Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Не знам страна, която да е спряла военнноотбранителните си програми

Правителството одобри покупката на два патрулни кораба на стойност 1 млрд. лева. Военното министерство избра поръчката да бъде изпълнена от германската компания "Люрсен", а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин".

Италианската корабостроителница Финкантиери", която също участва в процедурата, твърди, че има сериозни и груби нарушения на процедурата.

Темата за закупуването на бойните кораби по време на пандемична криза коментира в "Нашият ден" бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

"За разлика от купуването на бойни самолети, при корабите има възможност за разсрочено плащане за 8 години, каза той. Ще има едно първоначално плащане – 171 млн. лева и нататък според разчета."

Найденов смята, че бойната техника трябва да се подновява, независимо от икономическата ситуация в страната.

"За да се поддържа боеспособност, са нужни средства, техника и хора – ако ограничите средствата, възникват проблеми с техниката и с хората, следва ерозия на способностите и изпълнението на задачите и се стига до повишаване на риска за сигурността на страната.

Независимо от кризата не знам страна, която да е спряла военнноотбранителните си програми. Даже има увеличение. Аз не пледирам за увеличаване на военните разходи, но поне за запазването им", каза Найденов.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Виждам чрез музика“ – лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

Проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“ е лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.  19 незрящи деца и младежи получиха стипендии за 48 часа музикални уроци и над 90 часа индивидуални репетиции.  Боян Симеонов , управител на RockSchool и фондация „Музика за България“, е Главен герой в “Нашият ден“...

обновено на 26.02.21 в 14:27
София Владимирова,СЕМ

Проектът за промени в Закона за радиото и телевизията – какво е новото

През тази седмица беше планирано в парламентарната комисия по културата и медиите да бъде обсъден проектът за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от Министерския съвет. Измененията предвиждат нов принцип на финансиране на БНТ и БНР . Предлага се те да получават трансфер от държавния бюджет.  С проекта за промени се отменят..

обновено на 26.02.21 в 12:30
Анна Александрова – председател на парламентарната комисия по правни въпроси

Анна Александрова: Няма значение колко пъти е променян законът, стига да е както трябва

За законодателната политика на България и качеството на законодателството? За съдебната реформа и доверието в съдебната система. Какво трябва да се направи, за да се повиши доверието на гражданите в правосъдието?  Анна Александрова – председател на парламентарната комисия по правни въпроси гостува в "Законът и Темида" и разяснява  приоритетите на..

обновено на 26.02.21 в 12:17

Колко обществени са обществените медии

С онлайн събитие на 26 февруари се представят резултатите от изследването “Колко обществени са обществените медии". То е базирано върху анализ на информационно съдържание, предоставяно от БНТ1 и от програма „Хоризонт“ на БНР. Наблюдавани са предаванията – “Референдум“, “Панорама“, “Денят започва“ с Георги Любенов на БНТ1. Както и..

публикувано на 26.02.21 в 11:00
Балът в Бърдарски геран

Банатските българи събират съдби и истории между България и Аржентина

Село Бърдарски геран в Северозападна България, заселено с банатски българи. В началото на 20 век част от тях се изселват в Аржентина в търсенето на по-добър живот. Такъв е случаят и на шестте сестри Радкови. Едната от тях – Роза, заминава със съпруга си за Америка, както са казвали тогава. Другите остават в селото. Някъде през 1965 година по един човек,..

публикувано на 26.02.21 в 10:40