Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суингиращият Томас Квастоф

Снимка: Wikipedia

Обект на внимание в предаването „Музикална мрежа“, са джаз албумите на немския оперен певец, бас-баритон Томас Квастоф.

Почитателите на оперното изкуство и класическата музика знаят неговите постижения на сцената, но и дейността му като настоящ вокален педагог, професор по пеене в Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин.

Носител на две награди „Грами“ за най-добро класическо изпълнение през 2000 и 2004 г., награден с Ордена за заслуги на Федерална република Германия през 2005 г. и отличен с музикалната награда „Херберт фон Караян“ през 2009 г., Томас Квастоф обявява публично през 2012 г., че се оттегля от оперната сцена.

Голяма част от записите на класическия му репетроар, датиращи от 1986 г., са издадени от известната немска звукозаписна компания Deutsche Grammophon, която издава и първия му джаз албум, озаглавен The Jazz Album (Watch What Happens) през 2007 г.

В него певецът си сътрудничи със светила от световната джаз музика, измежду които тромпетистът Тил Брьонер – продуцент на албума, аранжорите Нан Шварц и Алън Броудбенд, музикантите Питър Ърскин, Чък Лоуб, Франк Кастение и Немския симфоничен оркестър - Берлин.

През 2018 г. американската звукозаписна компания Okeh издава втория му джаз албум със заглавие Nice 'N' Easy, в който Томас Квастоф музицира под акомпанимента на виртуозния NDR Bigband.

Тук отново работи с имена от предходния албум, но и други като Йорг Ахим Келер, Дитер Илг, Волфганг Хафнер.

Към тези албуми не може да се подходи с предразсъдъци. Те блестят със скромната си претенциозност да бъдат шедьоври.

Джаз стандартите и евъргрийните, на които се е спрял Томас Квастов, са част от The Great American Songbook. Обичани и изпълнявани още от миналия век досега, те са чудесна основа за изява на всеки музикант, който има отношение към джаз стилистиката. Знаем и много примери през годините за поп и рок музиканти, които са издавали албуми с джаз стандарти и са опитвали от сладостта на този нелек за интерпретиране жанр. Най-важната задача обаче се пада на аранжорите и оркестраторите, които пречупват тези песни през своята призма, разгръщат музикалните си познания и таланти и ги превръщат в уникални произведения.

За своите джаз албуми немският оперен певец Томас Квастоф е имал щастието да работи с едни от най-добрите съвременни оркестратори.

Томас Квастоф е роден на 9 ноември 1959 г. в град Хилдесхайм Германия с физическо увреждане, наречено фокомелия. Въпреки недъга си той разчупва оковите на двигателните ограничения чрез силата на духа и волята и намира своето спасение в гласа си и музиката, отвели го до големи успехи.

Слушайте "Музикална мрежа" на 19 ноември, четвъртък от 11 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25