Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долината на розите и на тракийските царе – контури и послания

Снимка: БТА

Доколко българи и чужденци разпознават Долината на розите и Долината на тракийските царе и чути ли са посланията на знаково световно културно наследство на територията на България в района на Казанлък и котловината?

Д-р Момчил Маринов, директор на Историческия музей „Искра“ в Казанлък, е уверен, че любознателните пътешественици намират пътя до паметниците и забележителностите в Долината, като през последните години достъпът до тях е качествено подобрен. Посещенията са възможни целогодишно, но има какво да се желае по отношение на туристическата реклама на обектите и дестинацията на национално стратегическо ниво, както и за задържането на туристите и посетителите за по-дълъг престой на място.

Тракийската гробница в Казанлък, датирана е в края на IV в. пр. Хр. – началото на III в. пр. Хр.

Долината на розите и на тракийските царе не са географски понятия, но получават изключителна популярност и сякаш се припокриват и допълват като контури и послания. Кръстник на Долината на розите може би е самият български народ, но на тракийските владетели остава и до днес д-р Георги Китов – покойният археолог и откривател на поредица от обекти в Казанлъшката котловина.

Къде избира да ни заведе в Долината и с кои храмове и гробници ни запознава директорът на ИМ „Искра“ в Казанлък д-р Момчил Маринов – чуйте още в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва, след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16