Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Завръщане у дома“ за юбилея на МГТ „Зад канала“

Снимка: zadkanala.bg

Премиерният спектакъл „Завръщане у дома“ е едно от събитията, с които Малък градски театър „Зад канала“ отбелязва тази година 30 години от своето създаване. Изборът на заглавието не е случаен – на същата сцена през 1991 година режисьорът Стоян Камбарев прави първата постановка по пиесата на Харолд Пинтър. Големият британски драматург идва в България специално за да види представлението и остава впечатлен от режисьорския прочит и от изпълнението на Руси Чанев в ролята на Лени.

Режисьор на новия спектакъл сега е Явор Гърдев.

„На тематично ниво пиесата е много адекватна на нашето време, защото тя изследва зоната на подлудяването по социални причини, ако мога така да кажа. Тя изследва тая лудост, този амок, до който в един момент се стига поради социална изолация, поради емоционална изолация – неща, които са много характерни за днешния ден и с които все повече и повече се срещаме“.

В актьорския състав са Владимир Пенев, Деян Донков, Емил Котев, Мак Маринов, Пенко Господинов и Каталин Старейшинска. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова и Ванина Цандева, а музиката – на Калин Николов.

Премиерните представления можете да гледате на 5 и 6 октомври от 19 часа в Малък градски театър „Зад канала“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35