Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ники Илиев: Парите за българско кино се изразходват без логика и гаранция

Трябва да се носи отговорност, когато се дават средства на дадени продуценти, да се видят техните резултати

| обновено на 13.01.21 в 13:23
Момент от официалната премиера на филма Нокаут
Снимка: All she wrote / Нокаут

Бяла врана ли е режисьорът и актьор Ники Илиев на територията на българската киноиндустрия? Ники Илиев не се предоверява на културните чиновници, а търси други начини да създава кино. Той е автор, режисьор и участва като актьор в няколко известни български филма – "Чужденецът", "Живи легенди", „Нокаут или всичко, което тя написа“, "Завръщане".

Ники Илиев говори в "Нашият ден" за съвременните снимачни площадки и продукта, за финансирането и Закона за филмовата индустрия, за таланта и късмета.

"Предизвикателство е да правиш частно кино в България. Формула няма. Но има някои неща, които излизат с времето. Аз съм на мнение, че всяко нещо, което си струва да бъде направено, си струва в началото дори да бъде направено зле, докато започне да се получава. Защото само така се учим. Когато аз дебютирах, нямаше други такива примери и се получи с течение на времето и с проба-грешка

Открих, че човек трябва да е много постоянен и същевременно с това да бъде отворен към новите неща и да се адаптира, и да търси партньори, които имат полза от него, колкото и той от тях. Ние тръгнахме в посока по-скоро на продуктово позициониране и започнахме да търсим варианти – ако снимаме на дадено място, то да е добро и за филма, и за мястото."

Философията на актьора за по-добър живот: "Да се концентрираме върху нещата, които можем да променим, и да оставим тези, които не можем да променим. Затова се опитвам да страня от други проблеми в българското кино и неща, които не ме засягат. Решихме с моя копродуцент Башар, че можем да правим частни филми и сме едни от малкото, които го правят консистентно, и решихме да се концентрираме върху това. То дава резултати – тази упоритост, тази дисциплина. И си осъзнат, готов да учиш, готов да признаеш грешките си и да поемеш отговорността си, защото не всеки път нещата се получават."

Относно Закона за филмовата индустрия: "Честно казано, не съм много наясно. Мисля, че са отпуснати повече средства за кино тази година, което е чудесно. Това е добре. Въпросът обаче е, че начинът, по който се изразходват парите за българско кино като цяло, не следва никаква логика и независимо колко пари ще се раздадат, това не дава гаранция, че резултатът ще бъде по-добър. А може би същите хора, които вземат към момента, ще вземат повече пари, а няма да се правят повече филми. Затова трябва да се носи отговорност, когато се дават средства на дадени продуценти, да се видят техните резултати и да има последствия – положителни или отрицателни."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още спомени за радио

В Националното радио сте. Минали сте през централния вход, продължили сте по т.нар. "топла връзка", която свързва новата със старата сграда и която може да се каже, че е най-студената част от радиото, озовалите се в преддверието, от което през стъклени врати се влиза в просторното и с високи мраморни колони фоайе, водещо до изпълнената с музика зала..

публикувано на 23.01.21 в 10:05

Пътуващият човек – Никола Танев

Националната художествена галерия представя експозицията на Никола Танев по повод 130 години от рождението му. Изложбата е озаглавена „Никола Танев. На път“ и е разположена на целия първи етаж на Националната художествена галерия, Двореца. Никола Танев е не сама уникален като художник и личност, не само изключително продуктивен, той е и един от..

публикувано на 23.01.21 в 09:00

Михаил Милчев: Винаги има изход, винаги има „План „Б“

Документалният театрален спектакъл „План „Б“ гостува на сцената на Сити Марк Арт Център на 22 и 23 януари. Представлението е създадено по идея на актьора от театър „София“ Михаил Милчев, който е и режисьор на постановката, а драматург е Яна Добрева. Спектакълът„План „Б“ е изграден на основата на интервюта с реално съществуващи хора, страдащи от..

публикувано на 22.01.21 в 13:55

Нова творческа академия – алтернатива на художественото образование

За първи път у нас се открива академия, предлагаща творчески специалности по западен модел, като алтернатива на формалното художествено образование у нас. „Искаме да има творчески специалности, които да попълнят тази празнина във формалното образование и заради които се налага да ходим в чужбина. Артфондация „Дома“ в партньорство с галерия „Doza“..

публикувано на 22.01.21 в 08:45

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Цветан Цветанов , редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира". Алармирането за цветността на необятния ни свят " Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам..

публикувано на 21.01.21 в 17:50