Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търси се лидер

Снимка: Pixabay

Здравка ЕвтимоваВ центъра на обществения живот е темата за модерното политическо лидерство. А тя повдига множество въпроси.

Какъв трябва да бъде днешният лидер? Как трябва да изглежда той? Какви качества е необходимо да притежава? Какви трябва да бъдат действията му? Създават ли се политическите лидери, или се раждат такива? И кои са лидерите на общественото мнение днес?

Според писателката Здравка Евтимова лидерът трябва да е новатор, който има добра подготовка и се стреми да разбира обществените нагласи. Задачата, която е нужно той да постави пред себе си и своя екип, е да направи така, че общността да се чувства спокойна и сигурна в бъдещето си. Важно е народът да има вяра в своя лидер.

„Вярата е синоним на живота“, смята Евтимова. „Когато си повярваме, когато знаем, че нашите усилия са насочени в една посока, носеща благоденствие не само на нашето семейство, но и на съседа, на приятелите, на общността, на хората, които живеят в нашата страна, тогава наистина ние като държава ще тръгнем безапелационно напред. И сега е моментът това да се случи. Убедена съм, че има подготвени хора“, каза още тя.

В предаването „Какво се случва“ писателката се впусна в търсене на съвременния лидер. Подробностите чуйте в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Гайтанджиев: Изгубили сме умението да бъдем автентични

За стените на психичното здраве в условия на криза. Кой ги изгражда? Добре ли е да ги има? Как се отразява това на всеки от нас? Това коментира в "Нашият ден"  Калин Гайтанджиев, психолог с професионална практика в затвор и в училище, квалифициран семеен терапевт, герой на филма „Калин и отборът на затвора“.  " Стените са нашите граници. И когато човек..

обновено на 30.11.20 в 10:19

Храната разказва света

Какво знаем за храната? Всъщност всеки един от нас може да отговори на този въпрос различно. Едни тъпчат количките си в хипермаркетите със снаксове и вафли, с червени меса и газирани напитки, други ги гледат ужасено и посягат към рафтовете с прецизно внимание. Храната, казват, е здраве, но и болест, ако не подхождаме внимателно към нея. Храната, също..

публикувано на 30.11.20 в 10:10

Конспиративните теории и техните сериозни последици

Изследователският център „Тренд“ представи тези дни свое социологическо изследване, според което повече от половината българи смятат, че Covid-19 е изкуствено създаден, а 17% смятат, че той не съществува. Наблюдава се леко отрезвяване във връзка с конспиративните теории, но все още хора вярват, че например Бил Гейтс иска да чипира световното население...

публикувано на 30.11.20 в 08:58

Преходното и непреходното в живота на християнина

Евангелското четиво от тази неделя разказва за един юдейски законник, който от малък е закърмен с Божиите истини и не знае случай, в който да е нарушил Господните заповеди. Ето защо с чувство на съвършена праведност той застава пред въплътената Правда Божия, за да разбере как да наследи живот вечен. Сърцеведът Христос вижда добрите дела..

публикувано на 29.11.20 в 08:00
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово

Време за избор: Имаме ли нужда от Апостола на свободата днес

„Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“, е водещата фраза в един път към истинската България, открит за българите отпреди столетия. Левски извън годишнините и фанфарите – за културното наследство и духовните му послания и кой ги търси и следва във времена на криза – един разговор с участието на Дора Чаушева, директор..

публикувано на 27.11.20 в 17:36