Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За дарбата да си художник и за умението да преподаваш изобразително изкуство ​

4
Симеон Панайотов
Снимка: Божидар Любенов

По повод 18 октомври – Международния ден на художника – в Европейски паралели - за музея, за галерията гостува Симеон Панайотов. Той е известен български художник и преподавател по изобразително изкуство в 40-о СУ „Луи Пастьор“ от 1983 г. Преподавал е седем години и във Факултета за начална и предучилищна педагогика в СУ „ Св. Климент Охридски“.

Как се предава умението да уловиш образите и цветовете на заобикалящия ни свят и как те оживяват върху платното? Какво е отношението на младите хора днес към изобразителното изкуство и защо понякога почти на всеки човек му се иска да рисува..?

„Ноктюрно“, картина на Симеон ПанайотовСъс Симеон Панайотов разговорът е и за съжителството на хората с изобразителното изкуство и за следите, които то оставя в нашето съзнание…
Роден в ателие на художник, той е орисан още с първото си вдишване да улови аромата на прясно нарисувана картина. Отрано привлечен от естетиката на пейзажа и магията на портрета, той навлиза в живописта – едно от най-старите и почитани изкуства – с убеждението, че в правдивото отразяване на действителността, детайлът има не само важна роля, но и свой живот и място в творбата. Затова не е случайно, че неговите творчески търсения са насочени най-вече към преоткриване и преосмисляне на въздействието на отделни части от предмети и обекти. Подлага ги на своеобразна творческа дисекция, като, без да ги разрушава, ги отделя от естествената им среда и търси други отправни точки. Експериментира непрестанно с формата, багрите, линиите и така създава свои самостоятелни естетически внушения, които макар и понякога доведени до абстракция, не губят доверието на зрителя.

През 1983 г. Симеон Панайотов завършва специалността „живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, в класа на проф. Станислав Памукчиев. Работи в областта на акварела, живописта и колажа. Разнообразието на техническите похвати – платно, масло, хартия, колажи, смесена техника и пр. – му позволяват пълноценно да пресъздава отделни свои впечатления от заобикалящата го среда. С лекота и увереност използва цветовете, тяхната плътност, което съчетава с едно експресивно полагане на мазката. И без да проявява консервативност, следва своя стил и основни принципи, изградени през годините на активно творчество. Навлиза в диалог с образите, като се стреми да не се разлива в крайности. Използва оригинален пластичен език, чрез който непрестанно осъществява жива връзка, между своите картини и зрителя.

Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Велико Търново, частни колекции в България, Германия, Франция, Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина. Като член на Съюза на българските художници от 1989 г., участва във всички творчески изяви на Съюза и едновременно с това представя свои творби и в самостоятелни изложби:


• 1987 г. – София, галерия „Алма Матер“ - СУ „Св. Климент Охридски“
• 1988 г. – София, галерия СБХ - бул. „Руски“ № 6
• 1996 г. – София, галерия НДК
• 2002 г. – София, галерия „Сезони“
• 2003 г, 2006 г.. – Велико Търново – изложбени зали „Рафаел Михайлов“
• 2006 г. – София, галерия „Икар“
• 2007 г. – Севлиево, Градска художествена галерия
• 2007 г. – София, галерия „Хаджистоянови“
• 2008 г. – София, Арт център „Алтера“
• 2011 г. – София, БНР – представен от Фондация „199“
• 2011 г. – Галац, Румъния
• 2011 г. – София, галерия „Велмар“
• 2011 г. – Дупница, галерия „Джамията“
• 2012 г. – Банкя, галерия „Тандра“
• 2012 г. – Велико Търново, галерия „Хан Хаджи Николи“
• 2012 г. – София, галерия „Алма Матер“ - СУ „Св. Климент Охридски“
• 2014 г. – Пазарджик, РИМ-Пазарджик, представен от Фондация „199“
• 2015 г. – Стара Загора, РИМ-Стара Загора, представен от Фондация „199“
• 2016 г. – Белград, Република Сърбия
• 2018 г. – Белград, Република Сърбия

Награди
• 1997 г. – В. Търново – Първа награда за живопис – Националната изложба на художниците-преподаватели, организирана от Министерството на науката и образованието
• 2004 г. – В. Търново – Номинация за същата награда – Националната изложба на художниците-преподаватели, организирана от Министерството на науката и образованието
• 2007 г. – Париж, Франция – Cite Internationale des Arts
• 2010 г. – Патра, Гърция – Награда за живопис – II-ри международен Арт фестивал
• 2010 г. – София – Награда за български автор – Международна изложба за хартиено изкуство
• 2012 г. – В. Търново – Награда на СБХ за български автор – изложба „Послания от вековете“
• 2012 г. – Плевен – Почетна диплома – Биенале за представяне на малките форми
• 2014 г. – В. Търново - Награда за живопис на общинна В. Търново – 20-та национална изложба на художниците педагози
• 2018 г. – Белград, Република Сърбия – I-ва награда – Международна годишна изложба


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020. Тази година в националния литературен конкурс „Иван Николов“ се състезаваха общо 47 книги от 23 издателства.  Жури в състав Йордан Велчев  – председател, и членове Иван Ланджев и  Здравко Дечев  за двадесет и четвърти път излъчи номинации за престижната награда...

публикувано на 03.12.20 в 08:50

„Първите 20“ години на века в 20 разказа, събрани в един сборник

Двайсет разказа говорят за първите две десетилетия на XXI век. Те са събрани в своеобразното продължение на онлайн инициативата „Декамерон2020“ – сборникът „Първите 20“. Негов съставител е Александър Шпатов, писател и автор на предговора в книгата. „Разказите си говорят един с друг. Много е интересно човек да си даде сметка за 20 години колко..

публикувано на 02.12.20 в 16:27
Кадър от филма

„Бащата“ с кампания за наградите "Оскар"

Режисьорите на „Бащата“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов събират средства за рекламната кампания на филма на 93-тите награди „Оскар“. Продукцията е българското предложение за наградата в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“. Избра я комисията на Националния филмов център с председател Милко Лазаров. "Оскари"-те са планирани за 25 април 2021..

публикувано на 02.12.20 в 14:15
Цветана Петрова, Неугасима жар (детайл), 1984

Текстилът – артистичен и авангарден, отбелязва 60-годишнина

Дни преди налагането на по-строги мерки заради коронакризата у нас, с вернисаж в Националната галерия „Квадрат 500“ - зала 19 се откри изложбата „Текстилът – артистичен и авангарден“. Този проект бе замислен отдавна, но чакаше подходящото време – разказа в „Артефир“ изкуствоведът Дочка Кисьова-Гогова. Текстилна художествена школа в България се..

публикувано на 02.12.20 в 13:35

„Мазето“, което крие демони, жертви и едно предупреждение за любов

Любовта е поредното чувство, с което трябва да се внимава. Разбира мъжът без име, докато превръща една от всички жени, които среща по пътя си, в своя жертва. Жертва на обичта му към друга жена, която толкова силно се опитва да предпази от самия себе си, че накрая стига до момента, в който губи контрол над несъзнателното, диктуващо правилата..

публикувано на 02.12.20 в 13:05