Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неделя, 1 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Мандат“ от Николай Ердман

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нели Андреева, Ибро Лолов, Вокално трио „ Орфей“ и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
• „Кметът е мишена!“ – портрет на Димитър Димитров, кметски наместник в село Стрелец, Старозагорска област. Човек на реда и отговорностите, почти всеки ден с нови предизвикателства, той организира съселяните си в полза на цялото село и отстоява интересите му.
• Селскостопански вести.

от 7.20 до 8.00 часа
Благовестие
Основата на християнството – любовта.
„Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека. Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, - щом любов нямам, нищо не съм. И да раздам всичкия си имот, да предам и тялото си на изгаряне, - щом любов нямам, нищо ме не ползува.  Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.  Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат.“. С 13-ата глава на своето първо послание до Коринтяни св. апостол Павел отново ни припомня, че Господ Иисус Христос поставя любовта по-високо даже и от вярата. Не бива да забравяме, че когато един законник пита Спасителя, коя е най голямата заповед в закона, Христос отговаря: „Възлюби Господа, Бога твоего, със всичкото си сърце, и със всичката си душа, и със всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед: а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците“. Което от своя страна в края на емблематичната си 13 глава  на първото си послание до коринтските християни св. апостол Павел затвърждава с думите: „А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта“. В деня на народните будители  заедно с проф. Георги Каприев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“  ще говорим за основата на християнството, която е любовта.

от 8.06 до 11.00 часа
Семейно радио
• Детското.БНР: приказни истории за октоподи, сепии и чудновати морски създания
• Новото в Детския сайт и предложения за приятно семейно прекарване .
• В Деня на будителите ще попитаме слушателите защо, според тях, този ден е празник и на програма „Христо Ботев“ и само към миналото ли „тегли“ думата „будител“. Телефонът ще бъде отворен за слушателите през цялото време.
• Моята история: историята на Марко Тотев – лош късмет ли е да си почтен човек. Разказва историкът Катя Митова-Ганева
• Проектът „Деца и книги“ – защо е важно да четем на най-малките и какво обучение преминаха библиотекарите в Смолян, Златоград и околните села. Гост: Десислава Алексиева, създател на този и други проекти в сферата на ранното детско развитие, на културен център в София и майка на пет деца.
• Кои  са носителите на наградата „Златен будилник“ тази година – гостува ни награденият за журналистика в програма „Христо Ботев“.
• Мелодия за разказване
• Семейна библиотека: „Ура! Най-после и онемях“ на Рангел Вълчанов.
• Радиоавтограф: Константина Петкова – оперна певица, гастролирала из цяла Европа, режисирала в Ню Йорк, работила с Кристо, снимала с Робертино Лорети, играла във филми на Милош Форман и горд създател на арт център в родното си село Пчеларово, в който от години преподава и организира концерти и театрални представления.
• Културен афиш

от 11.00 до 13.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
• Кавалджията Дамян Дамянов представя новият си запис.
• Среща с певеца Стоян Ганчев.
• За празника на НЧ „Климент Браницки - 1900“ гр. Славяново разказва ръководителят на читалището – Кристина Христанова.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика
„Дядовата ръкавичка“

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
В Неделния следобед на Деня на народните будители – българска класика.
Онази, до болка познатата, която винаги ни кара да изпитваме особено, топло и вдъхновяващо… настръхване. Необикновена радост с преглътнати сълзи, необичаен трепет под лъжичката. Музиката, която чувстваме като порив и една чудна или чудата убеденост: България е светла, красива и възвишена... Сигурно е – точно тези и подобни емоции са се опитвали да пробуждат в сърцата на българите всички онези, които честваме в Деня на народните будители, тъй че българската класика ще бъде дирижирана от музиканти, които смело можем да определим като будители. Записи на Васил Стефанов, Асен Найденов, Атанас Маргаритов, Иван Маринов и Емил Табаков. Не защото са най-големите или най-великите, въпреки че са – знаем го! Не защото са най-популярните, нито пък най-обичани от критиката или музикознанието. Просто имената на точно тези интерпретатори изникват в съзнанието на водещата в първия миг, когато се замисли за празника на Народните будители. Защото ги свързва не просто с талант или вдъхновение, а с някакво особено… щастие от музицирането. Всеки от тях (според скромното мнение на водещата), е бил истински щастлив, ако понякога, поне в една българска душа е успявал да запали искрицата духовен подем, която разгаря българската класика в сърцата на българите.
Очаквайте:
• Петко Стайнов – части от „Тракийски танци“ и симфоничната поема „Тракия“‘
• Веселин Стоянов – Празнична увертюра;
• Любомир Пипков – фрагмент от операта „Момчил“;
• Панчо Владигеров – фрагменти от „Класично и романтично“ и от Първия концерт за цигулка, опус 11;
• Парашкев Хаджиев – фрагмент от операта „Майстори“;
• Димитър Ненов – Въжделение от Четири скици за оркестър;

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Забравени от небето“ от Екатерина Томова

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песенни текстове и лирика от Калин Донков, Александър Петров, Любо Киров, Джони Мичъл, Роджър Уотърс, Дейвид Гилмър, Принс, Жорж Брасенс.., съчетани с изпълнения на Стенли и Никол, „Пинк Флойд“, Джони Мичъл, Джордж Дюк, Чака Кан, Роберта…

от 18.30 до 19.30 часа
Покана за пътуване
• Наталия Бояджиева за Пънлай в Китай, където се срещат две морета, без да се сливат
• Жана Иванова - продължение на пътешествието в Узбекистан с Норбеков
• Маргарита и Цветин Шущаркови – на автостоп из Индия и Пакистан

от 19.30 до 20.30 часа
Кино с думи

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Открито студио с актрисата София Бобчева

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Концерт от Милано, състоял се на 16 септември 2020. Откриване на реновираната зала на Миланската Скала със специална  почит към здравните работници в Италия. С участието на хора и оркестъра на Миланската Скала с диригент – Рикардо Шайи. Солисти: Красимира Стоянова (сопран), Екатерина Губанова (мецосопран), Михаел Кьониг (тенор), Томаш Кониечни (бас-баритон). В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 9 в ре минор, опус 125 „Хорова“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 30 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Манастирски предания: Преславски манастири от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Йоханес Цайнлер – орган, запис от Летния музикален фестивал в Каринтия, Австрия. В програмата: пиеси за орган от Й. С. Бах, В. А. Моцарт, Франц Шмид и..

публикувано на 29.11.20 в 08:05

Неделя, 29 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Албена“, радиокомпозиция по пиесата на Йордан Йовков от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Милан Завков, Младен Малаков, Таня..

публикувано на 28.11.20 в 08:15

Събота, 28 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прогресив рок. • „Канзас“ – „The Absence of Presence“ – 2020 г. • „Пендрагон“ – „Love Over Fear“ – 2020 г. • Джон Андерсън – „1000 Hands - Chapter One“ – 2019 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 27.11.20 в 16:35

Петък, 27 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Нове – сърцето на легиона: Нове в артефакти от 1.00 до 2.00 часа БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Позитивният психолог Деница Андонова как се пътува с малки деца зад граница • Д-р Ана Пейкова, дерматолог, как..

публикувано на 26.11.20 в 16:53

Четвъртък, 26 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Зърнени култури: Царевицата – царицата на полето  и оризът – хлябът на Изтока от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Първата част на концертния албум „My Foolish Heart – Live At Montreux“ на Кийт Джарет (пиано), Гари Пийкок (бас) и Джак ДеДжонет (барабани)..

публикувано на 25.11.20 в 09:56