Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За 19-и път програма „Христо Ботев” връчи наградите „Златният будилник”

| обновено на 02.11.20 в 14:36
Снимка: Ани Петрова

На 1 ноември – Денят на будителите програма „Христо Ботев” връчи годишните си награди „Златният будилник”. Традицията започва от 2002 г. като вътрешно гласуване на всички работещи в програмата, а наградите се присъждат за висок професионализъм, всеотдайна работа и будителски дух в ефира на националната програма за култура, музика и образование на БНР.

Носители на отличието са журналисти, музикални редактори от програмата и личности, свързали с нея съдбата си.

Тази година, макар и без тържество, „Златният будилник“ получиха:

- За журналистика: Росица Панайотова – автор и водещ на предаването за популяризация на науката: „Лабиринти на познанието“ и „Радиоенциклопедия“ в следобедната образователна линия „1001 защо – Ефир знание“, нейният професионален път с програма „Христо Ботев“ е над 20 години.

Росица Панайотова с награда „Златният будилник“ за журналистика. Снимка: Ани Петрова

- За музикален редактор: Зорка Мирчева, която осъществява музикалното оформление на предаванията: „Аларма“, „И рибар съм, и ловец съм“,  „За думите“, „Кабаре „Фата Моргана“ и други предавания в програмата.

Зорка Мирчева с награда „Златният будилник“ за музикално редакторство. Снимка: Ани Петрова

- За колегиално сътрудничество при техническото реализиране на продукции на програма „Христо Ботев“ е отличен звукорежисьорът Иван Драголов, който над 23 години е на тонрежисьорския пулт в БНР, от които 14 години – в Радио Стара Загора.

Иван Драголов (вляво) - с награда „Златният будилник“ за звукорежисура, и Митко Новков. Снимка: Ани Петрова

- За ярко творческо сътрудничество на човек, трайно свързал името си с културно-образователната програма „Христо Ботев“: Юлия Петрова, която е била редактор в програмата над 40 години – професионалният ѝ път преминава в редакция „Литература и изкуство“, а сега слушате нейни репортажи за изложби и интервюта с майстори на изобразителното изкуство, писатели и артисти в предаванията: „Артефир“, „Какво се случва“, „Време и половина“ и „Аларма“.


За всеотдайност към програмата специален „Златният будилник“ се присъжда на Негрита Георгиева – дългогодишен координатор на екип „Драматургични форми“.​

Майя Динева получава от Митко Новков наградата „Златният будилник“ за всеотдайност - присъдена на Негрита Георгиева

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване"

За дванадесети пореден път се проведе галаконцерт и награждаване на победителите в класацията за народна музика на програма "Христо Ботев" – "Надпяване". В продължение на една година Вие – нашите уважавани слушатели, отличихте единайсетте най-достойни изпълнители, композитори и аранжори. Днес на сцената, заедно с водещите Юлия..

публикувано на 08.06.23 в 18:30

Проф. Сгурев: Частните музеи са новата тенденция в Западна Европа

"В момента има тенденция в изкуствознанието да се разглеждат творци в съответствие с други фигури от този период, както изложбата на Мане и Дега в музея "Орсе" в Париж например. Тази изложба беше посрещната с голям интерес. Това, което ги свързва, и това, което ги разграничава, са както идеологията така и стилът. Мане се е опитвал да се впише в..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Очаквайте в "Аларма" Гергана Лаптева с четвъртия ѝ роман

Гост в "Аларма" на 8 май от 21.30 часа е Гергана Лаптева – геолог и писател. Тя е ръководител на отдел "Култура" в Българския антарктически институт, участвала е в 7 антарктически експедиции и е автор на 3 книги за Антарктика: "Посока юг – пътуване към Антарктида", "Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките" и "Непознатата..

публикувано на 08.06.23 в 16:24

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41