Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Царят на татарите“ – книга за болезнен период от българската история

Снимка: Гото - блог на Маргарит Абаджиев

"Царят на татарите" на писателя Маргарит Абаджиев е художествен роман, базиран върху документален материал. Заглавието идва от прозвището, с което сръбската преса нарича премиера на България в периода 1887-1894 година – Стефан Стамболов.

През есента на 1924 г. Дамян Харитонов – българин от Битоля, ветеран от Първата световна война и групов началник в „Обществена безопасност“ – е изпратен на специализация в Берлин за борба с контрабандата и тероризма. Заедно с колегата си Андрей Хранов детективът е въвлечен там в разгадаването на афери, чието начало го връща към събития от преди 30 години, когато на власт е Стефан Стамболов. Клането на министър-председателя, дело на македонски харамии, неочаквано осветлява Харитонов относно интереси и сили, които още тогава настървяват Българо-българската война. Нейният все по-фатален заложник се оказва познатата му от детинство ВМРО...

Царят на татарите“ е всъщност прозвище, поставено на Стамболов от белградската преса по онова време. То седи много добре като заглавие. Иначе книгата разглежда събитие, непосредствено от 1924-1925 година. За мен периодът между двете световни войни е изключително интересен“, казва авторът и уточнява:

“Тогава в България избликва една страхотна енергия, която създава една съвсем нова творческа и обществена интелигенция, която е безспорно на европейско ниво.“

Книгата представя болезнен период от българската история. В романа се разглеждат последиците от гибелта на Стамболов през погледа на един млад македонец – главен герой в повествованието – Дамян Харитонов, който е родом от Битоля.

Маргарит Абаджиев е роден на 13 май 1965 г. в Сливен. Учи в III основно училище „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, Техникума по печатарство и фотография „Юлиус Фучик“ в София и в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където завършва „Психология“ през 1991 г.

През 1993 г. авторът написва своя първи роман „Фениксът“, публикуван едва през 1998 г., заедно с повестта „Любовта на художника“. На следващата година излиза и сборник с разкази, озаглавен „Гостите“. Едноименният разказ е посветен на видния български преводач и критик Кръстан Дянков, представил младия писател на българската публика.

Пак през 1993 година по поръчка на БНТ е произведен и документалният филм „Самота“, чийто сценарист е Маргарит Абаджиев.

В края на 2006 г. издателство „Сиела“ публикува и сборник разкази, озаглавен „Ура“ за героите“.

През 2009 г. Маргарит Абаджиев издава романа „Шакона пасион“, посветен на живота на българския цигулар и композитор Васко Абаджиев.

Повече за новия роман на Маргарит Абаджиев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Дарев

Да правиш кино там и тук

Богдан Дарев е режисьор и продуцент. Живее и работи в Сиатъл, САЩ, където заминава през 1995 г. В творческата му биография има няколко филма, сред които "Тази баба", "Хармония", "Там", заради който се връща в България 23 години след заминаването си, "Кавал парк", а най-новият се нарича "Спица". Филмът му "Там" беше излъчен по БНТ, а "Кавал..

публикувано на 21.07.24 в 09:10

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18