Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Не знам страна, която да е спряла военнноотбранителните си програми

Правителството одобри покупката на два патрулни кораба на стойност 1 млрд. лева. Военното министерство избра поръчката да бъде изпълнена от германската компания "Люрсен", а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин".

Италианската корабостроителница Финкантиери", която също участва в процедурата, твърди, че има сериозни и груби нарушения на процедурата.

Темата за закупуването на бойните кораби по време на пандемична криза коментира в "Нашият ден" бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

"За разлика от купуването на бойни самолети, при корабите има възможност за разсрочено плащане за 8 години, каза той. Ще има едно първоначално плащане – 171 млн. лева и нататък според разчета."

Найденов смята, че бойната техника трябва да се подновява, независимо от икономическата ситуация в страната.

"За да се поддържа боеспособност, са нужни средства, техника и хора – ако ограничите средствата, възникват проблеми с техниката и с хората, следва ерозия на способностите и изпълнението на задачите и се стига до повишаване на риска за сигурността на страната.

Независимо от кризата не знам страна, която да е спряла военнноотбранителните си програми. Даже има увеличение. Аз не пледирам за увеличаване на военните разходи, но поне за запазването им", каза Найденов.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съхраняване на диалекта на Банско, или за мисията на един поет

Александър Думанов – поет и изследовател на банския диалект. Той се е посветил на съхраняването на неговата автентичност. Думанов не само пише книги на този диалект, но и ръководи театрална трупа, наречена "Сарандевото кафене", с която продължава традициите и културното наследство на Банско. В своите произведения Думанов умело вплита звънливата..

обновено на 05.08.24 в 13:40
Финалът на Бойков връх

Никола Калистрин: "30Х10" и ренесансът на българския ски алпинизъм

Разговор с най-добрия ни състезател по ски алпинизъм Никола Калистрин в ефира на изнесеното студи от Банско на предаването "Нашият ден" представя предизвикателството да изкачи 30 върха на Северен Пирин и подготовката му за олимпиадата.  На 5 април тази година той успешно завърши предизвикателството 30Х10.  27-годишният банскалия измина скоростно..

обновено на 05.08.24 в 13:00

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден" Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за..

публикувано на 05.08.24 в 10:19
 д-р Веселин Тенев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: д-р Веселин Тенев – клиничен психиатър

Д-р Веселин Тенев живее и работи в САЩ, и гостува за втори път в предаването, защото има какво да каже – от конспирациите, през политиката, до сатанизма. Философският проблем на сатанизма и психичното здраве. Докъде водят ограниченията или забраните на удоволствията. За вуду фестивалите, вуду храмовете и българските книжарници от 70-те години...

публикувано на 05.08.24 в 09:45