Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътуване в миналото на София

Книга, рисувана и писана на ръка върху паус, която възкресява София. Това произведение е в центъра на рубриката „Моята история“, с водещ Ирина Вълчанова. Разказва я гостът на предаването „Семейно радио“ и автор на книгата „Драски по софийските работи“ архитект Тодор Войников. Създаването на илюстрованото издание му коства много време и усили, извън самото написване, защото намирането и проучването на първичните исторически материали не е никак лека задача. В допълнение на това, архивите често пъти са прекъсвани за дълги периоди. Целта е всяка илюстрация да предава конкретен спомен и да е своеобразно графично факсимиле, затова са нужни и хубави портретни снимки на свързаните със София исторически личности.

Мотивите на автора да се реши на такъв огромен труд са големите проблеми на българската култура и историческа памет, които той забелязва. По исторически причини развитието на българската култура брутално е била прекъсвана. Срязването на една култура, допълва той, и невъзможността тя да се развива по естествен начин е много голям проблем, който неизбежно поражда стремежа „каквото може да се позакърпи“ и тези липси да бъдат компенсирани, за да се получи една цялостна картина.

Книгата е организирана върху няколко периода от историята на София и като от птичи поглед следва промените, които градът е претърпявал. Понякога тези промени са наистина драматични – след бомбардировките през Втората световна война, както и по време на последвалия след това период на нихилизъм, например. Най-силната емоционална обвързаност на автора с историята на София започва с извоюването на българската свобода и формирането на държава по време на Третото българско царство. Като най-впечатляващи от този период архитект Войников определя сградите, които свидетелстват за стремежа към бърза европеизация. В този кратък исторически отрязък до 1912 г. изникват много ключови за столицата сгради, сред които Националният театър, Халите, Централната минерална баня и др. Тогава се проявява и особеното и неповторило се никога повече течение, със съвременни архитектурни средства да се претворяват исторически периоди. Това е тенденция нашите архитекти да се връщат към корените ни, към средновековните български църкви и тяхната керамика и многоцветна орнаментика, която намира отражение най-вече в сградите на Светия синод, Халите и Банята, дело на художника Харалампи Тачев.

Повече за книгата „Драски по софийските работи“ и историята около нейното създаване чуйте в звуковия файл.


Снимките в материала са предоставени от Тодор Войников

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д-р Мирослава Кортенска

Почина проф. Мирослава Кортенска

Днес в 18 ч. след тежко боледуване от Covid-19 на 67-годишна възраст е починала професор Мирослава Кортенска. Това съобщават нейни близки във Фейсбук. Проф. д-р Мирослава Кортенска е български театрал ен критик, културолог и медиен експерт. Преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград и изследовател на..

публикувано на 13.04.21 в 19:45

„Андрей Даниел. Между две епохи“ – от днес в СГХГ

През 2019 г. Андрей Даниел бе поканен да подготви самостоятелна изложба заедно с екипа на СГХГ. В процеса на обмисляне какво и как да се подбере за предстоящата експозиция, художникът неочаквано ни напусна. Загубата на Андрей Даниел, на неговата богата мисъл и знания, на паметта му за преживяното, на възможността за личен избор и невъзможността за..

публикувано на 13.04.21 в 15:18
Калина Томова – музиковед

Нова транскрипция на българска симфония може да се свали безплатно в интернет

Пандемията от Covid-19 рефлектира изключително силно върху симфоничните оркестри. Може би сега е моментът българските музиканти да се насочат към изпълнение на камерни произведения или адаптирани за малък музикален ансамбъл. Нека си припомним как Лист е обикалял малки населени места, където няма как да стигне оркестър, за да изпълнява свои транскрипции..

публикувано на 13.04.21 в 15:10

„Дарвин в супермаркета“

И да не е плоска земята, всичко за човешкото поведение вече е казано от Дарвин. Защо сервитьорките получават по-големи бакшиши от колегите си мъже? Защо болката не бива да е приятна? Всички ли сме хомосексуални? Дискриминираме ли децата си? И защо навсякъде по света публиката ръкопляска, когато е доволна от видяното?  „Дарвин в супермаркета“ е книга,..

публикувано на 13.04.21 в 15:00
Георги Маринов

„Полет и отломки“ – изложба на скулптора Георги Маринов

Галерия „Контраст“ представя самостоятелната изложба на скулптора Георги Маринов, която има заглавие „Полет и отломки“. Основание за това посвещение има двете посоки в експозицията, която показва   последните търсения на художника и в скулптурата, пластиката и в живописта. В средата на залата виждаме пластики от витошки гранит и черен мрамор, с теми..

публикувано на 13.04.21 в 14:52