Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев за премиерния спектакъл „Плач на ангел”

Снимка: Божидар Марков / nationaltheatre.bg

„Плач на ангел” от Стефан Цанев е най-новото заглавие в афиша на Народния театър „Иван Вазов“. Пиесата е писана през 2015 година и сега за първи път оживява на сцена в сценичния прочит на режисьора Стоян Радев.

Представлението е моноспектакъл на актьора Христо Мутафчиев, който се превъплъщава в образа на бившия затворник Райчо.

„Става въпрос за живота на един обикновен човек, един „малък” човек. Това е едно малко слънчице, което се лута в живота и в избора между това, да бъде свободен или несвободен. В подзаглавието на пиесата авторът определя текста си като „носталгия на човек, отчаян от свободата”. Аз много заобичах този текст още по време на репетициите и когато се срещна с публика, надявам се, че ще ѝ предам моята енергия и тя ще направи своя правилен избор”, разказа в „Артефир” Христо Мутафчиев.

Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, композитор - Веселин Митев.

Премиерните представления са на 22 и 28 януари от 19 часа на Камерната сцена в Народния театър „Иван Вазов”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Свилен Стоянов: Изпитание е днес да бъдеш творец

„Вече 40 сезона съм на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Имам чувството с годините, преценявайки избора ми и шанса да бъда актьор, че аз винаги щях да търся това – моментната взаимовръзка с човека, усещанията ни за близост, за споделяния, за задаване на въпроси и търсене на отговор. Изпитание е днес да бъдеш творец, защото..

публикувано на 03.03.21 в 16:55

Поезия отвъд пътя на познанието

„От плът и кръв, от мастило и хартия, от размаха на моята мисъл и прочита на ръката ми. Най-малката, но най-дълбоко извисена от книгите ми. Радвам се!“ – пише поетът Георги Атанасов по повод излизането на най-новата си стихосбирка. Авторът е роден в Лом, живее и работи в София. Бил е главен редактор на Военното издателство. Издал е 11 книги, има и..

публикувано на 03.03.21 в 09:05

„Владетелите на България“ – панорама на родната история

Ново българско издание предлага над 150 оригинални илюстрации, около 50 карти, познати и неизвестни места и съкровища, които проследяват хронологично живота на българските владетели. Енциклопедията „Владетелите на България“ излезе в навечерието на 3 март и представя цялостна панорама на личностите, отговорни за прогреса и съхраняването на нацията ни..

публикувано на 02.03.21 в 16:50

Всички пътища водят към „Гарибалди“

Заглавието на книгата казва почти всичко за поета Ивайло Диманов. Най-малкият и симпатичен столичен площад „Гарибалди“ е синоним и на неговия дом, и на работата му в клуба на СБЖ в съседство. „Най-после! Авторска антология с избрана поезия. Благодаря ти, Господи, че сбъдна моята мечта…“ – възкликва поетът в социалните мрежи и ни кани на премиера...

публикувано на 02.03.21 в 15:20
Снимка от проекта „Суша“

Мария Налбантова за сушата в човека

Проектът „Суша“ включва четири части от една обща картина, в която сушата едновременно е сянка от миналото и част от настоящето. Пейзажът се променя, виждаме езеро, река, локва и море. Четири ритуала против суша с направата на четири сапуна, чиито съставки са намерени на всяко конкретно място: земя, вода, пясък, водорасли, речна „баластра“, ръжда от..

публикувано на 02.03.21 в 12:22