Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Посещението на старата дама“ с премиера в Театър НАТФИЗ

Снимка: Теодора Тодорова / natfiz.bg

Премиерният спектакъл „Посещението на старата дама“ очаква първата си среща с публика тази вечер (13 януари) в Театър НАТФИЗ. Постановката по трагическата комедия на швейцарския драматург Фридрих Дюренмат е на Дамян Тенев. В представлението участват абсолвентите от класа на проф. Пламен Марков в Театралната академия „Кръстьо Сарафов”, специалност „Актьорство за драматичен театър“.

„Този текст е близък до нашето време, тази тема за покупко-продажбата, която достига до крайност – когато човекът се превръща в продукт. В центъра на нашия спектакъл е темата за корупцията – корупция, която е във всички нива на обществото, а не като проблем само на властимащите. Корупция, която унищожава дори и любовта и стига до убийство. Човекът, който се превръща в продукт, който има цена. Животът му, който може да бъде купен. Парите може да създадат проблем, но те не са в състояние да решат нито един проблем. И един живот, основан само на търсене, на печелене на пари, е обречен на една голяма мъка”, разказа в „Артефир” режисьорът Дамян Тенев. 

Сценографията и костюмите са на Никол Мечкарска и Катрин Красимирова, словесно действие – доц. д-р Лора Мутишева.

Премиерните представления са на 13 и 19 януари от 19 часа на Голямата сцена на Театър НАТФИЗ.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

85 години от смъртта на Ръдиърд Киплинг

На 18 януари се навършват 85 години от смъртта на един от любимите британски писатели Ръдиърд Киплинг. Той е роден в Индия, но отраства в Англия.  Сър Джоузеф Ръдиард Киплинг е роден в Бомбай на 30 декември 1865 година. Баща му, Джон Локууд Киплинг, е илюстратор и професор в местен университет, а майка му Алис е една от известните сестри..

публикувано на 18.01.21 в 10:00

„Обвивки живот“ – роман за пластовете на порастването

„Обвивки живот“ е роман за пластовете на порастването. По думите на преводачката ѝ, Лора Ненковска, Симона Попеску е един от най-стабилно присъстващите женски гласове в румънската литература от 80-те години насам. Родена е в 1965 година, завършва литература и френски език и преподава съвременна румънска литература. Основно насочва интереса си към..

публикувано на 18.01.21 в 09:39

Война и пандемия

В края на 2020 изложбата „Изкуство и политика – конфронтации и съжителства“ в галерия „Структура“ в София постави наред с другите и въпроса за войната и пандемията. В съпоставка, а може би и като противопоставяне. До образите от Първата и Втората световна война, създадени от забележителни художници като Ото Дикс, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и др., се яви и..

публикувано на 18.01.21 в 09:05

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55