Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Никола Бозаджиев, киното на сетивата и съвременният „Шибил“

"Шибил" - кадри от снимачната площадка
Снимка: личен профил Фейсбук на Никола Бозаджиев

Можем ли да обичаме? Склонни ли сме да се вречем в любов на друг, да му се отдадем? Това са класическите въпроси на деня, които вълнуват съвременния човек. Този от XXI век, но и този от XVIII. Неслучайно класиката винаги е била и ще бъде актуална, все пак именно тя ни изгражда като хора. На това мнение е Никола Бозаджиев – 20-годишният млад режисьор, който адаптира Йовковия „Шибил“ в киното.

Никола започва пътя си в изкуството на 9 години, когато заиграва в цирка. Участва в различни спектакли, един от които получава номинация за „Икар“. След няколко години в департамента на акробатите заменя цирковото изкуство с работа като асистент сценограф. Тя е последвана от близка среща с киното. Не той я е предизвикал, киното само го е намерило. Снима два късометражни филма почти на шега. На шега и като чист експеримент започва да пише сценария си за „Шибил“. Вече е на 17, иска да пробва материята и да види как зрителят би реагирал на подобен тип литературен сценарий, който по презумпция е по-близък до публиката. Така стига до бърз курс по кино в Париж. След него започва и да снима „Шибил“. По време на работата си по филма записва бакалавър по кино в Лос Анджелис. САЩ обаче се оказват далечни от него. Киното в Америка младият режисьор определя като един футболен отбор, в който, ако искаш да играеш за победа, ще успееш, но ако искаш да поставиш зрителя във вълшебна среда, в която той да открие и познае себе си, не би могъл да постигнеш много. Това и тревожи Никола Бозаджиев - че в изкуството има прекалено много творци, които създават творбите си, за да лекуват не публиката, а самите себе си с тях.

Възможност за промяна, разбира се, има. За Никола тя се крие в двете Р-та – революция и Ренесанс. И ако революцията е нещо, което бързо избухва и още по-бързо затихва, то Ренесансът се постига бавно и остава задълго. За 20-годишния режисьор Ренесансът е киното на сетивата.

„Темата за сетивността и душата на човек отключва на универсално ниво човека“, смята Никола Бозаджиев.

Неговият прочит на „Шибил“, с който дебютира в киното, изследва Йовковото човеколюбие и се стреми да разграничи любовта от обичта.

„Любовта на Шибил и Рада, която прераства в обич, е литературна метонимия на идеята за отдаване и за съвременния страх от него“, споделя Никола. Според режисьора обичта е единственото средство, с което можем да спасим света от неговото обездушаване.

За да скъси дистанцията между филма и публиката, младият режисьор изгражда баланс между силните емоции и хумора. Този начин на комуникация със зрителя, смята Никола Бозаджиев, може да го накара да съпреживее филма, преди да го анализира. А в чисто човешки план, този баланс би могъл „да ни съхрани в това време на лесно разубеждение в гледните точки“.

Сценария на „Шибил“ Никола създава, следвайки модела на Никита Михалков, в който се говори за визията, за героите като актьори и се отделя специално внимание на звуковата картина. Във филма му тази картина следва атмосферата, представена в разказите на Йовков. Не само в „Шибил“, а в целия цикъл „Старопланински легенди“. Никола анализира всеки текст и се стреми да адаптира усещанията на писателя за звука. За целта той и екипът му проучват характерните за всеки сезон природни явления, както и навиците на животните. Така обвързват глутница койоти, обитаващи село Ягодина, и плачеща лисица посред нощ, за да пресъздадат сатаничния момент, в който четата на Шибил започва да губи доверие в своя войвода. Група хористи-актьори пък възпроизвеждат вятъра и виелицата през зимата. Всичко това Никола режисира с идеята зрителят да чете героите с посока, да ги чува и усеща конкретно, а и емоционално да се обвърже с тях.

Природата е отражение на вътрешния свят на всеки един от персонажите във филма на Никола Бозаджиев. Каквато е и за Йовков в разказите му. Конете пък са герои с идентичност, които олицетворяват техните души. Един конкретен кон е и разказвачът на „Шибил“.

Екранизацията на 20-годишния режисьор Никола Бозаджиев беше едно от единайсетте български заглавия с премиера на 24-тото издание на есенния „София филм фест“. Още с първата прожекция пред българска публика филмът си поставил за цел да припомни на зрителите, че „ние сме едно общество, което е изгубило до някаква степен корена си и чрез сетивата и възкресяването на класиката и темите ѝ можем да се върнем към него“.

В звуковия файл можете да разберете защо Никола смята Йордан Йовков за майстор на семиотиката и на скритото посление към човека. Както и още за киното на сетивата.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Непреходните усещания на Юрий Ковачев

Юрий Ковачев открива изложбата живопис "Непреходни усещания" на 5 декември в галерия "Милениум".  Известният живописец избягва да коментира начина, по който създава картините си, тъй като те са достатъчно красноречиви само по себе си.  Посланията на неговите творби убедително говорят за емоционалното му състояние и често пъти правят думите безпомощни..

публикувано на 05.12.23 в 16:26

Преходи във времето – Роси Рос и Адам Фекете в Античен комплекс Сердика

Днес (5  декември) в античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" се открива изложбата на Роси Рос и Адам Фекете "Преходи във времето". Тя представя живописни творби и исторически макети. Авторите подбират творби, свързани и провокирани от мотото "Преходи във времето".  В живописните платна се докосваме до началото и водата, като необходими за..

публикувано на 05.12.23 в 15:05

"От сенки слънце си направих" – нова книга на д-р Джина Дундова-Панчева

Като възпитаник на ВМИ, д-р Джина Дундова-Панчева има дългогодишен опит като ординатор в Института по педиатрия, както и в клиниката по Детска неврология в София. Асистент е в Медицински университет - София, където и до този момент преподава на студенти, медици, стоматолози и фармацевти на български и английски език.  Паралелно с преподавателската си..

публикувано на 05.12.23 в 14:05

Норвежкият писател Атле Нес – най-добрият биограф

В рамките на Софийския международен литературен фестивал предстои участието на известния като един от най-добрите в писателския жанр биография – норвежецът Атле Нес. Читателите могат да се срещнат с него в Мраморното фоайе на НДК. Той ще дава автографи на книгите си. Автор на романи и биографии на Леонардо да Винчи, Галилей, апостол Павел и Мунк, Нес..

публикувано на 05.12.23 в 13:53

Започва 50-ият юбилеен Панаир на книгата

Днес се открива 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата – най-мащабният и единствен по рода си книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". В продължение на една седмица – от 5-и до 10-и декември , над 170 издателства  ще представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни, като..

публикувано на 05.12.23 в 13:10