Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 19-и път програма „Христо Ботев” връчи наградите „Златният будилник”

| обновено на 02.11.20 в 14:36
Снимка: Ани Петрова

На 1 ноември – Денят на будителите програма „Христо Ботев” връчи годишните си награди „Златният будилник”. Традицията започва от 2002 г. като вътрешно гласуване на всички работещи в програмата, а наградите се присъждат за висок професионализъм, всеотдайна работа и будителски дух в ефира на националната програма за култура, музика и образование на БНР.

Носители на отличието са журналисти, музикални редактори от програмата и личности, свързали с нея съдбата си.

Тази година, макар и без тържество, „Златният будилник“ получиха:

- За журналистика: Росица Панайотова – автор и водещ на предаването за популяризация на науката: „Лабиринти на познанието“ и „Радиоенциклопедия“ в следобедната образователна линия „1001 защо – Ефир знание“, нейният професионален път с програма „Христо Ботев“ е над 20 години.

Росица Панайотова с награда „Златният будилник“ за журналистика. Снимка: Ани Петрова

- За музикален редактор: Зорка Мирчева, която осъществява музикалното оформление на предаванията: „Аларма“, „И рибар съм, и ловец съм“,  „За думите“, „Кабаре „Фата Моргана“ и други предавания в програмата.

Зорка Мирчева с награда „Златният будилник“ за музикално редакторство. Снимка: Ани Петрова

- За колегиално сътрудничество при техническото реализиране на продукции на програма „Христо Ботев“ е отличен звукорежисьорът Иван Драголов, който над 23 години е на тонрежисьорския пулт в БНР, от които 14 години – в Радио Стара Загора.

Иван Драголов (вляво) - с награда „Златният будилник“ за звукорежисура, и Митко Новков. Снимка: Ани Петрова

- За ярко творческо сътрудничество на човек, трайно свързал името си с културно-образователната програма „Христо Ботев“: Юлия Петрова, която е била редактор в програмата над 40 години – професионалният ѝ път преминава в редакция „Литература и изкуство“, а сега слушате нейни репортажи за изложби и интервюта с майстори на изобразителното изкуство, писатели и артисти в предаванията: „Артефир“, „Какво се случва“, „Време и половина“ и „Аларма“.


За всеотдайност към програмата специален „Златният будилник“ се присъжда на Негрита Георгиева – дългогодишен координатор на екип „Драматургични форми“.​

Майя Динева получава от Митко Новков наградата „Златният будилник“ за всеотдайност - присъдена на Негрита Георгиева

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 11-17 октомври

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 17 октомври. Ретроспективната изложба „Акуи-Милано-София“ на художника Алцек Мишев може да бъде видяна в Националната галерия в Двореца. Алцек Мишев е роден в Дупница през 1940 г., а..

публикувано на 18.10.21 в 18:04

Международните фотографски срещи се провеждат в Пловдив

Международните фотографски срещи – фестивал с близо 40-годишна история – се провеждат в Пловдив под мотото „Сертификат за присъствие“. Събитията продължават до 31 октомври, а в програмата на фестивала са включени както български автори, така и гости от Гърция, Турция, Румъния. Артистичният директор на фестивала доц. д-р Никола Лаутлиев, който с..

публикувано на 18.10.21 в 14:10

„Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България представят изложбата „Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс фотографията. Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio“ (2007-2013), Vestiges d’Empire (2013-2016 ) и „Veduta“ (2009-2020). Те са съпътствани от..

публикувано на 18.10.21 в 13:19
Доц. д-р Михаил Груев

70 години държавно архивно дело в България

На 10 октомври 1951 година е издаден Указ на Президиума на Народното събрание, с който се създава Държавният архивен фонд в България. През следващите години, след редица трансформации, започват да функционират и Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви. Институцията..

публикувано на 18.10.21 в 12:20
През 2019 Насимо показа свои творби в столичната галерия

Насимо: Изкуството е изкуство независимо дали е на улицата, или не

На 18 октомври художниците честват своя професионален празник. Станислав Трифонов , известен със своя артистичен псевдоним Насимо (Nasimo), е български стрийт арт художник. Роден е през 1979 г. в град Търговище. Завършва факултета по изобразителни изкуства към Великотърновски университет със специалност „Изящни изкуства“...

публикувано на 18.10.21 в 11:11