Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Биографията на Владимир Димитров-Майстора за деца

Снимка: vladimirdimitrov-maistora.com

Книга за деца, посветена на живота на големия български художник Владимир Димитров-Майстора, събира дарения, за да бъде издадена. Тя ще бъде първата от поредицата „Книга за любители“ на художничката Кристина Тужарова. От четири години тя води успешни лекции по история на изкуството в различни столични галерии, както и детски ателиета по рисуване. „Децата са великолепни артисти – казва Кристина Тужарова – те са съвсем естествени художници и при тях няма как да има грешка“.

„В случая с Майстора не е толкова сложно житейската му история да бъде разказана за деца, защото той е човек, който е добър пример – изследвал е природата, бил е аскет, вегетарианец, човек без интерес към материалното. Преживял е четири войни, социализъм, преминал е през всякакви житейски препятствия, но е запазил висок морал във всичко, което прави. Историята разказва как той пристига пеша от Кюстендил до София, за да спести пари за обучението си в Рисувателното училище“.

Идеята на Кристина Тужарова е хората, които имат интерес, да купят книгата предварително и на практика да инвестират в изданието, което ще получат при излизането му. „Всеки, който е посещавал европейски музеи и галерии, знае, че там има много книги за деца, посветени на художници, и това е първата стъпка във възпитаването на любов към изкуството“.

Чуйте целия разговор с Кристина Тужарова в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев, резултат на дългогодишен труд, завършен в края на 2020 г. Книгата е замислена като фундаментално философско изследване върху проблема за свободата. Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт?..

публикувано на 01.03.21 в 16:21
Плакат: Георги Сиркатов

„Shopping and F***ing“ – за консуматорството като болест на съвременния човек

Премиерният спектакъл „Shopping and F***ing“ очаква първите си зрители на 4 и 5 март в I AM Studio . Автор на пиесата с провокативно заглавие е английският драматург, актьор и писател Марк Рейвънхил, а постановката е дипломен спектакъл на Димитър Илиев. „Да консумираш или да те консумират? Това се пита в пиесата на Марк Рейвънхил...

публикувано на 01.03.21 в 14:53

Рисунката и съвременното изкуство

Рисунката е най-първият творчески акт на художника. Тя е виждане и претворяване на обектите в света. Тя е нахвърляна идея, или замисъл, или проект. Тя е в основата на бъдещо завършено произведение, но и сама по себе си е произведение на изкуството – и същевременно по традиция е израз на умението на художника. Каква е ролята, а и формите на рисунката в..

публикувано на 01.03.21 в 11:20
Бижута на проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева

Висок вкус и естетически усет – това е сборна бижутерска изложба във Варна

„365 преживявания“ – новата сборна бижутерска изложба на варненската галерия „Папийон“, носеща вече едно пролетно и ведро настроение. Това е една представителна колекция от бижута, създадени от престижни и наложили се в това изкуство български художници. Свои творби са представили близо 50 художници, които творят и бижута, и скулптура, и дизайн, работят..

публикувано на 01.03.21 в 09:15

„Сбогуване с червения облак“ – изложба на Никола Стоименов

„Страници от ателието“ – това е първата самостоятелна изложба на художника Никола Стоименов в галерия „Астри“. Представени са около 50 произведения с различни формати от няколко цикъла, работени през последните години. Техниките са предимно смесени върху картон, фазер, платно, още повече, че хартията е негово любимо изразно средство.  Заглавията на..

публикувано на 01.03.21 в 08:55