Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ники Илиев: Парите за българско кино се изразходват без логика и гаранция

Трябва да се носи отговорност, когато се дават средства на дадени продуценти, да се видят техните резултати

| обновено на 13.01.21 в 13:23
Момент от официалната премиера на филма Нокаут
Снимка: All she wrote / Нокаут

Бяла врана ли е режисьорът и актьор Ники Илиев на територията на българската киноиндустрия? Ники Илиев не се предоверява на културните чиновници, а търси други начини да създава кино. Той е автор, режисьор и участва като актьор в няколко известни български филма – "Чужденецът", "Живи легенди", „Нокаут или всичко, което тя написа“, "Завръщане".

Ники Илиев говори в "Нашият ден" за съвременните снимачни площадки и продукта, за финансирането и Закона за филмовата индустрия, за таланта и късмета.

"Предизвикателство е да правиш частно кино в България. Формула няма. Но има някои неща, които излизат с времето. Аз съм на мнение, че всяко нещо, което си струва да бъде направено, си струва в началото дори да бъде направено зле, докато започне да се получава. Защото само така се учим. Когато аз дебютирах, нямаше други такива примери и се получи с течение на времето и с проба-грешка

Открих, че човек трябва да е много постоянен и същевременно с това да бъде отворен към новите неща и да се адаптира, и да търси партньори, които имат полза от него, колкото и той от тях. Ние тръгнахме в посока по-скоро на продуктово позициониране и започнахме да търсим варианти – ако снимаме на дадено място, то да е добро и за филма, и за мястото."

Философията на актьора за по-добър живот: "Да се концентрираме върху нещата, които можем да променим, и да оставим тези, които не можем да променим. Затова се опитвам да страня от други проблеми в българското кино и неща, които не ме засягат. Решихме с моя копродуцент Башар, че можем да правим частни филми и сме едни от малкото, които го правят консистентно, и решихме да се концентрираме върху това. То дава резултати – тази упоритост, тази дисциплина. И си осъзнат, готов да учиш, готов да признаеш грешките си и да поемеш отговорността си, защото не всеки път нещата се получават."

Относно Закона за филмовата индустрия: "Честно казано, не съм много наясно. Мисля, че са отпуснати повече средства за кино тази година, което е чудесно. Това е добре. Въпросът обаче е, че начинът, по който се изразходват парите за българско кино като цяло, не следва никаква логика и независимо колко пари ще се раздадат, това не дава гаранция, че резултатът ще бъде по-добър. А може би същите хора, които вземат към момента, ще вземат повече пари, а няма да се правят повече филми. Затова трябва да се носи отговорност, когато се дават средства на дадени продуценти, да се видят техните резултати и да има последствия – положителни или отрицателни."

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екип на

Проф. Сава Димитров за програмата Класическа музика на "Аполония"

Как обединени хората на изкуството могат да създават енергия, която да кара публиката да идва вече 40 години в Созопол?  "Аполония" има своята публика, по думите на Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония". "Ние сме отгледали и възпитали едни висококултурни и ценящи изкуството хора." "Да създадеш не просто..

публикувано на 29.08.24 в 18:00

Аполония на 40

Празниците на изкуствата "Аполония" започнаха в Созопол за четирсети път. Беше издадена специално за годишнината книга със снимки и текстове, подбрани от Панайот Денев, която проследява случилото се в различните изкуства през тези години.  В нея четем написаното от проф. Пламен Джуров за списание ЛИК през 2022 година: "Артистичната среда,..

публикувано на 29.08.24 в 11:45

Започва 66-ото издание на "Яворови дни" в Поморие

Пейо Яворов, един от най-значимите български поети-символисти, напуска Анхиало, днешно Поморие, през 1898 г., но не преди да сподели със сестра си Екатерина пророческите думи: "Ти помни, че брат ти ще стане голям поет". Именно на п оморийския бряг  Яворов осъзнава своето поетическо призвание и прави истинския си дебют с поемата "Калиопа" в списание..

публикувано на 29.08.24 в 09:20

Павел Койчев – "Той и Тя" на крайбрежната алея на Созопол

Две внушителни 4-метрови фигури – мъжка и женска – изпълват окото на крайбрежната алея на Созопол. Созопол – който вече е Аполония и посреща за 40-и път Празниците на изкуствата. Тези фигури са замислени и направени в умален мащаб преди няколко години – още тогава за море.  Фигурите са от стиропор, облечени са с полиестерна смола. Цветът е сребърен..

публикувано на 28.08.24 в 16:25
Греди Асса

Виталният дух на срещата на водата и въздуха – Греди Асса на "Аполония"

Художникът Греди Асса представя на "Аполония" в Созопол своята нова изложба "Пътувания: острови, морета". Това е 40-ото издание на Празниците на изкуствата.  Творбите в експозицията са създадени специално за събитието. Подборът е специален. Тематиката е морска, а от творбите лъха ефирност и почти акварелност в маслените бои. Ето какво споделя творецът..

публикувано на 28.08.24 в 15:45