Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Дончева, WWF България

За спасяването на старите гори

Необходим е обществен натиск и ангажимент за ограничаване на незаконния дърводобив

Снимка: pixabay

За спасяването на старите и крайречните гори, за сертифицирането на горските масиви и за възможността да ги пазим сами, като сигнализираме за незаконни действия. Каква беше тази година за българските гори?

Координаторът на програма "Гори" на WWF България Нели Дончева споделя своя опит в "Нашият ден":

"Тази година беше интересна за българските гори. Случиха се и хубави, и лоши неща. Да бъдем позитивни, за да може и през следващата година да се случват и още по-добри неща за нашата природа. Това е важно. През изминалата година българските гори се увеличиха с още 20 хиляди дка. Това стана съвсем скоро – тези гори (тези 20 000 дка) бяха изключени от дърводобив, намират се в границите на защитена зона "Ниска Рила", част от мрежата "Натура 2000", и във връзка с изискванията на Директивата за хабитатите. Горските местообитания трябва да бъдат опазвани – с особено внимание към старите гори. Затова в изпълнение на тази директива преди около месец със заповед на министъра на земеделието бяха отделени за опазване 20 хиляди дка стари гори. Това е поредната стъпка за постигане на едно по-добро управление на българските гори и опазване на старите, които са най-ценните и с най-голямо биологично разнообразие."

България получи наградата на европейската публика от конкурса "Натура 2000" за постижения в опазването на природата

"Това е голяма чест – наградата беше присъдена от вота на европейските граждани, които избраха България именно заради партньорството между няколко неправителствени организации и държавни институции за опазването на старите гори. Т.е. когато имаме обща цел, се случват положителни неща."

Неприятелите на гората

"Не беше добра в това отношение годината. За съжаление в българските гори продължава незаконният дърводобив. Това става благодарение на хората, а не ей така. Има какво да направим, за да предотвратим и елиминираме този незаконен добив. В желанието си да намери механизъм, по който да се ограничи незаконният дърводобив, WWF разработи едно специално мобилно приложение "Спаси гората", достъпно за всеки. Колкото сме по-взискателни ние, хората, по отношение на институциите, това ще помогне да се променят нещата за по-добро. Просто трябва да има обществен натиск, обществен ангажимент и не само да се оплакваме, а и да предприемаме важни стъпки."

Нели Дончева изтъкна важността на обществената активност и будност при сигнализирането на институциите, ролята на медиите да задават неудобни въпроси към контролните органи и управляващите, за да променим нещата в полза на природата. "Не трябва да се отказваме, в един момент нещата ще се променят – подчерта Дончева. – Няма да е винаги така. Може би такава е нагласата ми... Ето пример с Пирин и с опитите за неговото застрояване и изсичане на вековни гори – в съда спечелиха тези, които мислеха за доброто на планината и да бъде опазен националният парк... Има примери, които ни дават надежда, че нещата ще се променят към по-добро. Трябва да сме упорити. Не трябва да си затваряме очите и не трябва да мълчим. Тази прородозащитна общност, която се създаде и съществува повече от 15 години в България, е нещо уникално. Не трябва да смятаме, че сме на дъното на всички класации. В България, благодарение на съвместните усилия на неправителствени организации и на държавата, се опазват над 120 хиляди хка стари гори!"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени и активисти настояват за строго защитена зона в българските черноморски води

Български учени доказаха, че Черно море се нуждае от строго защитена зона. По поръчка на "Грийнпийс" – България учени от Института по океанология "Професор Фритьоф Нансен" на БАН изготвиха доклад за ползите от една бъдеща строго защитена зона в българската акватория на Черно море. Разглеждат се принципните ползи от строго защитени зони за морската..

публикувано на 04.09.24 в 18:15

Изнемогващата природа – разказ за планината в края на летния сезон

Мащабна доброволческа акция свали тонове боклук от Рила и разкри критичното състояние на планинските води . Каква е ситуацията в планината в края на лятото – разказ в "Нашият ден" на еколога Данита Заричинова . Доброволците са намерили и изчистили от планинските площи около 3,5 тона битови отпадъци, някои от които токсични – батерии,..

публикувано на 04.09.24 в 09:40

Едно училище с мисия вече посрещна своите ученици

Уютът на есента все по-осезаемо се прокрадва, а първият учебен ден наближава. Едно необикновено училище вече посрещна своите ученици. За мисията на училище "Алгоритъм" с изучаване на руски и английски език в "Нашият ден" говори директорът Любов Берова . В училище "Алгоритъм" преподават учители и учат деца с различни националности, дошли от..

публикувано на 04.09.24 в 09:04
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза в "Нашият ден" разговаряме с д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право и преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". В последно време българското общество стана свидетел на редица спорни моменти, свързани със съставянето на служебно правителство. По думите на д-р Колев..

публикувано на 02.09.24 в 09:42
Изцелението на бесноватия

За фалшивата вяра и за суеверията в Църквата

Излекуването на бесноватия момък от евангелското че­тиво за днешната 10-а неделя след Петдесетница става по молба на баща му. Чудното излекуване на бесноватото момче прави силно впечатление на всички присъстващи. Христовите ученици, помолени от бащата да помогнат на сина му, не успяват да го сторят. На въпроса им: "Защо не можахме ние да го..

публикувано на 01.09.24 в 09:15