Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аз не се чувствам алармиращ, чувствам се тих човек

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

Ние сме там, където се кръстосва огънят между агресивната посредственост и света на интелектуалците конформисти

Снимка: Зденко Петровски.

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата. Цветан Цветанов, редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира".

Алармирането за цветността на необятния ни свят

"Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам човека, който го измисли – Милена Воденичарова. Имах и други идеи – "Полетът на къртицата" и други, но все пак радиото е консервативна институция. Не се чувствам алармиращ, чувствам се тих човек, който си действа по тихия начин, всичко шумно и Шумно някак си не ми е присъщо."

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“

"Фестивалът не съществува от 1 година. Имаше един 12-годишен период, в който това беше акцентът. Това е един период от живота на "Аларма", който аз много си го ценя, но все пак гледам напред."

Момент от миналото?

"Няма такъв момент. Познавам много хора, които уважавам, които по някакъв начин живеят в миналото. На мен ми е по-интересно все пак какво следва."

Субкултурите

"Сега те са много повече. Едно време бяха метали, пънкари, хипари – защото сме в България и всичко върви 30 години назад. Мисля, че по света тази фрагментация на много по-малки общности съществува далеч преди интернет. Както казва Кърт Вонегът, "ние сме това, на което се правим, така че да внимаваме на какво се правим". Важното е да знаем какво искаме. В това общество, разбито на много малки субкултурки, кръгове и т.н., когато сме надмогнали онова време, когато телевизорът ни казваше нещата, въпреки това сякаш хората са станали телевизори. Аз точно затова гледам на радиото като на алтернативата на телевизора. Ако ти се превърнеш в радио, ти се превръщаш в човек, който сам си нарежда нещата – ти си адекватен човек даже в агресивното интернет пространство. Ако ти се превърнеш в телевизор, значи само препредаваш това, което ти влиза от телевизора в главата. Това е обикновена метафора, но така усещам нещата, когато се движа по улицата."

Музиката може лесно да те вкара в правия път

"Музиката е нещо необятно. Като те попитат каква музика слушаш... каква е тази музика... музиката на "Аларма", музиката в "Аларма"? Ами, о, Боже – в "Аларма" има около 200 вида музика – жанрове, поджанрове и някои, които са такива хибриди, че още ги няма написани

Кое е това, което ни крепи в тесността на света

"Ние сме там, където се кръстосва огънят между агресивната посредственост, която съществува в огромни неизброими количества, и света на интелектуалците конформисти – ние сме по средата, силно притиснати от двете страни. И двете са еднакво ужасни. Спасяваме се, като вярваме повече в собствената си преценка."

Цветан Цветанов потвърди нееднократно, че има време, особено за четене...

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10