Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде отива светът – световните лидери в Давос

Димитър Джангозов: Световните лидери говорят за Четвърта индустриална революция и Голям рестарт

Снимка: БГНЕС

Накъде отива светът – според речите на световните лидери по време на виртуалния Световен икономически форум в Давос? 

В първото изцяло онлайн издание на световния икономически форум „Давос” лидерите по света призовават за единство в борбата с коронавирусната пандемия и виждат светлина в тунела заради разработката на ваксини. Руският президент Владимир Путин, от своя страна, предупреди участниците в Световния икономически форум в Давос за опасността от нови въоръжени конфликти. Той се включи във форума за първи път от 2009 г., което беше разчетено от някои наблюдатели като демонстрация на готовност за диалог със Запада.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обърна внимание върху зависимостта от климатичните промени и разпространението на болести – тема, която е изключително близка и до управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Европейските лидери се обявиха за създаване на публично-частна програма за подготовка за биозащита. 

В речта си по видеоконферентна връзка пред форума в Давос Владимир Путин подчерта, че нерешените и нарастващи вътрешни социално-икономически проблеми могат да подтикнат към търсене на външни врагове. Руският президент прогнозира, че ще се увеличава натискът над страните, които отказват да изпълняват ролята на послушни сателити. По думите му това ще става чрез търговски бариери, нелегитимни санкции и ограничения във финансовата, технологичната и информационната сфера.

Ангела Меркел сравни настоящата ситуация с природно бедствие, което се случва веднъж на 100 години. Това показва, че човечеството все още е зависимо от природата и че е време за рестартиране на политиките за развитие. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за създаване на глобална коалиция за постигане на въглеродна неутралност – "Трябва да сложим край на перверзните субсидии за изкопаеми горива от пари на данъкоплатците, трябва да сложим цена на въглерода".

Коментар в "Нашият ден" прави Димитър Джангозов, международен анализатор от Института за дясна политика.

"Изказването на Путин не предлага нещо ново, което да не сме виждали. Той каза, както обикновено, както положителни неща в сътрудничеството си със Запада – като удължаването на този договор, който договори с новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, така и говори за неравенствата, разкритикува Вашингтонския консенсус и т.н. Както Русия, така и ЕС в лицето на Урсула фон дер Лайен засегнаха въпроса с технологичните гиганти. Това е една линия, по която ЕС и САЩ имат различни подходи. Тези различия тепърва ще се задълбочават.

На тези форуми не се вземат, разбира се, стратегическите решения, но се рамкират някои позиции. Особено интересно ми е да виждам, че от различни световни лидери се говори активно за това, което от Световния икономически форум разглеждат като Четвърта индустриална революция и Големия рестарт. Това са политики за устойчиво развитие – от Зелената икономика през един социално-либерален подход за повече равенството между расите, половете и различни малцинства, както и високите технологии – ще влияят сериозно през следващите десетилетия."

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51