Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елица Йовчева представя „Иконите спят“

3
Александра Майдавска и Цветан Пейчев в ролята на Мила и Гео Милев
Снимка: Мария Цветкова

Условията, в които живеем, налагат да бъдем гъвкави и адаптивни. Това важи както за хората, така и за изкуството, което в момента също преживява една от най-дълбоките си кризи. Ситуацията налага то да се променя, за да стига до своята публика. Това провокира режисьора Елица Йовчева да се впусне в един напълно нов и нестандартен проект, който съчетава театър, кино и социални мрежи.

Зафир Раджаб (снимка: Мария Цветкова)Самата Елица Йовчева е творец, който винаги търси различното, за да провокира диалог. Професионалният ѝ път минава през Театър „София“ и ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен, където е асистент-режисьор на постановките „Нощта на 16-ти януари“ и „Начало на криворазбирането“. През 2018-а нейното представление „11:27“ е номинирано на Малък сезон в ТР „Сфумато“ и се играе на голяма сцена, а след това печели и „Награда на София“ в категорията „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“. С авторския спектакъл „Три“ участва в международния фестивал за млади режисьори „Theater Networking Talents“ в Крайова, Румъния.

Днес тя е готова да ни представи още един нов проект, който носи заглавието „Иконите спят“. Провокирана от личността на поета Гео Милев, тя се заема с нелеката задача да създаде текстове, които са вдъхновени от живота и творчеството на големия поет. Проектът има за цел видеозаснемане и онлайн излъчване на монологични кино епизоди, които са част от нейна театрална непубликувана пиеса.

В това търсене на човека Гео Милев отвъд орела му на значим български автор, Елица открива един раним човек, който сам себе си нарича циклоп: „Самият Гео Милев много се е интересувал от митология и от архетипите, които ни заобикалят. Да си лишен от половината ти зрение, а другото ти око също е почти сляпо – това ни дава повод да се замислим, че въпреки цялото това физическо страдание този човек е черпел от себе си, от някакъв самозахранващ се творчески извор огромна творческа амбиция и мощ, с която е заразявал всички останали“, споделя Елица Йовчева.

Елица е автор на текстовете, фотограф и оператор е Мария Цветкова. В ролята на Гео Милев, неговата съпруга и агента влизат Цветан Пейчев, Александра Майдавска и Зафир Раджаб. Проектът се осъществява с финансовата помощ на Национален фонд „Култура“.

Повече за вдъхновението и предизвикателствата разказват Елица Йовчева и Мария Цветкова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35