Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи и учители се обучават как да противодействат на расизма

Снимка: proeuropean.net

Сдружение „Про европейска мрежа“ проведе два семинара на тема расизъм и антирасизъм. В първия семинар участваха 19 младежки лидери, предимно от ромски произход от Варна, Видин, Дупница, Пловдив, Сливен, с. Габър (Бургас), Перник, София, Русе, с. Долни Цибър, Сандански.

Организиран в сътрудничество с „Постоянна ромска конференция“, семинарът обсъди расизма, бариерите и факторите около ромската идентичност, страха и смелостта около заявяването ѝ.

Във фото- и видеоработилници младежите създадоха материали и идеи, които ще се използват в последващи антирасистки кампании.

Сдружение „Про европейска мрежа“ организира обучителни семинари, лагери, работилници, кампании, инициативи. Приоритетно те са за млади хора, учители или за представители на изключени групи и младежи от ромската общност.

Вторият семинар събра професионалисти, работещи с млади хора – учители, обучители и представители на младежки организации, читалища, общински администрации. Те дойдоха от Варна, Бургас, Смолян, Пловдив, Габрово, Севлиево, Перник, Сандански, Карлово и Оряхово, а групата се запозна с  методологии за работа с млади хора по темата за расизма, сподели добри практики, изследва в дълбочина понятията расизъм и невидим расизъм, както и връзката на расизма с властта, нуждата от инвестиране в емоционалната интелигентност на младите хора, за да се справят с прояви на расизъм и др.

Владислав Петков – обучител от сдружение „Про европейска мрежа“ каза за „Аларма“.

Ние работим по темата дългосрочно и тези семинари са само част от нашите дейности, които правим във връзка с расизма. През последните няколко години се наблюдава един регрес – бяхме свикнали че пътят е само напред – не толкова отдавна бяхме свикнали с идеята, че пътят е само напред – повече толерантност, повече разбиране, повече справедливост за всички, но напоследък ясно се вижда, че изглежда и в национален и в международен план този път няма да толкова сигурен. 

Затова решихме, че трябва да акцентираме по темата за борбата с расизма, за да предадем нашия опит като знания, ресурси и методи на работа на други – младежи, учители и обучители.“

Семинарите са етап от дългосрочния ни проект „Заедно срещу расизма“ (STAR – Stand Together Against Racism) – инициатива, в която работим заедно с Испания Полша и Италия, финансирана от Програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.“ – казва Владислав Петков.

Резултатите от работата по проекта „Заедно срещу расизма“ са описани в публикацията: „Съзвездия: Наръчник за работа с млади хора по темата за расизма и невидимия расизъм“. Наръчникът е вече достъпен на английски език, а до месец ще бъде свободно достъпен и на български език в електронен и хартиен формат на сайта на сдружението.

Невидимият расизъм намира проявления в ежедневни поведения, които на пръв поглед не изглеждат страшни и опасни, но намират своите корени в расистки виждания. Примери за невидим расизъм са расистки вицове или изказвания като: „Тя е много красива, въпреки че е чернокожа“ или „Никога не бих имал приятел с тъмен цвят на кожата“, дори: „Ама ти изобщо не приличаш на другите роми, умен си, работлив си…“ – т.е. ти си изключение.

Такива поведения, наричани още микроагресии, много често остават ненаказани и макар всяко от тях поотделно да няма голяма тежест, те се случват постоянно, натрупват се във времето и може да имат сериозни последствия върху самочувствието, самооценката и психичното здраве на хора, които са принудени да ги понасят.

На 20 октомври в „Аларма“ от 21.30 часа очаквайте личната история на учителя от ромски произход Росен Богомилов, който от 2013 г. преподава история и география в столичното 106 ОУ „Григорий Цамблак“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49