Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Аз не се чувствам алармиращ, чувствам се тих човек

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

Ние сме там, където се кръстосва огънят между агресивната посредственост и света на интелектуалците конформисти

Снимка: Зденко Петровски.

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата. Цветан Цветанов, редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира".

Алармирането за цветността на необятния ни свят

"Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам човека, който го измисли – Милена Воденичарова. Имах и други идеи – "Полетът на къртицата" и други, но все пак радиото е консервативна институция. Не се чувствам алармиращ, чувствам се тих човек, който си действа по тихия начин, всичко шумно и Шумно някак си не ми е присъщо."

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“

"Фестивалът не съществува от 1 година. Имаше един 12-годишен период, в който това беше акцентът. Това е един период от живота на "Аларма", който аз много си го ценя, но все пак гледам напред."

Момент от миналото?

"Няма такъв момент. Познавам много хора, които уважавам, които по някакъв начин живеят в миналото. На мен ми е по-интересно все пак какво следва."

Субкултурите

"Сега те са много повече. Едно време бяха метали, пънкари, хипари – защото сме в България и всичко върви 30 години назад. Мисля, че по света тази фрагментация на много по-малки общности съществува далеч преди интернет. Както казва Кърт Вонегът, "ние сме това, на което се правим, така че да внимаваме на какво се правим". Важното е да знаем какво искаме. В това общество, разбито на много малки субкултурки, кръгове и т.н., когато сме надмогнали онова време, когато телевизорът ни казваше нещата, въпреки това сякаш хората са станали телевизори. Аз точно затова гледам на радиото като на алтернативата на телевизора. Ако ти се превърнеш в радио, ти се превръщаш в човек, който сам си нарежда нещата – ти си адекватен човек даже в агресивното интернет пространство. Ако ти се превърнеш в телевизор, значи само препредаваш това, което ти влиза от телевизора в главата. Това е обикновена метафора, но така усещам нещата, когато се движа по улицата."

Музиката може лесно да те вкара в правия път

"Музиката е нещо необятно. Като те попитат каква музика слушаш... каква е тази музика... музиката на "Аларма", музиката в "Аларма"? Ами, о, Боже – в "Аларма" има около 200 вида музика – жанрове, поджанрове и някои, които са такива хибриди, че още ги няма написани

Кое е това, което ни крепи в тесността на света

"Ние сме там, където се кръстосва огънят между агресивната посредственост, която съществува в огромни неизброими количества, и света на интелектуалците конформисти – ние сме по средата, силно притиснати от двете страни. И двете са еднакво ужасни. Спасяваме се, като вярваме повече в собствената си преценка."

Цветан Цветанов потвърди нееднократно, че има време, особено за четене...

Чуйте повече в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Убийство без убийство“ в Театър 199

Романтичната комедия „Убийство без убийство“ е най-новото заглавие в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“. Автор на пиесата е драматургът на Театър 199 Андрей Филипов, а постановката е на режисьора Емил Бонев. В представлението участват София Бобчева и младите актьори Христо Терзиев и Сияна Начева. Сияна е студентка от класа на проф. Пламен..

публикувано на 05.03.21 в 16:05

Киносалоните vs. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)

В най-новия епизод на подкаста в словесна битка са изправени Киносалоните срещу Стрийминг платформите! Какви са перспективите за развитието на седмото изкуство? Ще успеят ли изцяло стрийминг платформите да изместят традиционното гледане на кино? От какво имат нужда зрителите в тези особени времена? А и къде е мястото на телевизията в тази битка за..

публикувано на 05.03.21 в 16:00

Игор Христов: Спящите спят, мечтаят само мечтателите

Културно-информационният център на Република Северна Македония, в чието пространство често се виждат интересни и значими колекции и проекти, представя фотографската изложба на Игор Христов. Нейното заглавие е „Спящите спят, мечтаят само мечтателите“.  Това е документална фотоизложба от 20 произведения, създадени от автора по време на пътуванията му..

публикувано на 05.03.21 в 15:01

„Варницата“ на Томас Бернхард

Томас Бернхард в цялото си творчество зашеметява и поляризира, предизвиква както възторг, така и покруса, както просветление, така и гняв. Наричан от международната литературна критика “екзистенциален клоун”, “зловещ пророк”, “иронично обсебен архангел”, “алпийски Бекет” и дори “пророк на безсмислието”, Томас Бернхард се изявява като един от най-яростните..

обновено на 05.03.21 в 10:31
Христо Гърбов във филма на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти”

Христо Гърбов и „Открито студио“ – повече от добра комбинация!

Какво искаме да кажем на половинката си, когато ѝ изпратим озверял скункс в кутия от телевизор? На какъв храст да се правим, в случай че попаднем в клетката на лъва? Объркват ли се сателитите на ЦРУ, ако носим шапки от фолио? Отговорите на тези, а и на други подобни въпроси, ще получите от самия Христо Гърбов тази неделя, 7-и март, от 20:30 ч., само..

публикувано на 05.03.21 в 08:10