Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков: Законът за достъп до информация е силов метод

| обновено на 13.10.20 в 19:44
Николай Стайков
Снимка: БГНЕС

Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционен фонд (АКФ) разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ за опита му в използването на Закона за достъп до обществена информация във водещи негови журналистически разследвания.

Прокуратурата все още ме охранява

„Това, което ние искаме от прокуратурата и сме го искали официално с писма, е да се разследват извършителите на въпросните телефонни заплахи, които получихме по време на разследването „Осемте джуджета“ и да се разследва кой е зад тях, но за съжаление, това не се случи. Тоест, продължаваме да сме в абсурдната ситуация, от една страна, прокуратурата да ги намира за незначителни, за да не ги разследва, а от друга страна, да ми назначава охрана. Което е абсурдно и според мен така затвърждава хипотезите, че зад въпросните заплахи има високопоставени хора, които са под някаква форма на прокурорски чадър. Явно има откровено нежелание да се разследва, както и нежелание за изпълняване на обещанията, които са поели определени министри. Дори и вицепремиерът, наблюдаващ Министерство на вътрешните работи, Каракачанов пое по случая ангажимент да разкрие информация, обеща, че ще има проверка защо ресторантът „Осемте джуджета“ е бил охраняван денонощно от полицията, но такава проверка не е обявена публично."

Законът за достъп до информация

„За съжаление, виждаме едно барикадиране на институциите по отношение на даването на информация на журналистите и тогава ни остава само Законът за достъп до информация, който е един силов метод, при положение че нито един от другите методи не работи. Знаете, че нормалната работа на журналисти с институции, това е да бъдат изпратени въпроси и да се получи официален отговор. И от това зависи бързината, с която един журналист ще си свърши работата, което е много важно в наши дни. И затова масовият отказ на институциите да дават отговори при зададени въпроси, особено неудобни, се отразява и на работата на журналистите. Тогава идва на помощ Законът за достъп до информация и затова го наричам силов метод.

За съжаление обаче, това не означава само две седмици забавяне, какъвто е законовият срок за получаване на информация. Много често, за да се получи информацията, ако институциите не желаят да я предоставят, трябва да се ходи на дело. Което пък означава саботаж на журналистическото разследване, защото, ако то се появи, след половин или една година, след като мине делото, то много често губи своята актуалност. И пак да кажа, че това не е нормалният начин на работа между журналисти и институции. Би трябвало в търсенето на истината и справедливостта журналистите, гражданите и институциите да са от едната страна на барикадата, но много често се оказва, че не са.“

Често законът е формален

„Ще дам един пример, в който правихме разследване на едни ремонти на пътища. Беше ни даден достъп до документи по Закона за достъп на информацията, но какво се оказа – че имаме два часа, за да разгледаме около двадесет папки с няколко хиляди страници, но нямахме право да си водим записки или да снимаме. До нас седеше служител, който следеше да не препишем нещо от тези двадесет папки. Можехме само да ги гледаме като някакво художествено четиво, което е абсурдно, но се оказа законно. Това е само един пример за формалистично изпълнение на Закона за достъп до информацията – уж са ни дали информацията, но всъщност ние нямаме достъп до нея, защото как се запомнят двадесет хиляди страници?“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49