Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициативата "Европейски университети"

Какво представлява и защо е създадена инициативата „Европейски университети“ и кои български университети ще се включат в нея? На територията на ЕС има около 5000 висши учебни заведения. Само 280 от тях са участниците в тези консорциуми по тази инициатива. Пет български университета бяха одобрени като част от мрежите на „Европейски университети“. Петте университета са: Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Университетът за национално и световно стопанство, Нов български университет, Технически университет - София и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив.

Резултатите от поканата за 2020 г. вече са публикувани. От получените 62 заявления са избрани 24 нови обединения на европейски университети, включващи 165 висши училища от 26 държави членки и други държави, участващи в програмата „Еразъм+“. 

Подкрепата на ЕС за тези 41 университетски алианси е в размер до 287 милиона евро. Освен по програма "Еразъм+", по предложение на българския еврокомисар Мария Габриел, бе осигурено допълнително финансиране и по програма "Хоризонт Европа". Тези средства ще бъдат съсредоточени върху дейностите в стратегиите на алиансите за научни изследвания и иновации.

Европейските университети са транснационални алианси, които ще бъдат университетите на бъдещето, като ще популяризират европейските ценности и идентичност и ще променят из основи качеството и конкурентоспособността на европейското висше образование.

Целта на тази инициатива е да се формира ново поколение креативни европейци, които могат да си сътрудничат на различни езици, без оглед на граници и научни дисциплини, за да се справят с обществените предизвикателства и недостига на умения, пред които е изправена Европа.

Панорамата на европейското образование се променя. На срещата на върха в Гьотеборг през 2017 г. лидерите на ЕС очертаха визия за образованието и културата. В заключенията си от декември 2017 г. Европейският съвет призова страните членки, Съвета и Комисията да предприемат редица инициативи, включително: „...задълбочаване на стратегическите партньорства между висшите училища в целия ЕС и насърчаване на създаването до 2024 г. на двадесетина „европейски университета“, състоящи се от изградени „отдолу нагоре“ мрежи от университети в целия ЕС, които ще дават възможност на студентите да придобият степен чрез комбиниране на обучение в различни държави от Съюза и ще допринасят за международната конкурентоспособност на европейските университети.“

Инициативата за мрежи от европейски университети, разработена съвместно от висши училища, студентски организации, страни от ЕС и Комисията, е отговор на този призив. В момента това е една от водещите инициативи с оглед на амбициите на ЕС да изгради европейско пространство за образование.  

В звуковите файлове можете да чуете гл. ас. Димитър Трендафилов, зам.-ректор по международната дейност на НБУ, доц. д-р Михаил Мусов, главен секретар по международно сътрудничество в УНСС, доц. Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество в УНСС, проф. Иван Кралов, ректор на Техническия университет в София.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната..

публикувано на 22.01.21 в 14:15

Адвокатите настояват за увеличаване на нормативно признатите разходи

Софийските адвокати поискаха увеличаване на нормативно признатите разходи за всички български адвокати от 25% на 40%. Крайният срок парламентът и правителството да им отговорят е 22 януари. Ако в този срок не бъдат предприети конкретни мерки, адвокатите ще преминат към ефективни протестни действия.  Адв. Ивайло Данов, председател на Софийската..

публикувано на 22.01.21 в 12:15
Георги Киряков

Промяната на изборните правила през други закони е удар върху легитимността на изборите

Проучването на "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи и посланията от брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.  Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население..

обновено на 22.01.21 в 11:35

Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание

По време на пандемия фитнес залите са затворени и много хора тренират навън. Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание е? Какви са задължителните неща, които трябва да се знаят за тренировка навън през зимата? Какви са ползите? За какво трябва да се внимава? Как трябва да бъдем облечени? Тренировките през зимата изискват повече..

публикувано на 22.01.21 в 10:55

Демографската катастрофа е резултат от трудовото и социалното законодателство

През 1905 г. на 22 януари е приет Законът за защита на женския и детския труд и по този начин се поставя началото на трудовото законодателство в България.   В действителност през 19 в. у нас не е имало никакво трудово законодателство, не са приемани закони, свързани със заплатите на работниците, продължителността на работния ден или почивката им – в..

публикувано на 22.01.21 в 09:45