Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сряда, 27 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпълнения на камерни ансамбли.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Темпераментно, страстно фламенко от южна Испания. Сред изпълнителите – „Лос Малагеньос”, Хосе Менесес, популярният китарист Висенте Амиго и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Янко Шибилев, Йордан Гемеджиев, братя Виденови и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Защо кукуригат петлите“ от Георги Мишев

от 7.20 до .800 часа
Детското.БНР
Детски радиотеатър: „Обичта, перушинка бяла“ от Уошингтън Ървинг – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Луис Карол и неговата Алиса – за правото на житейско пътешествие отвъд световете или за кого творчеството се превръща в магия – коментар и звукови хроники.
• Исканията на ресторантьорите и хотелиерите в България с и без протест – коментар на Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
• Ресторантьорският бизнес като висш пилотаж в живота и в туристическата индустрия и спасява ли професионализмът по време на пандемия – коментар на Георги Мицов, международен консултант по ресторанти и хотели и работодател в един от най-престижните черноморски ресторанти у нас.
• Главен герой: В юбилейния месец на програма „Христо Ботев“ ви срещаме с лица и гласове от ефира – дългогодишният водещ на „Нашият ден“ и бивш програмен директор на БНР Иво Тодоров.
• Минути на редактора: личната история на Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.
• Специализиран час за здраве
- Новини от Ковид отделението в Инфекциозна болница в София и анализ на ситуацията с пандемията – говори началникът на отделението доц. Атанас Мангъров.
- Мерки и ваксини по време на пандемия – коментар на акад. д-р Богдан Петрунов, председател на Отделение по медицински науки при БАН.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• IVE и Chaz с нов съвместен музикален проект – „Без теб“;
• Фронтменът на група Атлас Петър Маринов представя дебютната си авторска солова песен „Бавно“;
• След успеха в популярен телевизионен формат, Илин Папазян е готов с първия си авторски сингъл „Дай ми свобода“;
• С авторската песен "Сила" Митко Петров представя първия си самостоятелен проект с нов артистичен псевдоним Матео;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Изолацията, катализатор на близост: ново онлайн издание на „Нощта на идеите“ 2021. Включване от Франция на режисьора Галин Стоев, директор на Théâtre de la Cité – Национален драматичен театър на Тулуза преди ежегодното събитие, организирано от Френския институт в Париж.
• „Какво следва?“ – изложба съвременно изкуство в галерия „Credo Bonum“. Разговор с двама от художниците в кураторския проект на Галина Димитрова-Димова – Лъчезар Бояджиев и София Грънчарова.
• Премиера на спектакъла „Go-Do-t“ по мотиви от „В очакване на Годо“ на Самюъл Бекет на камерната сцена на Националния младежки дом. Разговор с режисьорката Stodara и с актрисата Емона Илиева.
• Онлайн разпространение на немско-българския игрален филм „Кръвта на пеликана“. Разговор с продуцента от българска страна Мила Войникова.
• „Пластове на времето“ – изложба акварел на Атанас Мацурев в галерия „Нюанс“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Диалогът власт – опозиция. Разговор с Даниела Горчева, издател на холандското списание „Диалог“ за българите в чужбина. Случаят Навални е само повод.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Танците на света“. Алеманда.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Живот в/За изкуството
Доц. Ружа Маринска е водеща фигура в българското изкуствознание, която може да каже много за историята на българското изобразително изкуство. А и не само за него, за световното също. Всъщност тя прави това в излезлия в края на миналата година двутомник „За изкуството“, в който е събрала свои публикации не само за българското, но и за световното изобразително изкуство, за тенденциите и спецификите в творчеството на българските художници, за отликите и приликите, които ги правят част от световния артистичен процес или ги разделят от него. Излизането на двутомника е повод да поканим Ружа Маринска в „Премълчаната история“, за да ни разкаже за тези процеси в дълбочина и в историческа перспектива; да ни разясни защо българското изкуство е едновременно толкова своеобразно, сякаш някак излизащо извън руслото на авангардите и модернизмите, обхванали Европа, въпреки че добре ги познава: даже български художници са се обучавали при някои от водещите световни авангардни автори, например Бенчо Обрешков при Оскар Кокошка. За историята на българското изкуство и за откритията и интерпретациите му, дело на доц. Ружа Маринска, говорим в този брой на „Премълчаната история“ заедно със самата Ружа Маринска и с изкуствоведите Анжела Данева, Анелия Николаева и Владимир Димитров.   

