Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евростат: Българите са на първо място в ЕС по невъзможност да си отопляват жилищата

Ваня Григорова: Зелената сделка ще повиши дела на енергийнно бедните у нас

В България е твърде слабо разпространено централното отопление

Снимка: БГНЕС

Българите са на първо място в ЕС по невъзможност да си отопляват жилищата, показват данни, публикувани от Евростат. 30,1% от населението в страната е имало такъв проблем през 2019 г. България неизменно оглавява класацията от последните години по този показател. Проучването на жилищата в Европа показва, че 26,7% от гражданите на Литва имат трудности в поддържането на топли домове. Те са следвани от Кипър (21%), Португалия (18,9%), Гърция (17,9%) и Италия (11,1%). В рамките на проучването на Евростат България е на четвърто място (7,5%) по липса на съвременна тоалетна, душ или баня след Румъния (22,4%), Литва (8,7%) и Латвия (7,7%). 11,6% от българите изпитват проблеми с покривния теч, влажните стени и подовете или дограмата, сочат резултатите. 54% от българите се отопляват с дърва и въглища. 

Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“, коментира в "Нашият ден":

"Това място на България е стандартно. Още през 2016 г. писахме доклад анализ за енергийната бедност. Стандартно България е на първо място по дял на хората, които не могат да отопляват домовете си. Една от причините, според енергийните специалисти, е това, че у нас твърде слабо е разпространено централното отопление. Чудесно знаем неудовлетвореността на българските граждани от Топлофикация, но за съжаление не разбираме колко ключова е тази услуга, за да можем да повишим броя на хората, които могат да се отопляват адекватно. 

Разбира се, проблемите в топлофикационните дружества допринасят сериозно за високото недоверие към тях и за сериозния дял от хората, които се отказват доброволно от услугата."

Григорова сподели, че личният ѝ опит показва, че в пъти е по-евтино да се отопляваш с парно, когато обаче съседите не са се отказали от него. "В противен случай то става неефективно. Когато услугата е компрометирана – през формули, които потребителят не разбира, или се налага да плаща парно на недобросъвестен съсед – тогава тази услуга не е толкова евтина."

При прилагането на Зелената сделка в България делът на енергийнно бедните ще нарасне многократно, смята Григорова. Това ще бъде едно от основните ни предизвикателства в следващите няколко години, когато бъдат затворени мините от "Марица-изток". 

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За дълга, честта, доблестта и наказанието

За дълга и любовта, за честта и предаността към всевечния закон на човеколюбието, надхвърлящ раса, пол и произход, се говори рядко. Но в нашата история има достатъчно примери за това. Между тях е и честта да застанеш в защита на съседа евреин – низвергнат по силата на антихуманния Закон за защита на нацията.  Много пъти в „Познати и непознати“ се..

обновено на 17.06.21 в 17:24
Дилян Палаузов

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда, как да се справим с него? Дилян Палаузов е IT специалист, внедрил безвъзмездно софтуер за електронна поща за организация от неправителствения сектор, която работи на доброволчески принцип. Софтуерът за електронна поща включва механизми за противодействие на спам и вируси,..

публикувано на 17.06.21 в 17:00

Култура, икономика и история на обществата

Как са свързани културата, обществените отношения, икономическото и социално развитие с успеха на определени общности? Темата коментира в “Нашият ден“ преподавателя в УНСС проф. Марин Паунов . “Налице е едно гражданско разбиране за култура, което е малко тясно. Култура в нашия по-академичен смисъл на думата не се свежда толкова до..

публикувано на 17.06.21 в 12:54

Йога или за положителната страна от пандемията

Кога да допуснете йога в живота си и къде е най-лесно да я откриете? Oснована през 1981 г., Фондация “Изкуството да живееш“ е образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която провежда програми в 155 страни на 6 континента. Фондацията провежда образователни програми за самоусъвършенстване, които предлагат техники за..

публикувано на 17.06.21 в 11:57

Програмистите – клише и реалност

За конфликтите в работата, екипността, клишетата, насочени към създателите на дигиталния свят. Темата коментира в Хараламби Хараламбиев в “Нашият ден“, създател на проект за хармонична работна среда. “Най-стандартното клише за програмистите е, че не могат да комуникират, че са се затворили в света с компютрите. Това е наистина..

публикувано на 17.06.21 в 11:29