърхност. Д-р Трифон Трифонов е астроном в института “Макс Планк“ в Хайделберг. “Макар ние да откриваме много екзопланети, в последните 25 години сме открили над 4600. Специално Gliese486b има почти перфектните физически и орбитални характеристики, за да търсим атмосфера около скалисти..

публикувано на 05.03.21 в 08:53
Ваня Монева хор

Историята в народните песни

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“. Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето,..

публикувано на 04.03.21 в 12:06
Добри Христов и  Антонин Дворжак

Вокални миниатюри от Антонин Дворжак и Добри Христов

19 век е време на разцвет на националните музикални школи, на романтично упование във фолклора като носител на национално идентичното, на етични и естетически критерии в музиката. В това отношение Антонин Дворжак продължава пътя на другата национална икона – Бедржих Сметана. Голям творец, той поставя националния идиом в контекста на..

публикувано на 04.03.21 в 09:30
Ильо Войвода (снимка от Анастас Карастоянов, Белград, 1867 г.)

Премълчаната история на Ильо войвода

Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В празничното издание в разговора с проф. Петко Ст. Петков и историка Янко Гочев се търсят отговорите на тези въпроси, става дума и за митологемите от Сан Стефано. Останалото време в предаването е посветено на Илия..

публикувано на 03.03.21 в 17:23