Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Творби на големия Зураб Церетели у нас

Аз имам една любов и това е изкуството

Столичната галерия „Графикарт“ показва от 19-и октомври изложба на грузинския художник Зураб Церетели, чиито над 5000 внушителни творби могат да се видят в Русия, САЩ, Обединеното кралство, Израел, Испания, Бразилия, Франция, Тайланд, Япония, Беларус, Литва, Грузия.

В България негова творба може да се види в „Двора на кирилицата“ в Плиска.

Известни творби на Зураб Церетели са:

Храмът „Христос Спасител“ в Москва – третата най-висока православна църква в света, паметникът на Петър Първи в Москва – един от най-високите паметници в света, "Доброто побеждава злото" (статуя пред сградата на ООН, Ню Йорк), 175-тонната „Сълза на скръбта“ в град Байрон, САЩ – в памет на загиналите при атентатите на 11 септември 2001 г., паметникът на Николай Гогол в Рим и стотици други.

Зураб Церетели е президент Руската академия на изкуствата и създава първия държавен Музей за съвременно изкуство в Москва, на който става и първи директор. Зураб Церетели е посланик на добра воля на ЮНЕСКО от 1996 г. и Кавалер на ордена на Почетния легион на Франция. През 2012 г. именитият художник основава Музея за модерно изкуство в родния си град Тбилиси.

Куратор и организатор на изложбата в София е Стефан Стоянов, който представлява Зураб Церетели в Европа и в Америка.

„Зураб Церетели е потомък на известния грузинския княз Алексей Церетели, който е помагал на България по време на Руско-турската война. Макар и на 86 години, Зураб непрекъснато работи, смята за изгубен всеки ден, в който не е рисувал. През 1964 г. отива в Париж на специализация, където се сближава с Марк Шагал и Пабло Пикасо.“ – разказва Стефан Стоянов.

През 1978 и 1979 г. Зураб Церетели специализира и преподава в College at Brockport при щатския университет в Ню Йорк. В университета изпълнява монументалната стенна композиция „Светлината и познанието на света“, която и до днес е един от визуалните акценти в архитектурния комплекс на учебното заведение.

Зураб Церетели провокира с творчеството си и поражда сериозни дебати в публичното пространство. Стефан Стоянов обяснява защо:

„Зураб е световен гений, такива се раждат в една държава веднъж на 100 години или никога. Зураб не се занимава с политика, не обръща внимание на завистта, а казва: „Аз имам една любов и това е изкуството. Когато човек успее, винаги привлича критици.“

Националното общество на изкуството в САЩ присъжда на Зураб Церетели златен почетен медал, което го превръща в първи и единствен и до днес грузински и руски художник удостоен с тази награда. Избран е и за член на Европейската академия за науки и изкуства.

Пабло Пикасо казва за него: „Виждам в Зураб Церетели велик живописец, той прекрасно чувства цвета, обобщава формата“, а мексиканският художник Давид Сикейрос твърди, че „той е влязъл в необятните простори на изкуството на бъдещето, съчетаващо скулптурата с живописта. Творчеството на Зураб Церетели е излязло от националните рамки и придобива международно значение“.

„Специално за изложбата в София пристигна и неговият внук – художникът Василий Церетели, който е изпълнителен директор на Московския музей на съвременното изкуство, създаден от неговия дядо преди 20 години и събрал 1500 творби на известни световни художници, които Зураб Церетели подарява на Москва. (www.mmoma.ru).“ – казва Стефан Стоянов.

Зураб Церетели активно участва в управлението на основаните от него музеи и продължава да работи активно, експериментирайки в жанровете скулптура, живопис, графика, керамика, текстил и др.

Галерия „Графикарт“ показва негови графични листи, монотипии и рисунки от началото на 21-ви век.

Изложбата на Зураб Церетели продължава до 15 ноември 2020 г.

Снимки: Российской академии художеств

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020. Тази година в националния литературен конкурс „Иван Николов“ се състезаваха общо 47 книги от 23 издателства.  Жури в състав Йордан Велчев  – председател, и членове Иван Ланджев и  Здравко Дечев  за двадесет и четвърти път излъчи номинации за престижната награда...

публикувано на 03.12.20 в 08:50

„Първите 20“ години на века в 20 разказа, събрани в един сборник

Двайсет разказа говорят за първите две десетилетия на XXI век. Те са събрани в своеобразното продължение на онлайн инициативата „Декамерон2020“ – сборникът „Първите 20“. Негов съставител е Александър Шпатов, писател и автор на предговора в книгата. „Разказите си говорят един с друг. Много е интересно човек да си даде сметка за 20 години колко..

публикувано на 02.12.20 в 16:27
Кадър от филма

„Бащата“ с кампания за наградите "Оскар"

Режисьорите на „Бащата“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов събират средства за рекламната кампания на филма на 93-тите награди „Оскар“. Продукцията е българското предложение за наградата в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“. Избра я комисията на Националния филмов център с председател Милко Лазаров. "Оскари"-те са планирани за 25 април 2021..

публикувано на 02.12.20 в 14:15
Цветана Петрова, Неугасима жар (детайл), 1984

Текстилът – артистичен и авангарден, отбелязва 60-годишнина

Дни преди налагането на по-строги мерки заради коронакризата у нас, с вернисаж в Националната галерия „Квадрат 500“ - зала 19 се откри изложбата „Текстилът – артистичен и авангарден“. Този проект бе замислен отдавна, но чакаше подходящото време – разказа в „Артефир“ изкуствоведът Дочка Кисьова-Гогова. Текстилна художествена школа в България се..

публикувано на 02.12.20 в 13:35

„Мазето“, което крие демони, жертви и едно предупреждение за любов

Любовта е поредното чувство, с което трябва да се внимава. Разбира мъжът без име, докато превръща една от всички жени, които среща по пътя си, в своя жертва. Жертва на обичта му към друга жена, която толкова силно се опитва да предпази от самия себе си, че накрая стига до момента, в който губи контрол над несъзнателното, диктуващо правилата..

публикувано на 02.12.20 в 13:05