Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР

Явор Желев – вдъхновеният артист и всеотдайният педагог

Явор Желев
Снимка: Василка Балева

Почитателите на класическата музика и приятели на Националния радиосимфоничен оркестър отново ще имат удоволствието да се срещнат с любимите си музиканти чрез рубриката „Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР” в предаването „Български изпълнители” в петъчната вечер на 16 октомври в обичайния час преди полунощ.

В това издание на предаването ще открием красотата в звучността на един от духовите инструменти, познат още от най-ранните исторически времена, считан за любим на древногръцкия бог Пан. Меломаните вече се досещат кой е този, колкото изящен със своя звук, толкова и труден като технически предизвикателства инструмент, за който ще научим повече от нашия гост – първият флейтист на радиосимфониците Явор Желев.

Завършил музикалното училище в Русе, той има щастието да бъде студент на един от най-изявените и утвърдени български флейтисти и педагози, какъвто е професор Георги Спасов. През 1993 г., едва на 24 години, Явор Желев вече е член на Симфоничния оркестър на Националното радио, а от 2005 г. е и негов първи флейтист. Има многобройни записи на музика от всички стилове и епохи от барока до днес.

Освен като активно концертиращ солист и камерен изпълнител, от 1996 г. Явор Желев се посвещава всеотдайно и на педагогическото поприще като преподавател в НМУ „Любомир Пипков” в София, а по настоящем е и преподавател и в Нов български университет, също в София.

Освен увлекателния разговор с нашия гост, в предаването ще звучи и прекрасна музика с образци от барока и съвременноста. Ще имаме удоволствието да чуем творби от Антонио Вивалди, Георг Филип Телеман, Карл Филип Емануел Бах, Франц Доплер, Марин Вълчанов, Мирослав Данев и Васил Казанджиев, в които Явор Желев музицира заедно с изявените музиканти Георги Спасов, Кремена Ачева, Яна Михайлова, Драгомир Йосифов, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” под палката на Пламен Джуров, Националния радиосимфоничен оркестър и знаменития виртуоз Патрик Галоа.

Бъдете с нас на 16 октомври от 23 ч. Удоволствието за ценителите е гарантирано.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златните години на датската класическа музика

Този златен период обхваща годините между 1800 и 1850, като най-популярни композитори по това време са Кристоф Вайзе, Фридрих Кулау, Нилс Гаде и Йохан Хартман. Първите тридесет години на 19 в. са доминирани от Фридрих Кулау и Кристоф Вайзе. Вайзе е смятан за баща на датската музика. Той е еднакво запален както по сценичната, така и по симфоничната..

публикувано на 28.10.20 в 08:35
Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа. Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от..

публикувано на 27.10.20 в 13:06
Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и начало на нейния живот. Какъв ще бъде той зависи и от това, какво и дали изобщо знаем за нея. Два дни..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20