Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 5 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Зърнени култури: Поява, разпространение и стопанско значение

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Маршрути: Истории от Етнографския музей на открито „Етъра“ - за фотографията, за майсторството и за автентичните занаяти.
• Срещи по пътя: Среща с двама майстори-занаятчии - Елена Драмова и Стоян Маринов. Елена изработва тъкани по традиционна технология от естествени материали - пана, черги, покривки, обредни кърпи и облекла, а Стоян е майстор на народни носии, традиционни накити от всички краища на България. За занаятите и извървяния дълъг път до майсторлъка.
• Пътуване с деца: Равногор – легенди за скали и параклиси от Родопите. Репортаж.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Германия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Конушенски народен орк., Лазар Налбантов, Георги Тахов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Приказка за деня и нощта“, автор: дете

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 135 години от битката при Сливница – коментар и звукови хроники.
• В деня на металурга поздрав от Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.
• Арх. Варвара Вълчанова за земното строителство и мисията да връща живота на стари къщи в Пловдив.
• Съвременните будители: „Капачки за бъдеще“ след поредната си акция – каква е равносметката и ще успеят ли да купят детски линейки? Разговор с Лазар Радков.
• Какво ни чака: как липсата на здравно образование често води до недоверие към поднасяната информация.
• Човекът: Йоан Барабан, или JahOne, който изрисува сгради и подкрепя различни каузи.
• Редакторски минути: Милен Любенов за книгата „Българските конституции“.
• Три години след публикуването на „Досиетата от рая“ – документи, разкриващи мрежа от данъчни убежища в британските острови с офшорен статут – има ли, колко и къде – наказани за укриване на данъци и за данъчни измами по света и у нас?
• Каква подкрепа за стартиращите, малки и средни компании ще предостави новата програма, адресирана към тях, създадена по инициатива на Българската фондова борса съвместно с Министерството на финансите? – разговор с изпълнителния директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов.
• Какво представлява инициативата „Вдъхновяващите 5“ на Блумбърг тв България и по какъв начин подкрепя българската стартъп екосистема?
• В Деня на металурга – какво е състоянието на металургичната индустрия в България и какво е отражението на ковид пандемията върху производството? Разговор с Никола Рангелов, член на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия.
• Сигурни всеки ден: Какви мерки да предприемем, ако се окажем в пряк контакт с вирусоносител на Covid-19

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Нова продукция на италианския ню джаз музикант Нерио Поджи.
Ще звучат инструменталните албуми Funky Jam от 2019 г. и Cocktail Guitar от 2020 г. със солист Алфредо Бокикио – китара.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Юлия Петрова с наградата „Златен будилник“ на програма „Христо Ботев“
• Борислав Петранов за изложбата „Непрекъснат Mодернизъм“ в галерията на Българския културен институт в Берлин
• Литературни награди „Перото“ за принос към българския литературен контекст през 2020 година. Разговор със Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата
• Джобен фестивал 2020 в София. Покана от Светослав Николов, директор на фестивала
• Интервю с художничката Текла Алексиева по повод 76 години от рождението ѝ
• Ива Хаджиева. Поглед | скулптури, рисунки, кукли – в галерия-книжарница София Прес
• Пловдив Джаз фест с промени заради Ковид 19


от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Как приключва археологически сезон 2020?
Събеседник: Христо Попов, директор на Националния архиологически институт с музей при БАН

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Вокални цикли“.
Вокалните цикли на Дмитрий Шостакович – сатирата на Шостакович

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Дронове и закони
След проблемите, създадени от дронове на летища в Дубай, Париж и Лондон разговаряме с експерта от Гражданска въздухоплавателна авиация и докторант към Института по роботика към БАН инж. Стефан Христозов  за законодателството на ЕС, свързано с регулирането на безпилотните летателни апарати. Как националните приоритети ще се синхронизират с юридическата уредба на европейско и световно ниво и какви решения на актуалните проблеми се предвиждат?
• 360 градуса: пилотът на дронове Трифон Михайлов за първия безпилотен въздухоплавателен апарат, с който може да се общува чрез жестове, известен още като „Искрата“ и за работата по дронове, които ще бъдат управлявани само чрез мисъл.
• Златното сечение: математикът проф. Николай Витанов – защо Айнщайн не получи Нобелова награда за своята Теория на относителността, а за фотоелектричния ефект и докъде стигна при опита си за създаване на единна теория на полето?
• Вечният двигател: астрофизикът Владимир Божилов – мисия „Гравитация“ и научните предизвикателства в тази област днес.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Книгите уигуе – история на корейските церемонии
• Катедралата в Калмар, Швеция
• Музика от Индия – легендата за музиканта Тансен
• Приказките на Шарл Перо

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Рене Флеминг на Бродуей

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Концерт народна музика

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
В предаването ще бъде анонсиран концерт на флейтов квартет „Flautissimo“. Ще звучат и избрани произведения от Концерт на струнен квартет „Класик арт“ с участието на Зорница Иларионова, Кай Орлинов и Явор Добрев. Композиции от Пабло Сарасате - Навара, Цигански напеви, Речитатив и скерцо от Фриц Крайслер, Лято из Четирите годишни времена от Антонио Вивалди, Кларинетен квинтет в си бемол от Карл Мария фон Вебер.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Хайку от Людмила Христова

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Фронт дамата на група „Севи“ Светлана Близнакова издава солов албум, озаглавен „Тоmorrow“, който ще представи на 15 ноември в Sofia Live Club
„След цяла година прекарана от всички ни в терзания и мисли какво ни очаква утре, ми се иска да вярваме, че хубавото тепърва предстои и да приемем бъдещето с отворени обятия!“ – казва тя.
Какво ще се случи утре, кои ще сме утре, какво ще ни донесе и какво ще ни вземе – това са въпросите, които са заложени в новия албум. За надеждите, страховете, музиката и любовта като спасение ще говорим в предаването със Светлана Близнакова.
• А сега внимавайте: 35 години по-късно китарният виртуоз Адриан Ванденберг възражда знаменитата си формация „Ванденберг“ с нов албум и нови членове.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Есен и джаз. Изпълнения на Били Чайлдс, Стенли Кларк, Гречен Парлато, Есперанса Спалдинг, Гуилин Симкок…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 17 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците (16, 23 и 30) са с финалните три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел..

публикувано на 29.07.24 в 08:30

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35