Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лекарите в Благоевград сигнализират, че кризата с коронавируса се задълбочава

Снимка: Pixabay

Могат ли областите, които попаднаха в червената зона на опасност от зараза с коронавирус да се справят със ситуацията сами и без драстична промяна в мерките? Как реагираха хората на призива на министър Костадин Ангелов да не се пътува в тези райони? Репортаж на кореспондента на БНР Кети Тренчева:

Втори месец Благоевград е една от областите с най-много заразени с коронавирус хора. От десет дни лекарите в болниците дават сигнал, че кризата се задълбочава. 

Началото на поредната вълна в страната ни беше изречена като прогноза от благоевградски професор, само че не по медицина, а по макроикономика. Без да са професори, лекарите от Covid отделенията на болниците дават сигнал, че кризата се задълбочава. Д-р Румен Кондев: "И сме почти вече на прага на възможностите си за приемане на болни, но, ако трябва, ще настаняваме и по двама-трима в стая. На всички е ясно, че не достигат лекари и медицински сестри. Няма да можем да поемем всички болни. Общинските болници са натоварени – и в Разлог, и в Гоце Делев, и в Сандански... много пациенти идват от там. Нямаме възможност да поемем всички Да разкриват допълнителни легла, но болните, които са от района, да се лекуват там."

Последва онлайн заседание на Областния кризисен щаб с участието на контролните институции и кметовете на общини, които набелязаха същите мерки, както и на национално ниво. С уговорката, че ако няма ефект, ще се възползват максимално от регионалния принцип на взимане на решения и ще наложат повече рестрикции. Д-р Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград:

"Засилени проверки на територията на всяка община. Ние също извършваме тези проверки ежедневно. Ще окажем физическа и методична помощ на колегите от общините на територията на област Благоевград, има присъствие от колегите от Областна полиция за съдействие, както и колегите от Агенция по безопасност на храните също ще бъдат включени за проверка на обектите за хранене. Ще има също така и нощни проверки по заведенията. Това е желание от страна на кметовете, които също констатират, че масово не се спазват мерките – носене на маски, дистанция и т.н."

Вчера обаче за броени часове темата Covid се нажежи до червено. Не само, че областта беше поставена в най-рисковата зона, но и областният център се оказа отново с клъстерно огнище. Голяма част от екипа на прочутия ансамбъл Пирин се оказа с Covid:

На пресконференция кметът Румен Томов не скри притеснението си:

"Ще набележим допълнителни мерки, дано се справим. Не знам как ще се справим, да ви кажа честно, притеснен съм..."

Общините се чувстват пренебрегнати от помощта на държавата, обвини благоевградския кмет:

"До момента Община Благоевград е изразходила около 340 000 лева за противоепидемични мерки. До този момент сме получили от държавата 10 литра спирт за тези месеци. А ние, кметовете на общини в цялата държава, сме може би на най-първата линия, защото ние сме сред хората. Така че – хубавао е държавата да мисли за болници, национални политики и т.н., но е крайно време да се обърне и към общините, за да им съдейства с всичко, с което може."

Лично аз не забелязах всичко това да доведе до по-адекватни мерки на институциите, нито пък до по-голяма дисциплина на обществото в спазването на мерките. Въпреки денонощните проверки. Да не забравяме, че въпреки участието на полиция, служители на БАБХ и общински експерти, основните контролни функции са на хората от РЗИ. Ако някой не е разбрал, те проследяват и носят отговорност за пътя на всеки заразен, издирването на контактни лица, поставянето им под карантина, проверяват спазването на мерките навсякъде, постоянно контролират транспортния поток на четири граници, дават предписания, пишат справки и доклади. Освен всичките им останали функции извън Covid. Не казвам това, за да ги защитя, а за да е ясно, че нещата може и да излязат от контрол.

Единственото изключение от червената зона, поне към момента, е образователната сфера. Едва процент и половина от учениците в благоевградска област са поставени под карантина, като малка част от тях са заразени с Covid. Около 30 са учителите дали положителна проба:

Каза Методи Попов от РУО. И въпреки че не е въведен като задължителна мярка, апелът му е логичен:

"Трябва наистина от училище – вкъщи! И по-малко навън и контакти млади с възрастни. Апелираме към това!" 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма за индивидуално менторство – АBLE Mentor​

За да се отгледа дете, е нужно цяло село – всички сме чували тази максима. За да повярва в себе си едно дете, да посреща предизвикателствата на живота, да решава проблеми, да осъществява идеите си понякога му е нужно подбутване, добър пример, подходящ човек. Казват, че, когато ученикът е готов, учителят се появява – но понякога, за да се осъществи..

публикувано на 21.10.20 в 14:00

Настоящият и бъдещ триумф на родните IT специалисти

Технологичният сектор в България и настоящият и бъдещ триумф на родните IT специалисти, както и защо видеоклип, посветен на традициите и успехите на страната ни в иновациите, я рекламира най-убедително пред света? Имаме със сигурност уникална позиция на България и тя е в дългогодишните традиции в сферата на технологиите. Това твърди IT експертът и..

публикувано на 21.10.20 в 13:28
Транспортиране на внесени отпадъци към ТЕЦ

Между енергийна ефективност и енергийна бедност

„Трийсет и девет процента от домакинствата у нас живеят в енергийна бедност и не могат да поддържат комфорт в домовете си през зимата – по данни на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект". – Близо половината от населението ни е в енергийна бедност. На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да..

публикувано на 21.10.20 в 12:15

Доц. Сарийски: Ако икономиката беше човек, щеше да е с раздвоение на личността

Има ли курс към затваряне на икономиките? Става ли цифровата валута господар на бъдещето? Какви са новите стандарти на риска, статистиките и влиянието на енцикликата на папата върху световната икономика през 2020? Икономистът доц. Григор Сарийски прави своя анализ в "Нашият ден": " Действително имаме статистики, на които все по-трудно можем да се..

публикувано на 21.10.20 в 10:54

Изложението Стройко се провежда за 53-ти път

Covid кризата промени всеки аспект на живота от личните емоции до строителството и архитектурните решения. Дигитализацията ускори своя ход, а климатичната криза изисква нов подход към строителството и търсене на нови енергоспестяващи и щадящи природата решения. Всички тези тенденции ще намерят своето място на изложението Стройко, което ще се проведе за..

публикувано на 20.10.20 в 13:23