Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изпята поезия: Не чакай обяснени дни…

Илюстративно изображение
Снимка: Rawpixel

Будилник, реактивен дим, таксита. Напусто времето скъпим – отлита.

Напусто ни гнети греха несбъднат, ръцете дарове държат – оскъдни.

С ръце, издрани от метал и кремък, раздай, каквото си събрал, навреме.

Раздай сполуката, раздай бедата – такъв е твоят знак – без край, без дата.

Не чакай обяснени дни – излишно е.

Над нежността се наклони, не дишай.

Обичай улици, звезди, идеи. Жена обичай и бъди до нея.

Но не в последни светлини гориш ти – от нежността стареем ние..,

Но… нищо, нищо...

стихове: Калин Донков, музика: Румен Бояджиев и Константин Цеков

В свое есе, посветено на Димчо Дебелянов, Калин Донков споделя мисъл на академик Петър Динеков: „Едно от загадъчните тайнства на великите творби е, че те са повече на място в бъдещето, отколкото в своето съвремие“. Възможно е тези думи да прилягат и спрямо капризната, трудна за опитомяване малка песенна форма, когато тя е сбор от изискана поезия и неподправени добра музика и изпълнение. 

В случая то е на певицата Роберта, а песента се нарича „В средата“. Музиката е създадена за „ФСБ“ през 1987 година от Румен Бояджиев и Константин Цеков по стихове на поета-есеист Калин Донков, а днес – десетилетия по-късно – можем да кажем, че песента „В средата“ е сред значимите, принадлежни към добрия вкус творби в дискографията на „ФСБ“ и в българското музикално наследство.

--------------------------

Песенни текстове и лирика от Калин Донков, Александър Петров, Любо Киров, Джони Мичъл, Роджър Уотърс, Дейвид Гилмър, Принс, Жорж Брасенс.., съчетани с изпълнения на Стенли и Никол, „Пинк Флойд“, Джони Мичъл, Джордж Дюк, Чака Кан, Роберта представят Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев в „Изпята поезия“ на 1 ноември от 17 часа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бени Голсън

Посвещения - 2

„Джаз клуб“ отваря врати с изпълнение на „Манхатън Трансфър“. Вокалната формация от Ню Йорк изпълнява сложната композиция „Аз си спомням Клифърд“. Саксофонистът Бени Голсън я написва през 1957 година, в памет на отишлия си 25-годишен талантлив тромпетист Клифърд Браун.  При първото гостуване в България, в рамките на Джаз фестивала в Банско, Бени Голсън..

публикувано на 02.12.20 в 18:00

Програма на Еврокласик ноткюрно от 1 да 15 декември 2020

1 декември Изпълнения на латвийското трио „Ангеликус“ в състав: Сондра Леймалниеце (флейта) Елина Симкус( сопрано) и Лева Саблонска (арфа). 3.00 часа – Язепс Мединс (1877-1947), „Мечтание“. 3.05 часа – Язепс Мединс (1890-1966), „Вечер е“ (аранжимент Лева Саблонска). Изпълняват Елина Симкус (сопрано) и Лева Саблонска (арфа). 3.07 часа – Йохан Себастиан..

публикувано на 01.12.20 в 14:35

Фолклорен радиоблиц с Ива и Ева Валентинови

Те са две сестри, много еднакви и много различни. Музиката е третият елемент в тяхната роднинска връзка. "Радиото ми дава адреналин" – казва Ева Валентинова, а Ива Валентинова допълва – "Дава предизвикателства и много хоризонти. Познанства, които са изключително ценни, и много знания" Дали ще ни разкрият нещо различно за себе си, чуйте в..

публикувано на 01.12.20 в 08:38

„Полиевкт“ на Гаетано Доницети

29.11.1797 г. в Бергамо е роден Гаетано Доницети. 30.11.1848 г. в Неапол е премиера на операта „Полиевкт“ Чудесен повод програма „Христо Ботев“ да представи запис на тази малко позната опера на 29 ноември от 14 часа, тъй като никак не беше лесно да се избере коя от останалите 74 опери да прозвучи. Операта „Полиевкт“ е опера в три действия с либрето на..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20