Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елица Йовчева представя „Иконите спят“

3
Александра Майдавска и Цветан Пейчев в ролята на Мила и Гео Милев
Снимка: Мария Цветкова

Условията, в които живеем, налагат да бъдем гъвкави и адаптивни. Това важи както за хората, така и за изкуството, което в момента също преживява една от най-дълбоките си кризи. Ситуацията налага то да се променя, за да стига до своята публика. Това провокира режисьора Елица Йовчева да се впусне в един напълно нов и нестандартен проект, който съчетава театър, кино и социални мрежи.

Зафир Раджаб (снимка: Мария Цветкова)Самата Елица Йовчева е творец, който винаги търси различното, за да провокира диалог. Професионалният ѝ път минава през Театър „София“ и ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен, където е асистент-режисьор на постановките „Нощта на 16-ти януари“ и „Начало на криворазбирането“. През 2018-а нейното представление „11:27“ е номинирано на Малък сезон в ТР „Сфумато“ и се играе на голяма сцена, а след това печели и „Награда на София“ в категорията „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“. С авторския спектакъл „Три“ участва в международния фестивал за млади режисьори „Theater Networking Talents“ в Крайова, Румъния.

Днес тя е готова да ни представи още един нов проект, който носи заглавието „Иконите спят“. Провокирана от личността на поета Гео Милев, тя се заема с нелеката задача да създаде текстове, които са вдъхновени от живота и творчеството на големия поет. Проектът има за цел видеозаснемане и онлайн излъчване на монологични кино епизоди, които са част от нейна театрална непубликувана пиеса.

В това търсене на човека Гео Милев отвъд орела му на значим български автор, Елица открива един раним човек, който сам себе си нарича циклоп: „Самият Гео Милев много се е интересувал от митология и от архетипите, които ни заобикалят. Да си лишен от половината ти зрение, а другото ти око също е почти сляпо – това ни дава повод да се замислим, че въпреки цялото това физическо страдание този човек е черпел от себе си, от някакъв самозахранващ се творчески извор огромна творческа амбиция и мощ, с която е заразявал всички останали“, споделя Елица Йовчева.

Елица е автор на текстовете, фотограф и оператор е Мария Цветкова. В ролята на Гео Милев, неговата съпруга и агента влизат Цветан Пейчев, Александра Майдавска и Зафир Раджаб. Проектът се осъществява с финансовата помощ на Национален фонд „Култура“.

Повече за вдъхновението и предизвикателствата разказват Елица Йовчева и Мария Цветкова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Артефир" с наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър

Предаването за изкуство и култура на програма "Христо Ботев" "Артефир" получи наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" в тази важна за театъра година, когато посреща своя 100-годишен юбилей. 100-годишнината на Драматичен театър “Стоян Бъчваров“ Варна е знаков юбилей за цялата българска култура. В трудно време е..

публикувано на 14.04.21 в 16:30
Станислав Кондов

Актьорът Станислав Кондов: Чувствам се свободен и щастлив на сцената

„Първата ми среща с Варненския театър беше, със сигурност, като ученик. Аз съм родом от Варна и съм възпитаник на Музикалното училище, тогава вече нямаше такава политика – да ни водят учителите на театър, но класът се събирахме да ходим на представления. Така започнах да гледам театър. Конкретно представление не си спомням, но гледах да гледам..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Съвременно изкуство, посветено на екологията

Галерия „Литъл Бърд плейс“ представя второто издание на своя успешен проект – Резидентска програма за млади български визуални артисти. Той се организира всяко лято в автентична стара къща в село Лещен и сега експозицията ни среща с изкуството на шестима участници в пленера – Силвия Попова, Атанас Леваков, Албена Петкова, Светли Евгениев,..

публикувано на 14.04.21 в 11:47

„Прáшина“ – любим роман на чешките тийнейджъри

„Прáшина“ е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън..

публикувано на 14.04.21 в 14:10
Писателят Емил Андреев и водещият Емил Янев (от дясно наляво)

Демоните на Емил

В епизод 416 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от най-значимите фигури в съвременната българска литература и драматургия, писателят Емил Андреев. Едно от най-ярките събития от културния живот в страната тази пролет бе премиерата на филма „Блаженият“, режисиран от Станимир Овчаров по сценарий на Емил Андреев. Въпреки строгите ограничители..

публикувано на 14.04.21 в 08:28