Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Суингиращият Томас Квастоф

Снимка: Wikipedia

Обект на внимание в предаването „Музикална мрежа“, са джаз албумите на немския оперен певец, бас-баритон Томас Квастоф.

Почитателите на оперното изкуство и класическата музика знаят неговите постижения на сцената, но и дейността му като настоящ вокален педагог, професор по пеене в Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин.

Носител на две награди „Грами“ за най-добро класическо изпълнение през 2000 и 2004 г., награден с Ордена за заслуги на Федерална република Германия през 2005 г. и отличен с музикалната награда „Херберт фон Караян“ през 2009 г., Томас Квастоф обявява публично през 2012 г., че се оттегля от оперната сцена.

Голяма част от записите на класическия му репетроар, датиращи от 1986 г., са издадени от известната немска звукозаписна компания Deutsche Grammophon, която издава и първия му джаз албум, озаглавен The Jazz Album (Watch What Happens) през 2007 г.

В него певецът си сътрудничи със светила от световната джаз музика, измежду които тромпетистът Тил Брьонер – продуцент на албума, аранжорите Нан Шварц и Алън Броудбенд, музикантите Питър Ърскин, Чък Лоуб, Франк Кастение и Немския симфоничен оркестър - Берлин.

През 2018 г. американската звукозаписна компания Okeh издава втория му джаз албум със заглавие Nice 'N' Easy, в който Томас Квастоф музицира под акомпанимента на виртуозния NDR Bigband.

Тук отново работи с имена от предходния албум, но и други като Йорг Ахим Келер, Дитер Илг, Волфганг Хафнер.

Към тези албуми не може да се подходи с предразсъдъци. Те блестят със скромната си претенциозност да бъдат шедьоври.

Джаз стандартите и евъргрийните, на които се е спрял Томас Квастов, са част от The Great American Songbook. Обичани и изпълнявани още от миналия век досега, те са чудесна основа за изява на всеки музикант, който има отношение към джаз стилистиката. Знаем и много примери през годините за поп и рок музиканти, които са издавали албуми с джаз стандарти и са опитвали от сладостта на този нелек за интерпретиране жанр. Най-важната задача обаче се пада на аранжорите и оркестраторите, които пречупват тези песни през своята призма, разгръщат музикалните си познания и таланти и ги превръщат в уникални произведения.

За своите джаз албуми немският оперен певец Томас Квастоф е имал щастието да работи с едни от най-добрите съвременни оркестратори.

Томас Квастоф е роден на 9 ноември 1959 г. в град Хилдесхайм Германия с физическо увреждане, наречено фокомелия. Въпреки недъга си той разчупва оковите на двигателните ограничения чрез силата на духа и волята и намира своето спасение в гласа си и музиката, отвели го до големи успехи.

Слушайте "Музикална мрежа" на 19 ноември, четвъртък от 11 ч.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Метроном“ избра – два концерта от изминалия сезон

Първият е от програмата на Софийската филхармония, а вторият е юбилейния концерт на Людмил Ангелов. На 17 юни в зала България Софийската филхармония под диригентството на Георги Димитров изпълни симфонията-кантата „Песен за земята“ от Густав Малер със солисти Максимилиан фон Лютгендорф – тенор и Томас Вайнхапел – баритон. Това е първото изпълнение в..

публикувано на 04.08.21 в 17:30
Николай Лугански

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен изцяло по слух. Завършва прочутото Централно музикално училище в Москва, а след това и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и..

публикувано на 01.08.21 в 09:15
Триото отляво на дясно: Михаил Иванов, Мартин Марков, Атанас Попов

Триото на Мартин Марков открива инициативата Sofia Jazz Days

В летните постпандемични месеци се наблюдава едно истински вдъхновяващо масирано завръщане на сцена на добрия нов български джаз – тук можем да споменем като изключително вдъхновяващи Джаз Форум Стара Загора (който откри сезона още в началото на юни и то съвсем тематично), провеждащото се в моментна юбилейно издание на Джаз фестивала „Варненско лято“,..

публикувано на 31.07.21 в 13:43

Повече музикант, отколкото китарист – интервю с Петър Петков (ate)

Петър Петков е класически китарист, роден в Пловдив и живеещ в Гданск, Полша. Въпреки че никога не е загърбвал напълно класическата китара, България го познава най-вече с музиката му под псевдонима ate . В това си амплоа той работи с електрическа китара и аудио ефекти, чрез които създава разливащи се минималистични композиции, които концентрират в..

публикувано на 31.07.21 в 12:53

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено продължение на любовта ми към цигулката. Чувствам живота си пълноценен и активен и съм безкрайно..

публикувано на 31.07.21 в 08:25