Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светилището на истината в Тайланд е най-високата дървена сграда в света

Храмът е построен без нито един пирон и съчетава религиите на четири страни

Снимка: Маги Гигова

Светилището на истината (The Sanctuary of Truth) е едно от чудесата на Тайланд. Това е най-големият храм в света, построен изцяло от дърво, без помощта на нито един пирон. В него и най-тъмното ъгълче изобилства от художествена резба, а всяка скулптура е изпълнена с философски смисъл. Според мен, той е една от добре пазените тайни на иначе широко известния предимно с плажовете и със секс-туризма курорт Патая.


Живописният комплекс е разположен на нос Ричват на север от града и е изграден от златисто и сребърно тиково дърво плюс червено и черно (желязно) дърво.

Строителството на светилището започва през 1981 година, още не е приключило, но няма опасност да се проточи поне колкото градежа на катедралата „Саграда фамилия“ на Гауди в Барселона. Наследникът на неговия основател е обещал да го завърши през 2025 година. При работата се използват древни тайландски знания за обработката на дърво. Постройката на брега на Сиамския залив е висока 105 метра (твърди се, че е най-извисената дървена сграда в света) и широка 100 м.
Проектът е финансиран изцяло с лични средства от милионера Лек Вириапант (Lek Viriyaphant). В него са преплетени богове, войни и митологични фигури от четири азиатски религии.
Светилището показва, че хората са само прашинки във Вселената и в крайна сметка се сливат с нея. Физическите същества са тленни, но истината и доброто са безсмъртни.

В официалния му сайт пише, че предназначението на храма е да използва изкуството и културата като отражение на източните виждания за света, азиатската философия и древните знания. „В този комплекс посетителите възприемат и разбират живота на миналите поколения, отговорността на човека, основополагащите философски принципи на жизнения цикъл, взаимоотношенията със вселената и главната цел на живота – постигането на Утопия“.

Легендата разказва как екстравагантния богаташ Вириапант имал видение свише, че ще живее докато продължава строежът на храма и той напредвал с вглеждане във всеки детайл. Пророчеството се оказало ялово и  Лек се споминал, но синът му поема неговото дело. В светилището се преплитат културите на Тайланд, Китай, Камбоджа и Индия, стълбове на будизма и индуизма.

Най-високата кула на храма, символизираща пътя към истината, е обкръжена от фигурите на четири тайландски девици, всяка от които има собствен облик и е заредена с особен смисъл. Онази, която държи връцете си цвят от лотос е въплъщение на религията, тази с книга – на философията, с гълъб – на мира, а с младенец в прегръдките – на самия живот. На самия връх се извисява ездач върху кон, наречен Пра-Шри, който е пета реинкарнация на Буда.


Изобщо, и най-дребното изображение на загадъчната постройка съдържа сакрален смисъл. Идеята, около която се осмисля декорирането на храма, е изобразяването на семейството на създателя на всичко съществуващо: Баща и Майка, Небе и Земя, Слънце, Звезди, Луна. Органично се смесват индуистски и будистки символи. Цялото светилище представлява единение на най-различни религии, при това не само източни.

Строителството на Светилището на истината на плажа Наклуа в Патай продължава. Затова и посетителите влизат задължително с каски. Потракването на чуковете им се слива с мистичната музика, а жените, младенците и митологичните чудовище, вперили очи в посетителите от тавана на сградата допълват атмосферата на тайнственост.
Разбира се, скептиците се съмняват, че храмът е издигнат без помощта на нито един пирон. Оказва се, че гвоздеи има, но те са забити само наполовина. Тайландците твърдят, че щом градежът приключи нитовете ще бъдат извадени.


Полезни съвети:
• Най-доброто време за посещение в Светилището на истината е до обяд и след 16 часа, по залез слънце.
• В зависимост от цената на входния билет, на територията на храма можете да присъствате на бой с мечове, представление на апсари. (Според индуската митология Апсарас са красиви женски същества, които слизат на Земята от небето, за да забавляват богове и царе с очарователния си танц). В цената на по-скъпите билети влиза обиколка на храма по вода с лодка или по суша върху кон или слон. Освен това можете да храните слонове или риби.Снимки: Маги Гигова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Цветемира Минкова

Тя е удивително момиче, пораснало на ум и сърце не като за годините си, а сякаш дошло от бъдещето с познанието, че можем със своето СъЗнание да променяме материята, а следователно и живота – тук и сега. Това момиче носи красивото име Цветемира. Цветемира Пламенова Минкова. Очите ѝ са с цвета, символ на мира – ясно сини и спокойни. Родена е в София,..

публикувано на 08.03.21 в 17:05

В племената на Гуджарат мъжете нe бива да пипат пари

Гуджарат! Извадих късмета да попадна сред дивата му красота и… се омагьосах. И омаята ми няма нищо общо с алкохола. В най-западния индийски щат той е абсолютно забранен. Май няма общо и с жегата. Термометърът ковеше около 40 градуса по пладне, но аз се върнах с жестока настинка от „враждебните вихри“ на климатика. Омагьоса ме простичкият живот на..

публикувано на 08.03.21 в 11:53
Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)

Марсианските хроники на „Постоянство“

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията. Другата половина от света вдигна рамене и..

публикувано на 05.03.21 в 09:09
Илюстративна снимка

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова екзопланета със скалиста повърхност. Д-р Трифон Трифонов е астроном в института “Макс Планк“ в Хайделберг. “Макар ние да откриваме много екзопланети, в последните 25 години сме открили над 4600. Специално Gliese486b има почти перфектните физически и орбитални характеристики, за да търсим атмосфера около скалисти..

публикувано на 05.03.21 в 08:53
Ваня Монева хор

Историята в народните песни

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“. Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето,..

публикувано на 04.03.21 в 12:06