Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободният артистичен съюз – опит за защита на артистите

Снимка: Архив

В края на 2020 година беше създаден Свободен артистичен съюз, с цел да обедини всички изкуства и всички артисти – и тези на свободна практика, и тези на щат. Артисти, които са свободни по дух, но се занимават професионално с изкуство.

„Най-важната задача на нашия съюз е да се опитаме да съхраним професионалното изкуство в България, хората, които го практикуват. Да ги защитим. По някакъв начин да успеем да издействаме, да предложим законодателни инициативи. Да проведем диалог с някои политически партии, защото те поначало не залагат културни стратегии в своите програми“, обясни в ефира на „Време и половина“ актрисата и журналистка Искра Ангелова, която е сред учредителите на съюза. Тя е на мнение, че сдружението трябва да е политически независимо, насочено към следващото Народно събрание и обърнато към всички.

„В момента положението е такова – независимо дали на щат, и особено на свободна практика, хората на изкуството в България гладуват. Те гладуват така не отсега“, допълни още Ангелова, която твърдо застава зад думите си, че артистите у нас имат нужда от закрила. Те дълго време са били пренебрегвани и именно чрез Свободния артистичен съюз имат възможност да се заявят – високо и ясно, той е тяхната сила.

„В България, за съжаление, най-талантливите и най-добрите, дори и тези, които са се доказали по света, тук не могат повечето от тях да виреят и да творят просто защото няма такава политика на протекция, на защита на таланта, на отваряне на нови възможности за талантливите хора“, допълни Симеон Владов, златният глас на българския дублаж и още един от учредителите на съюза. Той вярва в смисъла на обединението и нуждата от солидарност.

Във време на пандемия, когато да намериш финансовата подкрепа за осъществяването на творческите си проекти, както и възможност изобщо да упражняваш професията артист, свободен при това – във всеки смисъл на тази дума, се оказа и трудно, и невъзможно на моменти, и желано повече от всякога, и причина отново да се говори за голямото значение на изкуството и културата, един такъв съюз е повече от необходим. Както и разговорите за добрите примери от този вид. 

В звуковия файл можете да чуете точно това – разговор за необходимостта от Свободен артистичен съюз, за причините той да съществува, за творческия порив на хората, членуващи в него, и за всички нелеки функции, които тепърва ще изпълнява.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиян Лалев

Черните рисунки на Илиян Лалев

Галерия "Стубел" представя самостоятелна изложба "Черни рисунки" на художника Илиян Лалев, едно от знаковите имена на съвременната художествена сцена.  Това е експозиция, която привлича вниманието върху тревожни актуални събития в днешното битие. Темите са поднесени естетски, смислено, с висока визуална култура. Заглавията са: "Някъде в Сицилия",..

публикувано на 29.03.24 в 08:50

Насилието като фарс в Сатиричния театър

На 29 март в Сатиричния театър "Алеко Константинов" е премиерата на спектакъла "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано. Поставката е на Николай Младенов, а сценографията е дело на Кирил Наумов. Режисьорът Николай Младенов определя пиесата, като забавно-ироничен крими трилър, който ни отвежда в света на един непознат за българската публика автор...

публикувано на 29.03.24 в 08:05

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Зрителите проследяват историята на млада жена, която се завръща в..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето"..

публикувано на 28.03.24 в 15:35
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и Ангел Игов по инициатива на Българския културен институт в Париж. В тура участва и преведеното на..

публикувано на 28.03.24 в 12:50