Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В образованието няма минало свършено

Снимка: pixabay.com

Доколко ориентирано към бъдещето е българското образование и как му повлияха пандемията и дигитализирането?

"Навлизането на технологиите не е цел, то е средство за постигане на качество в образованието – е изтъквал неведнъж Явор Джонев Председател на фондация за образователна трансформация transform.bg.

Няма как обаче дигитализирането да промени нещо съществено, ако ние не променим начина на учене и отношението към ученето – изтъкна Джонев в "Нашият ден". –

Не е достатъчно да подобрим обучението по традиционните предмети, а да поставим нови образователни цели. Защото децата ни ще се изправят пред напълно нови ситуации и трябва да ги учим как да се справят с непознати предизвикателства. 

Необходимо е да ги образоваме и в други насоки, а именно: да могат да общуват помежду си, да могат да решават конфликти, да изграждат приятелства, да могат да се разбират помежду си.

Да са добри хора. Да са добри мислители, да мислят не само логически, но и творчески. Да могат да учат, защото бъдещето изисква те непрекъснато да научават нови неща и да отучват стари неща.

Да могат да представят идеите си добре, структурирано и художествено."

"Отново трябва да поставим въпроса за ролята на училището – дали да обучава или и да възпитава?

По всичко личи, че трябва и да възпитава, няма как иначе да изгради знания и умения. Най-сетне то трябва да даде на децата свобода и отговорност." – подчерта Явор Джонев.

"Като се каже свобода, често се възприема като свободия, като всеки да прави каквото си иска, но не е така – свободата върви с отговорността. Свободата е избор и понасяне на последиците от този избор.

Не на последно място, трябва да се промени ролята на родителя, защото той е интегрална част от процеса на обучение, а не клиент, който ни дава детето си."

Чуйте целия разговор с Явор Джонев за целите, приоритетите и необходимите стъпки, които трябва да извърви училището по пътя на образователната си трансформация.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Златната орда, 1369 г.

Златната орда – далечна и близка

Златната орда – държавното образувание, което се създава на бреговете на Волга след разпадането на голямата Монголска империя, ни се струва сякаш далечно и неотносимо към колизиите в българската история. Само обаче така ни се струва, тъй като, макар и на хиляди километри от Балканския полуостров, събитията там рефлектират и върху нас. Достатъчно..

публикувано на 28.10.20 в 17:26

За живота на хората със зрителни увреждания в Шумен

Наскоро екипът на „Познати и непознати“ гостува в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен. Той се намира в центъра на града и е лесно достъпен. Ковид кризата повлия и върху неговата работа. На специалистите в него се наложи да променят подхода си и редица от своите дейности, за да могат да останат полезни на..

публикувано на 28.10.20 в 15:31

Срам и позор

Често чуваме тези думи и сами ги произнасяме. Те назовават едни от традиционните „регулатори“ на поведението и морала в общността, все още използвани като инструмент (за жалост) на възпитанието, тежко бреме за личността, която им е подвластна, но и механизъм за оцеляване в група. Какво разкрива етимологията за връзките между непосредствените усещания и..

публикувано на 27.10.20 в 16:20

Благотворителността като явление и начин живот

Замисляли ли сте се, уважаеми читатели/слушатели, защо трябва да говорим за благотворителността, преди да извършим доброто дело? Не, нали? Както не сте се замисляли, че е възможно, когато водени от ентусиазма и желанието да помогнем, понякога е възможно и да  вредим. За всичко това продължихме започнатия вече разговор с преподавателката в..

публикувано на 27.10.20 в 13:58

Биоразнообразие и климатични промени

Темата за климатичните промени, осмисляни в контекста на глобалното затопляне, напоследък все по-често се свързват не само с климатичните бежанци, топенето на ледниците и оцеляването на застрашени от повишаването на морското ниво популации от хора, живеещи в крайбрежни райони, но и с увеличаващият се брой на застрашените растителни и животински видове...

обновено на 22.10.20 в 18:37