Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Витан Влахов

За културата в употребата на лекарства при лечението на Covid-19

Снимка: архив

В световната седмица за информираност относно антимикробните лекарства и Европейския ден за осведоменост относно антибиотиците – за културата в употребата на лекарствени медикаменти при лечението на Covid-19 говори в "Нашият ден" фармакологът проф. Витан Влахов, който експертно анализира различните лекарствени продукти:

"Решаващият препарат, който се използва в момента, е от групата на макролидите – азитромицина (Azithromycin), най-дискутираното средство в момента. Към тази група се отнася още един препарат – Clarithromycin. Те са необходими, когато на фона на коронавирусната инфекция се появява допълнително и бактериален фактор, който всъщност е в основата на пневмонията и който на практика води до гибел на болния. Тук азитромицинът е безспорно нужен, ефективен, при него нежеланите реакции не са толкова много (те са предимно в гастроинтестиналния тракт) и се дава само веднъж на ден. Но е абсолютно грешно да се лекуваме сами с азитромицин. Проблемът при макролидите е, че препаратите се близки, но се различават. 

Проф. Влахов е категорично срещу самолечението. "Когато болестта напредва и нямаме антибиотик, остава симптоматичното лечение. В него се включват огромен брой лекарствени средства, за които ние не знаем доколко са проучени. Но има смисъл 

Групата на витамините – D, E и А

Вит. С е под въпрос, защото С стимулира съсираемостта на кръвта, което ние искаме да избягваме в някои случаи. Така че е малко спорно кога и дали да се дава. Това не са лекарства, които действат, когато в организма има вече достатъчно витамини. Това са средства, които са ефективни само при хиповитаминоза."

Проф. Витан Влахов в студиото на програма „Христо Ботев“Хранителни добавки

"За голяма част от хранителните добавки има данни, че са в някакъв смисъл стимулиращи имунната система в организма и имат антиоксидантно въздействие. При други заболявания е доказано, че са добри. Също и лекарства, които съдържат етерични масла. Те не са токсични."

Аспиринът

"Известно е, че аспиринът в малки дози има антиагрегатно действие, а усложненията при Covid-19 са именно ненужна агрегация в белите дробове и в бронхите. Затова даването на малки дози аспирин е оправдано."

Антистенокардин

"За антистенокардина е известно, че е вазодилатативно действие. Доказа се напоследък, че има и бронходилатативно действие. Може да бъде полезен и по отношение на по-добро втечняване на секретите в белия дроб."

Ваксината, която светът очаква

"Имаме вече предварителни резултати, които са добри. Трета фаза е в етап на разработка. За мен най-големият проблем е сигурността. Ние можем да докажем ефективността на ваксината, но има данни, че ефективността на ваксините е 90%. Големият проблем е тяхната безвредност. Какво ще стане след 3 месеца, след 1 година? Защото все пак да не забравяме, че много лекарствени средства, които сме разрешили, след 3 години ги спираме и ги изземваме от пазара, защото се оказва, че имат нежелани реакции, които са несъвместими с използването им." 

Проф. Влахов подчерта, че не е песимист, но трябва да бъдем много внимателни и бдителни, защото това, което в момента е известно, е само част от истината



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо ни боли глава, когато прекалим с червено вино?

В най-новото издание на рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разглежда едно от мистериите на алкохолната интоксикация – защо след изпиване на прекалено много червено вино се появява главоболие. В интервю за "Нашият ден" той споделя своите знания по въпроса. Алкохолната интоксикация често е придружена от неприятни симптоми, включително..

обновено на 16.04.24 в 13:36

Международна конференция обсъжда прилагането на Европейския план за електроенергийните мрежи

Брюксел е домакин на 15-ата годишна конференция на Инициативата за възобновяеми енергийни мрежи (Renewables Grid Initiative) на тема "Енергия и солидарност: Въвеждане в действие на Европейския план за мрежите" . Конференцията обсъжда как европейската мрежа може да бъде изградена навреме, спазвайки принципите за опазване на природата, и като..

публикувано на 16.04.24 в 11:52

Стефан Цанев: Дължа на книгите това, което съм

През последната седмица театралният свят на София се оживи с премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев "Мистерия с кон". Творбата разкрива абсурдната природа на нашето ежедневие, където мечтите изчезват, спомените се изпаряват, а историите бързо се забравят.  В интервюто за "Нашият ден" Цанев сподели мнението си за съвременната общност и..

обновено на 16.04.24 в 10:21
Никола Николов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Никола Николов, който разказва за художничката Лика Янко

Евангелия Грабова е истинското име на художничката Лика Янко. Тя е родена в София на 19 март 1928 в семейство на албански бежанци. Учи във Френския колеж в София, където за първи път се запознава с творчеството на художници като Сезан, Гоген и Ван Гог. По-късно те оказват силно влияние върху нейното творчеството. През 1946 г. Лика Янко постъпва в..

публикувано на 16.04.24 в 09:38

Онлайн медии и аудитория – трикове за привличане на внимание

Среди разнообразието на медийните платформи се издигат онлайн медиите като особено важен сектор на съвременната медийна сцена. Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Жанрови и стилистични особености на онлайн медиите", споделя своите наблюдения относно езиковите особености и..

публикувано на 16.04.24 в 09:23