Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изпята поезия: Не чакай обяснени дни…

Илюстративно изображение
Снимка: Rawpixel

Будилник, реактивен дим, таксита. Напусто времето скъпим – отлита.

Напусто ни гнети греха несбъднат, ръцете дарове държат – оскъдни.

С ръце, издрани от метал и кремък, раздай, каквото си събрал, навреме.

Раздай сполуката, раздай бедата – такъв е твоят знак – без край, без дата.

Не чакай обяснени дни – излишно е.

Над нежността се наклони, не дишай.

Обичай улици, звезди, идеи. Жена обичай и бъди до нея.

Но не в последни светлини гориш ти – от нежността стареем ние..,

Но… нищо, нищо...

стихове: Калин Донков, музика: Румен Бояджиев и Константин Цеков

В свое есе, посветено на Димчо Дебелянов, Калин Донков споделя мисъл на академик Петър Динеков: „Едно от загадъчните тайнства на великите творби е, че те са повече на място в бъдещето, отколкото в своето съвремие“. Възможно е тези думи да прилягат и спрямо капризната, трудна за опитомяване малка песенна форма, когато тя е сбор от изискана поезия и неподправени добра музика и изпълнение. 

В случая то е на певицата Роберта, а песента се нарича „В средата“. Музиката е създадена за „ФСБ“ през 1987 година от Румен Бояджиев и Константин Цеков по стихове на поета-есеист Калин Донков, а днес – десетилетия по-късно – можем да кажем, че песента „В средата“ е сред значимите, принадлежни към добрия вкус творби в дискографията на „ФСБ“ и в българското музикално наследство.

--------------------------

Песенни текстове и лирика от Калин Донков, Александър Петров, Любо Киров, Джони Мичъл, Роджър Уотърс, Дейвид Гилмър, Принс, Жорж Брасенс.., съчетани с изпълнения на Стенли и Никол, „Пинк Флойд“, Джони Мичъл, Джордж Дюк, Чака Кан, Роберта представят Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев в „Изпята поезия“ на 1 ноември от 17 часа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Хаджигрудев като сайбър-пънк вожд

Васил Хаджигрудев в „Заедно след полунощ“

Поводът да поканим един от любимите ни контрабасисти от новата българска джаз вълна в последното издание на „Вавилонската фонотека“ (вторнишкото издание на „Заедно след полунощ“) преди едномесечната лятна ваканция, е минитурнето на триото ХАКО в София, Варна и Пловдив тази седмица (28-29-30 юли). ХАКО (България/Сърбия/Испания) е авангардна джаз..

публикувано на 26.07.21 в 17:24

Самобитният талант Патриция Копачинская

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская . Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна..

публикувано на 25.07.21 в 07:35

Джузепе ди Стефано като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини

На днешния ден, 24 юли преди 100 години е роден Джузепе ди Стефано . Съдбата го бе дарила с неземно красив глас и неустоим сценичен чар, които довеждаха публиката до екстаз… Записът, който може да слушате на 24 юли от 20 часа , е продуциран от EMI през 1953 година – част от златната колекция регистрации на легендарното трио Мария Калас, Джузепе..

публикувано на 24.07.21 в 08:05
Проф. Виктор Чучков

Проф. Виктор Чучков – истории от моя живот

В разгара на лятото по желание на слушателите, програма „Христо Ботев” излъчва музикални предавания, които са предизвикали голям интерес в радиоаудиторията. Сред тях е „Музикалната вечер”, посветена на проф. Виктор Чучков. Талантливият български пианист и композитор е също обаятелен разказвач. В неговата богата артистична биография се вплитат..

публикувано на 23.07.21 в 07:50

По следите на музикалната история в концерта във „Варна, музиката и морето“

На музикална разходка от миналото към настоящето на брега на морето ни канят във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ с втория концерт от серията в програмата, посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град. Концертът ще има още няколко издания, като предстоящото е на 25-и юли от 21 часа, на лятната сцена..

публикувано на 22.07.21 в 18:41