Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свободният артистичен съюз – опит за защита на артистите

Снимка: Архив

В края на 2020 година беше създаден Свободен артистичен съюз, с цел да обедини всички изкуства и всички артисти – и тези на свободна практика, и тези на щат. Артисти, които са свободни по дух, но се занимават професионално с изкуство.

„Най-важната задача на нашия съюз е да се опитаме да съхраним професионалното изкуство в България, хората, които го практикуват. Да ги защитим. По някакъв начин да успеем да издействаме, да предложим законодателни инициативи. Да проведем диалог с някои политически партии, защото те поначало не залагат културни стратегии в своите програми“, обясни в ефира на „Време и половина“ актрисата и журналистка Искра Ангелова, която е сред учредителите на съюза. Тя е на мнение, че сдружението трябва да е политически независимо, насочено към следващото Народно събрание и обърнато към всички.

„В момента положението е такова – независимо дали на щат, и особено на свободна практика, хората на изкуството в България гладуват. Те гладуват така не отсега“, допълни още Ангелова, която твърдо застава зад думите си, че артистите у нас имат нужда от закрила. Те дълго време са били пренебрегвани и именно чрез Свободния артистичен съюз имат възможност да се заявят – високо и ясно, той е тяхната сила.

„В България, за съжаление, най-талантливите и най-добрите, дори и тези, които са се доказали по света, тук не могат повечето от тях да виреят и да творят просто защото няма такава политика на протекция, на защита на таланта, на отваряне на нови възможности за талантливите хора“, допълни Симеон Владов, златният глас на българския дублаж и още един от учредителите на съюза. Той вярва в смисъла на обединението и нуждата от солидарност.

Във време на пандемия, когато да намериш финансовата подкрепа за осъществяването на творческите си проекти, както и възможност изобщо да упражняваш професията артист, свободен при това – във всеки смисъл на тази дума, се оказа и трудно, и невъзможно на моменти, и желано повече от всякога, и причина отново да се говори за голямото значение на изкуството и културата, един такъв съюз е повече от необходим. Както и разговорите за добрите примери от този вид. 

В звуковия файл можете да чуете точно това – разговор за необходимостта от Свободен артистичен съюз, за причините той да съществува, за творческия порив на хората, членуващи в него, и за всички нелеки функции, които тепърва ще изпълнява.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коя е Еми и защо се бори с крадеца на сенки

Човек трябва да има сърце и ум за доброто и вълшебствата, а също и желание да помогне на другите. Има ли това, има и сигурен билет за магичните светове, в които ще го пренесе „Еми и крадецът на сенки“. Вярно е, че Еми е горд притежател на коси, които греят във всички багри, носи със себе си и магичен куфар. Дъщеря е на Радост и Тъга, а спътникът ѝ в..

публикувано на 17.05.21 в 15:19
Александър Тонев в ролята на Ромео

Александър Тонев – между Санчо Панса, „Икар“ и Ромео

Младият актьор Александър Тонев спечели тазгодишната театрална награда „Икар“ в категорията „Поддържаща мъжка роля“. Престижното отличие му беше присъдено за ролята на Санчо Панса в спектакъла „Дон Кихот“ по романа на Мигел де Сервантес – постановка на проф. Маргарита Младенова в Драматично-кукления театър „Константин Величков“ – Пазарджик...

публикувано на 17.05.21 в 14:10

Светският живот на Стара София в ново издание

Книгата „Бохемска София – истории от жълтите павета“ е пътуване през един от най-интересните периоди в историята на столицата от края на 19 и началото на 20 век. „Всички теми в книгата са позитивни, разказваме за забавната част от историята на града – казва Виктор Топалов, един от авторите в изданието – тежките периоди от историята всъщност..

публикувано на 17.05.21 в 13:13

Културата на бързи обороти – 10-16 май

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 май. На 7 май в галерия "Казаков" в Трявна бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на музиканта Мирян Колев. Проектът включва тридесет подбрани фотографии,..

публикувано на 17.05.21 в 12:37
Стоян Иванов, директор на ИМ-Клисура, в студиото на програма „Христо Ботев“

ИМ-Клисура под знака на знаменателния юбилей – 145 години от Априлското въстание

На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в Историческия музей – се проведе национална научна конференция на тема „Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти“. Със свои теми, посветени на Априлската епопея, в конференцията се включиха редица учени и представители на музеите от цялата страна. В конференцията взе участие и Стоян..

публикувано на 17.05.21 в 10:56