Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

20 сфери на трима артисти дават светлина в пандемията

Как независимите артисти оцеляват в условията на пандемия и какво им дава сили да продължат да творят

6
Аменун Женева и Иво Стаменов – Отто
Снимка: личен архив

„20 СФЕРИ ...или как да откраднеш Слънце“ е изложба на Аменун Женева, Иво Стаменов – Отто и Симеон Шомов, която независимите артисти подготвят от началото на 2020 година. Съвместният им проект се отлага вече четири пъти заради пандемията и чака живата среща с публиката. Откриването в nOva art space се отложи заради „второто затваряне“ и артистите мислят за нова виртуална версия на изложбата, която ще покаже творбите им, обединени от тяхната обща страст – фантазията.


Как да създадеш нещо интимно и лично, което да е подходящо за всеки.
Иво Стаменов – Отто показва уникати лампи от дърво, Симеон Шомов – необикновени бижута от сребро, злато и камъни, а Аменун Женева – акварели, представени под формата на миниатюрни картини – aquaprint със специално изработени рамки от дърво за тях.

„20 СФЕРИ ...или как да откраднеш Слънце“ е изложба – наръчник, подготвена от тримата артисти и авантюристични романтици, които създават своите двайсет сфери, изпълнени с любов и надежда. Това са техните слънцата, които ни стоплят в тежките дни на изолация и ни показват как може да се научим да намираме слънцата около нас и създаваме мечти.


Аменун Женева и Иво Стаменов – Отто разказаха в „Артефир“ за своето изкуство в новата среда, вдъхновението и надеждата.

Снимките в материала са предоставени от Аменун Женева и Иво Стаменов – Отто
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Галин Стоев

Галин Стоев: Театрите са местата, които трябва да ни зареждат с желание за бъдеще

Режисьорът Галин Стоев , директор на Théâtre de la Cité – Национален драматичен театър на Тулуза, е едни от лекторите в културния панел „Изолацията, катализатор на близост“ в рамките на „Нощта на идеите“ 2021 г. Виртуалното събитие на 28 януари се организира по целия свят от Френския институт в Париж. Тази година избраната тема е..

публикувано на 28.01.21 в 11:47

Биографията на Владимир Димитров-Майстора за деца

Книга за деца, посветена на живота на големия български художник Владимир Димитров-Майстора, събира дарения, за да бъде издадена. Тя ще бъде първата от поредицата „Книга за любители“ на художничката Кристина Тужарова. От четири години тя води успешни лекции по история на изкуството в различни столични галерии, както и детски ателиета по рисуване...

публикувано на 28.01.21 в 09:15

Завръщане към духовните измерения

Галерия „Ракурси“ представя най-новите произведения на трима художници от по-младото поколение – Деян Янев, Калия Калъчева и Константин Костов, обединени от предизвикателствата на изолацията, пандемията, осъзнаването на новите ценности и крехкостта на света. Изложбата се нарича „Рестарт“ и е част от един голям проект на галерия „Ракурси“ – „Изкуството..

публикувано на 28.01.21 в 08:40

Иво Тодоров: Интернет се оказа голямото предизвикателство за радиото и за телевизията

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" се среща с лица и гласове от програмата.  Иво Тодоров , дългогодишен водещ на „Нашият ден“ и бивш програмен директор на БНР, е Главен герой в "Нашият ден". Усмивката "Утрото на всеки от нас трябва да започва с усмивка – усмивката на любим..

публикувано на 27.01.21 в 17:50

„Go-Do-t“ и (не)чакането на Спасителя

Премиерният  „ Go - Do - t “ е авторски спектакъл на екип от млади независими артисти, вдъхновени от творчеството на Самюъл Бекет . Режисьорката Дарина Стоименова – Stodara , и актрисите Емона Илиева и Грета Гичева вплитат в своя спектакъл мотиви от пиесата „В очакване на Годо“, за да представят..

публикувано на 27.01.21 в 16:15