Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Надежда

Андрей Аврамов (вляво) и Емил Янев
Снимка: Калина Станева

В епизод 402 „Трамвай по желание“ среща своята публика с  режисьора Андрей Аврамов, носител на наградата „Златен Кукерикон 2020“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев.

Андрей Аврамов има над 80 театрални постановки в софийски и извънстолични театри на пиеси от Шекспир, Едуардо де Филипо, Дарио Фо, Нийл Саймън, Майкъл Фрейн, Алън Ейкборн, Питър Шафър, Бърнард Слейд и др. Има определен афинитет към комедията и мюзикъла. Негови са постановките на мюзикълите „Оливър!“ от Лайънъл Барт, „Хепи енд“ от Вайл – Брехт, „Лимонаденият Джо“ от Бърдечка – К. Дончев, „Веселите музиканти“ от Ал. Владигеров, „Йестърдей“ и „Божи гяволии“ от Любомир Денев, „Архангелите не играят флипер“ от Фо - Ал. Бръзицов и „Стъпка напред“ от Ричард Харис.

Освен това има ТВ-постановки и филми: „Истината, само истината!“ от Д. Ал, „Червено и кафяво“ от Иван Радоев, „Всяка есенна вечер“ от Ив. Пейчев, „Делото Опенхаймер“ от Хайнар Кипхард, „Магия`82“, сценарий Боян Папазов, „Гео Милев – пламенният“.
Негови спектакли са гостували в Италия, Гърция, Русия, Германия, Чехия.

Получавал е награди за режисура на Съюза на артистите в България, Голямата награда на Международния ТВ фестивал „Златна ракла“, Награди на национални театрални прегледи.

Надежда – това да бъде мотото на започващата година, предлага големият режисьор Андрей Аврамов в първия брой за 2021 г. на „Трамвай по желание“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослава Кортенска

Сбогуваме се с проф. Мирослава Кортенска

На 18 април от 12 часа се прощаваме с проф. Мирослава Кортенска в църквата "Св. Параскева" на ул."Раковски", София.  Тя почина на 13 април след тежко боледуване на 67-годишна възраст. Проф. д-р Мирослава Кортенска е български театрален критик, културолог и медиен експерт. Преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в..

обновено на 18.04.21 в 11:36

„Дворците на народа“ с премиера в Gledam.bg

„Дворците на народа“ е първата документална поредица с премиера в стрийминг платформата за българско кино Gledam.bg . Излъчването ѝ вече започна и набира зрители. Нейни автори са Борис Мисирков и Георги Богданов. Те са сценаристи, режисьори и оператори на пълнометражния документален филм „Дворците на народа“, от който всъщност произлиза..

публикувано на 17.04.21 в 08:25

Деца създават филми на историческа тематика

За образованието чрез изкуство и за възможностите на алтернативното образование в България. Как киноизкуството може да култивира взаимодействието в екип от ранна детска възраст? "Хан Тервел" е третият филм от поредицата Първо българско царство. Премиерата на филма е на 17 април от 11 ч. в Дома на киното, София. Това е филм, изцяло заснет от ученици с..

публикувано на 17.04.21 в 09:30

Андре дьо Ришо – за първи път на български

Както пише на корицата, „Болката“ заема специално място в творчеството на Андре дьо Ришо (1907 – 1968) не само защото бележи сензационната поява на автора си на литературната сцена, а най-вече защото концентрирано и впечатляващо зряло за дебют обединява характерните черти на писателския му почерк“.  Френският писател, поет и драматург не е превеждан..

публикувано на 16.04.21 в 14:45

Стенопис на благодарността за медиците на първа линия

“ПОдЛЕЗНО“ стартира през 2013 г. като инициатива на неформална група младежи, запознали се в рамките на форума "Идеите – това сме ние 2" и обединени в стремежа си да допринесат за една по-удобна и по-красива градска среда. Стартира поради осъзнатата важност на различните части от градската среда и виждането на голям потенциал в тях за..

публикувано на 16.04.21 в 13:00