Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В образованието няма минало свършено

Снимка: pixabay.com

Доколко ориентирано към бъдещето е българското образование и как му повлияха пандемията и дигитализирането?

"Навлизането на технологиите не е цел, то е средство за постигане на качество в образованието – е изтъквал неведнъж Явор Джонев Председател на фондация за образователна трансформация transform.bg.

Няма как обаче дигитализирането да промени нещо съществено, ако ние не променим начина на учене и отношението към ученето – изтъкна Джонев в "Нашият ден". –

Не е достатъчно да подобрим обучението по традиционните предмети, а да поставим нови образователни цели. Защото децата ни ще се изправят пред напълно нови ситуации и трябва да ги учим как да се справят с непознати предизвикателства. 

Необходимо е да ги образоваме и в други насоки, а именно: да могат да общуват помежду си, да могат да решават конфликти, да изграждат приятелства, да могат да се разбират помежду си.

Да са добри хора. Да са добри мислители, да мислят не само логически, но и творчески. Да могат да учат, защото бъдещето изисква те непрекъснато да научават нови неща и да отучват стари неща.

Да могат да представят идеите си добре, структурирано и художествено."

"Отново трябва да поставим въпроса за ролята на училището – дали да обучава или и да възпитава?

По всичко личи, че трябва и да възпитава, няма как иначе да изгради знания и умения. Най-сетне то трябва да даде на децата свобода и отговорност." – подчерта Явор Джонев.

"Като се каже свобода, често се възприема като свободия, като всеки да прави каквото си иска, но не е така – свободата върви с отговорността. Свободата е избор и понасяне на последиците от този избор.

Не на последно място, трябва да се промени ролята на родителя, защото той е интегрална част от процеса на обучение, а не клиент, който ни дава детето си."

Чуйте целия разговор с Явор Джонев за целите, приоритетите и необходимите стъпки, които трябва да извърви училището по пътя на образователната си трансформация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15
Орхидея Dactylorhiza incarnata или месесточервен дланокоренник (снимка: Стефан Найденов, група

Орхидеите в България: Епизод 2 – Таксономия и изобилие

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidaceae. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 09.07.24 в 16:30

Защо лабрадорите и ретривърите са толкова лакоми?

Те са звездите на кучешкия свят – най-любимата и желана порода кучета. Често имат и професия – водачи или актьори. Безспорен факт е, че те са винаги гладни. В рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разказва защо лабрадорите и ретривърите са толкова лакоми. Учени от университета в Кеймбриж засичат мутация на специфичен ген у лабрадорите и..

публикувано на 09.07.24 в 13:33

Метаматериалите – наука, неразличима от магията

"Всяка достатъчно напреднала технология, е неразличима от магията", казва фантастът Артър Кларк. Във Физическия факултет на СУ група млади хора правят така, че магията да придобие реални измерения. Невидими повърхности, по-здрави конструкции, по-гъвкави основи – метаматериалите са изкуствени композитни материали с предварително зададени свойства,..

публикувано на 09.07.24 в 12:21