Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободният артистичен съюз – опит за защита на артистите

Снимка: Архив

В края на 2020 година беше създаден Свободен артистичен съюз, с цел да обедини всички изкуства и всички артисти – и тези на свободна практика, и тези на щат. Артисти, които са свободни по дух, но се занимават професионално с изкуство.

„Най-важната задача на нашия съюз е да се опитаме да съхраним професионалното изкуство в България, хората, които го практикуват. Да ги защитим. По някакъв начин да успеем да издействаме, да предложим законодателни инициативи. Да проведем диалог с някои политически партии, защото те поначало не залагат културни стратегии в своите програми“, обясни в ефира на „Време и половина“ актрисата и журналистка Искра Ангелова, която е сред учредителите на съюза. Тя е на мнение, че сдружението трябва да е политически независимо, насочено към следващото Народно събрание и обърнато към всички.

„В момента положението е такова – независимо дали на щат, и особено на свободна практика, хората на изкуството в България гладуват. Те гладуват така не отсега“, допълни още Ангелова, която твърдо застава зад думите си, че артистите у нас имат нужда от закрила. Те дълго време са били пренебрегвани и именно чрез Свободния артистичен съюз имат възможност да се заявят – високо и ясно, той е тяхната сила.

„В България, за съжаление, най-талантливите и най-добрите, дори и тези, които са се доказали по света, тук не могат повечето от тях да виреят и да творят просто защото няма такава политика на протекция, на защита на таланта, на отваряне на нови възможности за талантливите хора“, допълни Симеон Владов, златният глас на българския дублаж и още един от учредителите на съюза. Той вярва в смисъла на обединението и нуждата от солидарност.

Във време на пандемия, когато да намериш финансовата подкрепа за осъществяването на творческите си проекти, както и възможност изобщо да упражняваш професията артист, свободен при това – във всеки смисъл на тази дума, се оказа и трудно, и невъзможно на моменти, и желано повече от всякога, и причина отново да се говори за голямото значение на изкуството и културата, един такъв съюз е повече от необходим. Както и разговорите за добрите примери от този вид. 

В звуковия файл можете да чуете точно това – разговор за необходимостта от Свободен артистичен съюз, за причините той да съществува, за творческия порив на хората, членуващи в него, и за всички нелеки функции, които тепърва ще изпълнява.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Талантите от 41-вото издание на конкурса "Искри"

Националният конкурс "Искри" проведе своето 41-во издание. Финалът събра 40 талантливи финалисти за първи път в историята на конкурса, а церемонията се проведе в Първо студио на БНР. Безпрецедентно на първо място и със специалните награди на името на Радка Станимирова за проза си тръгна – Сава Георгиев от школа "Кастилия" Варна, и за поезия –..

публикувано на 23.06.24 в 16:42

Добрите сърца на фондация "Бистра и Галина"

Обичаната фондация "Бистра и Галина" в Русе отбелязва своята 20 годишнината през 2024 година с издаването на юбилейна книга, която разказва за многобройните благотворителни инициативи и успехите на възпитаниците на организацията през годините. Луксозното издание от 128 страници, с над 300 фотоси, е съставено от доц. Соня Алексиева, ПР експерт по..

публикувано на 23.06.24 в 08:45

Мимоза Базова – една емблема на Театър "Българска армия"

Актрисата Мимоза Базова, която е вече 46 години част от трупата на Театър "Българска армия" тази година беше удостоена с почетен "Аскеер". Тя завършва актьорско майсторство при проф. Кръстю Мирски в през 1969 г. Кариерата и започва в ДТ Перник, където дебютира в ролята на Роза в "Когато куклите не спят". Едни от най-емблематичните ѝ роли са:..

публикувано на 22.06.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Лято е!

В редакция "Хумор и сатира" се опитваме да реагираме адекватно на неизбежната смяна на сезоните и затова лятно време се потим и излъчваме в ефир съответния тип предавания. Тази неделя след новините в 18 часа продукцията ни ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Иван..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители.. Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител..

публикувано на 21.06.24 в 17:00