Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на българските училища в чужбина:

Завръщането на децата ни – наша мисия

Конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина в Брюксел
Снимка: eurochicago.com архив

Завръщането вече е факт. И то е породено не само от желанието за завръщане, а и от принудата.

Главен герой в "Нашият ден" е Асоциацията на българските училища в чужбина – обединението на българските училища по света, превърнали в своя кауза съхранението на българския език и българското самосъзнание на децата, родени и живеещи извън България. Асоциацията на българските училища в чужбина е призната за най-добре действащата неправителствена организация в чужбина.

Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина и директор на училище "Иван Станчов" към посолството на България в Лондон, разказва:

"Само преди два дни беше Денят на будителите и ние имаме право да се чувстваме част от този ден и да продължаваме да творим, за да го има този голям празник. Всяка година се събираме в България да отчетем дейността си. От цял свят пристигат училища. Поради ситуацията на пандемия ние не можахме да се приберем на този ден и бяхме като осиротели деца. Годишната конференция, на която се срещат десетки български учители, за да продължи делото за просвещение на българските деца, да подкрепят духа си в тези усилия. Решихме, че можем да направим Конференцията онлайн и това се случи на 25-и и 26-и октомври. Това се случи с помощта на ПУ "Паисий Хилендарски", които ще издадат сборник с тези презентации – научен труд, който ще остане в съкровищницата на българското образование."

Снежина Мечева е учителка, преборила се за това българските училища в чужбина да бъдат признати от МОН. Тя разказа за историята на Асоцацията, създадена преди 13 години – една Асоциация от много герои. "Направихме Асоциацията, за да преобърнем политиката на държавата. Началото беше трудно. Започнахме диалог с държавата и постигнахме много.

Първоначално започна едно съфинансиране на проектен принцип по Програма "Роден език и култура зад граница", но това се оказа малко. И когато Сергей Игнатов беше министър на образованието, той въведе бюджетно съфинансиране на българските училища в чужбина, благодарение на което те започнаха да се разрастват и днес наближават 400.

Ние се борихме не само да бъдем подкрепяни по места в целия свят, борихме се българският език да получи статут и равноправие с езиците на западните страни. Да може българският да се използва като привилегия от нашите деца, когато кандидатстват в колежи и университетети или при наемане на работа."

Боянка Иванова, основател на българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго, член на УС на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя сбъдна мечтата си и се е завърнала в България. 

"Темата за завръщането е част от мисията и визията на Асоциацията на българските училища в чужбина, защото съхранението на българския език и национални ценности от децата ни зад граница не цели българчетата да останат с родно самосъзнание зад граница във вечно емигрантство, а да ги мотивира и да създаде условия за завръщането им. Идеята ни е езикавата реинтеграция на завръщащите се деца да се превърне в структурирана образователна стратегия. Говорим за диференциране на тази стратегия както по региони, така и по групи.

Завръщането вече е факт. И то е породено не само от желанието за завръщане, а и от принудата. Много наши сънародници загубиха работата си заради критичната обстановка – обществен, политическа, здравна. Това, че Великобритания излиза от ЕС..."

Чуйте повече в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25