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българският откривателски и изобретателски дух
Българите – новатори във военното дело
Доц. д-р Теодор Леков от НБУ, Люба Дашовска – старши уредник и инж. Елена Иванова – уредник в Националния политехнически музей ще ни разкажат за използването на нововъведенията в битките, водени от  древните българи; във военните действия по време на двете войни – Балканската и Първата световна. Ще научим и за изобретенията  на Асен Йорданов, Джон Ночев и Кръстьо Кръстев – българи – гении в областта на военните технологии.

от 17.30 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Хуан Диего Флорес изпълнява арии от опери на Волфганг Амадеус Моцарт

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Съвместни уърлд- и етнозаписи на африкански музиканти с европейци и американци. Дестинациите са Конго, Бенин, Сенегал, Мали, Гвинея, Того, Гамбия и Нигерия, а сред колоритните изпълнители – „Вуду Гейм“, Анжелик Киджо с Питър Гейбриъл, рапърът Балоджи с белгийски музиканти, „Афро Селт Саунд Систем“, „Ибибио Саунд Машйин“ с вокал талантливата нигерийка Ено Уилямс , ансамбълът „Хелзинки-Котону“, екзотичното „Трио да Кали“ с квартет „Кронос“, Секу Куяте и китаристът Джо Дрискол, Жулде Камара с Джъстин Адамс и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
• „Дебюси се вдъхновява от азиатската музика, а аз се вдъхнових от Дебюси. Това е цял един голям цикъл.“ – Рюичи Сакамото, електроник новатор, пианист, музикален творец в несъвместими жанрове. Гост по темата – композиторът Михаил Големинов
• „През призмата на времето“ – четири съвременни гледни точки, преобразяващи бароковата традиция – мелодии от Вивалди и Бах с вдъхновение от саксофона на Крис Потър и 12-тоновата система - албум на цигуларя Франсиско Фуляна.
• Клубен джаз на живо – групата на саксофониста Сергей Малцев в московския клуб „Модел Т“

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк – 15 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Трансформациите на „обективната действителност“ и устоите на общоприетото в творчеството на Сесар Айра – разговор с Красимир Тасев, преводач на романите на Айра „Светецът“, „Ема, пленницата“, „Принс“ и „Епизод от живота на един странстващ художник“ ; разклоненията в разговора водят и към Кортасар (някои от чиито знакови произведения Красимир Тасев също е превеждал), и към Борхес, и към класическия готически роман, че и към изповедите на едни пушач на опиум – аржентински, а не английски в случая…
• А сега внимавайте: Китаристът на „Доорс“ Роби Крийгър с нов албум, в който има дори интерпретация по Запа

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Разговор с композитора проф. д.н. Филип Павлов – творчески занимания по време на пандемия; днешната визия на българското хорово изкуство и връщане назад в годините към общуването с композитора и общественика Тодор Попов, роден на 23 януари, точно преди един век
• Спомен за големия музикант Ивелин Димитров (18.01.1931 – 27.09.2008) с части от негови интервюта в предаванията „Хоров свят“ – 1994 г. и „Cantate Jubilate“ – 1999 г.
• Изпълнения на елитни европейски певчески формации

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 9 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Пчеларството – 2 тема от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Екдахи Баги бенд (Ekdahl Bagge Big Band meets Georg Riedel) Концертът се е в Стокхолм на 12 юни 2019. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Тази седмица предаването „Изгрев“ отива при хляба заедно с..

публикувано на 08.03.21 в 17:29

Понеделник, 8 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Глината – 2 част от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Из архивите на Еврорадио – запис от фестивала във Вербие, Швейцария. Рецитал на Леонидас Кавакос (цигулка) и Даниил Трифонов (пиано) от 29 юли 2014 г. – първа част. В програмата: Роберт Шуман..

публикувано на 07.03.21 в 08:15

Неделя, 7 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Климати 2008“ от Андре Мороа – 1 и 2 част от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на „100 каба гайди“, квартет „Вай дудулей“, Румяна..

публикувано на 06.03.21 в 08:35

Събота, 6 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Класика и рок. • „Емерсън, Лейк енд Палмър“ с реверанс към Модест Мусоргски и неговите „Картини от една изложба“. • Рей Манзарек с рок аранжимент на „Кармина Бурана“ на Карл Орф. • „Дийп Пърпъл“ с първи по рода си „Концерт за рок група и оркестър“. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 05.03.21 в 17:24

Петък, 5 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Радиоенциклопедия на смеха – 1 част от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Красимир Симеонов за тънкостите на китайската душевност, йероглифите и разликата в..

публикувано на 04.03.21 в 17:17