Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изпускаме ли контрола над бъдещето си

| обновено на 01.02.21 в 08:57
Снимка: архив

„Това няма да свърши добре“ – прогнозира социологът и философ Андрей Райчев за тръгналата от Европа цивилизация. Той стори това в дискусия с журналиста и философа Тони Николов, главен редактор на Портал „Култура“, и с водещия на „Гласът на времето“ Бойко Ламбовски.

Темата на предаваното е думата „контрол“. Събеседниците тръгват от трите основни мнения на хората за контрола: – той трябва да падне; трябва да се ожесточи – „вилата на врата“; или трябва да се научи на самоконтрол.

Става дума и за пандемията, за хипотетичното „чипиране“ на хората, за медиите и правото на публично говорене през изминалите векове.

Професор Иван Билярски, историк от Института по история към БАН, подчертава, че властта и контролът са свързани, а всяка власт има нужда от религиозни или квазирелигиозни основания за съществуването си. И че това важи за тоталитарните, но и за либералните и демократичните форми на управление. Тони Николов вмята, че има и „вертикал“, за който да мислим, тоест отговорността пред Бог.

Терминът „контрол“ дава простор на още много проницателни и понякога радикални вглеждания в нашето минало, в настоящето и в съответните му проекции в бъдещето.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме професионалния празник на библиотекарите

В Деня на създателите и разпространителите на глаголицата – светите братя Кирил и Методий, отбелязваме и професионалния празник на библиотекарите.  Как четат младите хора днес – аналогово или дигитално, с очите или с ушите? Темата коментира в “Нашият ден“ Силва Василева: “ Библиотеките не са център на света, но все пак са важни..

публикувано на 11.05.21 в 14:16
проф. Милен Георгиев

Проф. Милен Георгиев: Имаме дълг към обществото да обясняваме науката на достъпен език

Милен Георгиев е професор в Института по микробиология – БАН. Той е ръководител на лабораторията по метаболомика към същия институт. В класацията на Станфорд на най-добрите 2% от учените в света попаднаха и българи, той е един от тях.  Той е съредактор и член на редакционните колегии на дузина международни списания в областта на..

публикувано на 11.05.21 в 12:23

Защо не намираме българска сол в родните магазини

Какъв е произходът на солта в българските магазини? Защо солта с български произход се среща рядко в тях? Темата коментира Ивана Мурджева в “Нашият ден“: “Стори ми се, че попаднах на източник на образование. Много често сме изправени пред задължението да осигуряваме домашното продоволствие. Осигурявайки продоволствието за дома, можем да се..

публикувано на 11.05.21 в 11:16

Правата на човека в България – тенденция към влошаване

Нарушение на права, а не легитимни ограничения с цел управление на епидемията – това е знакът на 2020 г. Бяха засегнати правата на стотици хиляди български граждани, включително правото на лична свобода и сигурност. Правото на личен и семеен живот. Правото на мирно събрание. Свободата на изразяване. Правото на придвижване. Правото на труд и..

публикувано на 11.05.21 в 09:51

"Свети Николай Мирликийски чудотворец" – най-новият храм на Пловдив

Какво знаем и какво не знаем за най-новия храм, изграден в Пловдив – "Свети Николай Мирликийски чудотворец". Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Владимиров, журналист от Радио Пловдив. “Това е един от най-новите храмове в Пловдив, включвайки тук в район “Тракия“, пък и този, който очакваме в най-скоро време в Стария град с името..

публикувано на 10.05.21 в 13:46