Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Европейски университети"

Какво представлява и защо е създадена инициативата „Европейски университети“ и кои български университети ще се включат в нея? На територията на ЕС има около 5000 висши учебни заведения. Само 280 от тях са участниците в тези консорциуми по тази инициатива. Пет български университета бяха одобрени като част от мрежите на „Европейски университети“. Петте университета са: Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Университетът за национално и световно стопанство, Нов български университет, Технически университет - София и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив.

Резултатите от поканата за 2020 г. вече са публикувани. От получените 62 заявления са избрани 24 нови обединения на европейски университети, включващи 165 висши училища от 26 държави членки и други държави, участващи в програмата „Еразъм+“. 

Подкрепата на ЕС за тези 41 университетски алианси е в размер до 287 милиона евро. Освен по програма "Еразъм+", по предложение на българския еврокомисар Мария Габриел, бе осигурено допълнително финансиране и по програма "Хоризонт Европа". Тези средства ще бъдат съсредоточени върху дейностите в стратегиите на алиансите за научни изследвания и иновации.

Европейските университети са транснационални алианси, които ще бъдат университетите на бъдещето, като ще популяризират европейските ценности и идентичност и ще променят из основи качеството и конкурентоспособността на европейското висше образование.

Целта на тази инициатива е да се формира ново поколение креативни европейци, които могат да си сътрудничат на различни езици, без оглед на граници и научни дисциплини, за да се справят с обществените предизвикателства и недостига на умения, пред които е изправена Европа.

Панорамата на европейското образование се променя. На срещата на върха в Гьотеборг през 2017 г. лидерите на ЕС очертаха визия за образованието и културата. В заключенията си от декември 2017 г. Европейският съвет призова страните членки, Съвета и Комисията да предприемат редица инициативи, включително: „...задълбочаване на стратегическите партньорства между висшите училища в целия ЕС и насърчаване на създаването до 2024 г. на двадесетина „европейски университета“, състоящи се от изградени „отдолу нагоре“ мрежи от университети в целия ЕС, които ще дават възможност на студентите да придобият степен чрез комбиниране на обучение в различни държави от Съюза и ще допринасят за международната конкурентоспособност на европейските университети.“

Инициативата за мрежи от европейски университети, разработена съвместно от висши училища, студентски организации, страни от ЕС и Комисията, е отговор на този призив. В момента това е една от водещите инициативи с оглед на амбициите на ЕС да изгради европейско пространство за образование.  

В звуковите файлове можете да чуете гл. ас. Димитър Трендафилов, зам.-ректор по международната дейност на НБУ, доц. д-р Михаил Мусов, главен секретар по международно сътрудничество в УНСС, доц. Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество в УНСС, проф. Иван Кралов, ректор на Техническия университет в София.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20