Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„България за напреднали“ – сборник, който ни пита как да обичаме (родината)

Снимка: colibri.bg

33 обяснения в любов на България са събрани в новия сборник на Светлозар Желев. „България за напреднали“ е книга, която задава въпроси. Започва от най-важния – как трябва да обичаме родината си?

От него следват и въпроси като: какво всеки от нас е дал на България? Какво сме направили за нея и какво бихме могли да направим? Какви са големите проблеми на страната ни? Къде са кривиците ни и къде и какво имаме да изправяме?

Тях читателят може да си зададе чрез историите на всичките 33-ма автори в сборника. Популярни личности, писатели, преводачи, хора на изкуството, чужденци, които обичат България. Сред тях са Георги Господинов, Давид Бернщайн, Десислава Апостолова-Ван Дам, Джеремая Чембърлин, Елизабет Костова, Илия Троянов, Капка Касабова, Капка Тодорова, Ксения Банович, Мария Касимова-Моасе, Мануела Малеева, Николай Грозни, Палми Ранчев и Теодор Ушев. Някои разказват за България през разкази, а други – през личните си истории и пътувания. Сборникът включва и откъси от текстове на Атанас Далчев, Николай Лилиев, Райко Алексиев и Станислав Стратиев.

От техните думи става ясно, че България е там, където съществува любовта към нея, а историите в сборника говорят за отговорната любов към родината.

„Когато се влюбим в един човек, ние виждаме в него в началото само най-хубавото. После започваме да обичаме и неговите дребни кривици и нещата, които не ни харесват. Ето тази любов, истинската, любовта на опита и на опознаването за мен е важната, когато говорим за България. И понеже всеки един от тези хора наистина познава България и я обича по онзи друг начин, без да бъдат слепи, аз смятам, че така трябва да я обичаме всички. Да виждаме това, което не ни харесва и да се опитваме да го поправим“, сподели в „Артефир“ съставителят на „България за напреднали“ Светлозар Желев.

Той се надява читателите да са готови за отговорността, която страната ни носи. Неслучайно сборникът е за напредналите. Тези, които не искат готовите отговори и които не искат „да бъдат опростявани и опростачвани“.

Книгата, чийто художник е Дамян Дамянов, всъщност поставя началото на „Литературен гид за напреднали“ – поредица, която ще включва книги за вкуса, за историята, за различните изкуства, за спорта. Идеята е това да бъде един своеобразен гид за живота и за неговите красиви страни.

Светлозар Желев ще се стреми годишно да излизат по две книги от поредицата. Официалната премиера на първата, поставила началото ѝ – сборникът „България за напреднали“, ще бъде на 11 ноември от 19 часа в Литературен клуб „Перото“.

В звуковия файл можете да чуете още за отговорността и любовта към България, бавното живеене и пристрастяването към хубавите неща, които имат смисъл. За тях говори именно Светлозар Желев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36
Марта Радева

Марта Радева: Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята

За хората от последните вагони, за училището като единствен свят и неочакваното завръщане към детските мечти – разговор с Марта Радева , автор на книгата с разкази "Човекът от последния вагон" . За Марта Радева осъществяването е най-важният човешки стремеж. " Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята . Преди човек да я открие,..

публикувано на 24.04.24 в 09:15

Уличният фестивал "6Fest" в Пловдив за 14-и път

Предстои 14-ото издание на Фестивала за улични изкуства "ШестФест" (6Fest) в Пловдив. Той ще продължи 6 дни с две програми – основна с улични изкуства и паралелна градска програма.  Датите са 27 и 28 април, както и от 9 до 12 май. Входът е свободен, а основнoто място ще бъде площад "Централен" в Пловдив . Сред събитията се откроява третото..

публикувано на 24.04.24 в 08:55

Не е както трябва…

"Не е както трябва" е Манифест за промяна на живота на хората с увреждания и грижещите се за тях. В пространството на галерия Depoo се откри едноименна съпътстваща изложба към този голям проект, създадена по автентични разкази и интервюта, представящи трудностите и притесненията, с които хората с увреждания ежедневно се сблъскват. Там се представят..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00