Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Асоциацията на българските училища в чужбина:

Завръщането на децата ни – наша мисия

Конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина в Брюксел
Снимка: eurochicago.com архив

Завръщането вече е факт. И то е породено не само от желанието за завръщане, а и от принудата.

Главен герой в "Нашият ден" е Асоциацията на българските училища в чужбина – обединението на българските училища по света, превърнали в своя кауза съхранението на българския език и българското самосъзнание на децата, родени и живеещи извън България. Асоциацията на българските училища в чужбина е призната за най-добре действащата неправителствена организация в чужбина.

Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина и директор на училище "Иван Станчов" към посолството на България в Лондон, разказва:

"Само преди два дни беше Денят на будителите и ние имаме право да се чувстваме част от този ден и да продължаваме да творим, за да го има този голям празник. Всяка година се събираме в България да отчетем дейността си. От цял свят пристигат училища. Поради ситуацията на пандемия ние не можахме да се приберем на този ден и бяхме като осиротели деца. Годишната конференция, на която се срещат десетки български учители, за да продължи делото за просвещение на българските деца, да подкрепят духа си в тези усилия. Решихме, че можем да направим Конференцията онлайн и това се случи на 25-и и 26-и октомври. Това се случи с помощта на ПУ "Паисий Хилендарски", които ще издадат сборник с тези презентации – научен труд, който ще остане в съкровищницата на българското образование."

Снежина Мечева е учителка, преборила се за това българските училища в чужбина да бъдат признати от МОН. Тя разказа за историята на Асоцацията, създадена преди 13 години – една Асоциация от много герои. "Направихме Асоциацията, за да преобърнем политиката на държавата. Началото беше трудно. Започнахме диалог с държавата и постигнахме много.

Първоначално започна едно съфинансиране на проектен принцип по Програма "Роден език и култура зад граница", но това се оказа малко. И когато Сергей Игнатов беше министър на образованието, той въведе бюджетно съфинансиране на българските училища в чужбина, благодарение на което те започнаха да се разрастват и днес наближават 400.

Ние се борихме не само да бъдем подкрепяни по места в целия свят, борихме се българският език да получи статут и равноправие с езиците на западните страни. Да може българският да се използва като привилегия от нашите деца, когато кандидатстват в колежи и университетети или при наемане на работа."

Боянка Иванова, основател на българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго, член на УС на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя сбъдна мечтата си и се е завърнала в България. 

"Темата за завръщането е част от мисията и визията на Асоциацията на българските училища в чужбина, защото съхранението на българския език и национални ценности от децата ни зад граница не цели българчетата да останат с родно самосъзнание зад граница във вечно емигрантство, а да ги мотивира и да създаде условия за завръщането им. Идеята ни е езикавата реинтеграция на завръщащите се деца да се превърне в структурирана образователна стратегия. Говорим за диференциране на тази стратегия както по региони, така и по групи.

Завръщането вече е факт. И то е породено не само от желанието за завръщане, а и от принудата. Много наши сънародници загубиха работата си заради критичната обстановка – обществен, политическа, здравна. Това, че Великобритания излиза от ЕС..."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиана Николова

Юлиана Николова: В нашия български план няма реформи

Националният план за възстановяване и устойчивост – посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК. "В условия на висока степен на несигурност, породена от Covid-19 пандемията, ограничаването и контрола на разпространението й, както и справянето с извънредните последици от нея са основни задачи на правителството. Настоящата ситуация..

публикувано на 04.12.20 в 10:20

Конвенцията за правата на детето и българската политическа криза

С приемането на Конвенцията за правата на детето на Общото събрание на ООН на 20 ноември 1989 година, човечеството получава първия юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. Република България ратифицира Конвенцията през 1991 година и така тя става част от вътрешното право на страната...

публикувано на 04.12.20 в 09:33

Какво представлява белият пашкул

Защо на върха на много от боровете в  Родопите, Рила и Пирин откривате бели пашкули? Какво се крие в тях – разказват Веселина Даковска и Петя Матева, експерт от Изпълнителната агенция по горите.  "Това не са копринени нишки, не е захарен памук, а гнезда на гъсеници – едни от основните вредители по иглолистните. Пашкулите се срещат от април докъм края на..

публикувано на 03.12.20 в 17:53

Истинският живот на малкия бизнес

Големите магазинни вериги някак ще се справят с кризата, какво обаче се случва с онези малки предприятия – хижа в планината, малко заведение, бар – места, към които сме привързани и чието съществуване е под въпрос?  "Нашият ден" направи моментна снимка, която събира различни модели, виждания и мнения. Получава се сладко-горчив разговор за местата, които..

публикувано на 03.12.20 в 14:19

Михаил Митев: Освен свобода на словото, да има и свобода на съвестта

Освен свобода на словото, трябва да има и свобода на съвестта, защото съвестта е нещо, с което се будим и лягаме. И без чиста съвест едва ли ще бъдем свободни, а без свобода не се живее на този свят. Това казва младият радиожурналист Михаил Митев в "Нашият ден". Радио „Реакция“ е независима студентска медия, която се помещава в Студио 69 на..

публикувано на 03.12.20 в 11:30